Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zece ani de la aderarea României la NATO. Ce s-a schimbat în tot acest timp

ro

02 Apr, 2017 10:07 1695 Marime text
Cu ocazia Zilei NATO în România, la sediul Ministerului Apărării Naționale a avut loc duminică, 2 aprilie, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară de înălțare pe catarg a drapelului național al României și a drapelului NATO.

De asemenea, la solicitarea autorităților locale, ceremonii asemătoare dedicate aderării României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord s-au desfășurat și în municipii reședință de județ și în garnizonele locale, conform Legii nr. 390/2004.

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Atlanticului de Nord. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.

După aderare, Armata României a parcurs un amplu proces de transformare și modernizare, iar în acest moment, România are desfășurați peste 650 de militari în cele două operații NATO din Kosovo (KFOR) și Afganistan (Resolute Support).

În ultimii ani, au fost înregistrate rezultate semnificative pe linia implementării deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Țara Galilor din 2014 și cel de la Varșovia din 2016, respectiv măsurile pentru implementarea Planului de Acțiune al Alianței pentru creșterea capacității operaționale (RAP), după anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă.

Au fost constituite pe teritoriul național două comandamente aliate, care desfășoară activități planificate pentru întărirea posturii de descurajare și apărare a Alianței în această regiune, respectiv Unitatea de integrare a Forțelor NATO (NFIU), care este deplin funcțională, și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (MND SE HQ), a cărei capacitate operațională completă va fi declarată anul acesta.

Totodată, în acest an va începe operaționalizarea Brigăzii Multinaționale (MN BDE) pe structura Brigăzii 2 Infanterie Rovine din Craiova, în contextul dezvoltării și consolidării elementelor esențiale ale prezenței aliate înaintate adaptate pe segmentul sudic al flancului estic al Alianței.

De asemenea, România participă cu un detașament de apărare antiaeriană în Polonia, format dintr-o baterie de tip OERLIKON, pentru consolidarea prezenței aliate înaintate întărite pe segmentul nordic al flancului estic.

Tot pe teritoriul național, a fost operaţionalizat anul trecut sistemului aliat de apărare anti-rachetă de la Deveselu.
 
Sursa foto: Facebook/NATO
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii