Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Via administraţia Mazăre Firma care trebuia să ridice mall-ul de pe şoseaua Mangaliei, în vizorul procurorilor DNA (document)

ro

11 Feb, 2015 00:00 8565 Marime text
Procurorii DNA au „călcat“ Primăria municipiului Constanţa săptămâna trecută, căutând documente referitoare la relaţiile dintre autoritatea publică locală şi diverse firme, acte privind unele centre comerciale din Constanţa. Tot atunci, pe 5 februarie, procurorii Anticorupţie au efectuat mai multe percheziţii domiciliare în 13 locuri situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Constanţa şi Cluj. Descinderile ar fi avut la bază suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie, de serviciu, şi a unor infracţiuni economice, comise în perioada 2008 - 2014. Potrivit unor surse, DNA ar fi căutat la Primăria condusă de Radu Mazăre documente ce ţin de soluţionarea cererilor de eliberare a certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire.
 
 Potrivit unor surse judiciare, procurorii aveau ca obiectiv identificarea actelor referitoare la relaţiile dintre instituţia condusă de Radu Mazăre şi SC Property Development Two SRL şi SC Tripont Invest SRL, aferente perioadei 2007-2010. Tripont Invest nu este însă o firmă oarecare: este societatea care a construit cel mai mare centru comercial din Constanţa, Maritimo Shopping Center.
 
Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi în următorul articol publicat de ZIUA de Constanţa: EXCLUSIVITATE. Control la Primăria Constanţa: Documentele referitoare la construirea Maritimo Shopping Center, căutate de procurorii DNA (documente).

 Cum a început povestea Seaside Mall

În anul 2008, consilierii locali municipali dezbăteau, în cadrul şedinţei ordinare din luna mai, un proiect de hotărâre iniţiat de primarul Radu Mazăre. Acesta viza „aprobare PUZ - construire imobil S+P+2E - complex comercial, şoseaua Mangaliei nr. 179, teren în suprafaţă de 65366,85 mp, proprietate SC Property Development Two SRL“. Un nou centru comercial, cu două etaje şi zece săli de cinema, urma să ia naştere aproape la ieşirea din Constanţa, spre Lazu, în zona Metro II. Proiectul a căzut însă în uitare, pe el aşternându-se praful crizei financiare.

 Potrivit documentaţiei depuse de compania Property Development Two la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa, mall-ul avea să fie ridicat pe şoseaua Mangaliei, parcelele A1121/7 lot 1, A1121/1, A1121/3. Proiectul întocmit de firma Kalinia Proiect, prin patronul ei, Felix Arsene, avea la bază certificatul de urbanism nr. 2716 din 4 iunie, cel asupra căruia au votat aleşii locali, în şedinţă. Cu privire la suprafeţele descrise mai sus, se pare că au existat anumite probleme privind stabilirea proprietarilor terenului pe care urma să se înalţe noul centru comercial. Este cunoscut faptul că dascălii constănţeni s-au războit mulţi ani cu administraţia Mazăre, ce refuza retrocedarea unui teren de opt hectare aflat, întâmplător, lângă Metro II.
 
Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi AICI şi AICI.

 Terenul revendicat de profesorii constănţeni, sub viitorul mall?


Revenind la mall-ul pe care Property Development Two îl plănuia, potrivit hărţilor, centrul comercial avea să fie ridicat pe mai mult de şase hectare din terenul revendicat de liderii Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa. „Noi nu ştiam de proiect. Însă am văzut harta ataşată proiectului de hotărâre care a fost votat în şedinţa de Consiliu Local din luna mai. Mai mult că sigur, mall-ul se va construi pe terenul nostru“, atrăgea atenţia, la acea dată, vicepreşedintele SLSIP Constanţa. Cu atât mai interesantă devine problema, cu cât actele pentru proiect depuse la APM arată cum a trecut terenul, de-a lungul timpului, pe la prieteni ai edilului-şef Radu Mazăre, până să ajungă la Property Development Two. Cei 65.336,85 de metri pătraţi sunt constituiţi din trei parcele pe care beneficiarul le achiziţionase cu un an înainte. Conform contractului de vânzare-cumpărare 1304 din 2 iulie 2007, SC Property Development Two SRL, reprezentată de Theresia Wilfinger - administrator, conform hotărârii AGA din 30.06.2007, a cumpărat de la Valentin Gheorghe şi Alina Gabriela Ionescu terenul în suprafaţă de 55.366,85 mp, situat pe şoseaua Mangaliei 197, parcelă A 1121/7, lot 1.

 Proprietari şi vânzători de vază

Valentin Gheorghe Ionescu, cel care a vândut pământul către Property Development Two, este un apropiat al primarului Radu Mazăre şi un foarte activ investitor în imobiliare, în această zona. Prin firma Habitat şi Ambient SA, alături de Georgică Giurgiucanu, Mihai Camboianu şi Cristian Borcea, Valentin Gheorghe Ionescu a reuşit să între în posesia unor terenuri din zone foarte bune ale Constanţei, majoritatea făcând parte din averea familiei Movilă. Omul de afaceri cumpărase, după cum arată contractele, de la SC New Home Construct SRL.

Documentaţia depusă la APM mai arată că, în conformitate cu adeverinţa nr. 39739 din 30.05.2007, eliberată de Primăria Constanţa - Direcţia de Patrimoniu, Serviciul Cadastru, vechea adresa a terenului era zona şoseaua Mangaliei - post control, parcela A. Preţul este necunoscut, întrucât din documentaţia depusă la APM Constanţa lipsea din întâmplare tocmai pagina în care era stipulată suma. „Vânzătorii declară şi garantează că au dobândit cu bună credinţă dreptul de proprietate asupra terenului prin cumpărare de la SC New Home Construct SRL Bucureşti, prin contractul de vânzare-cumpărare 828/14.05.2007“, mai arată actele. De asemenea, se mai specifică faptul că SC New Home Construct SRL dobândise întregul drept de proprietate de la SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SRL, prin contractul 6104/7.11.2005.

 Vânzătorul New Home Construct şi sediul PSD Constanţa

 Potrivit Registrului Comerţului, New Home Construct SA a fost înfiinţată în anul 2004, cu sediul în Bucureşti. Fondatorii societăţii au fost Mihai Sergiu Ceacîreanu, Mihaela Găvan, Camelia Eugenia Bujor, Cătălin Vasile Dumitru şi Liviu Dumitraşcu. În prezent, societatea cu sediul în Constanţa, strada Mircea cel Bătrân nr. 102, are doi asociaţi, respectiv Talmage Overseas Limited, cu sediul în Cipru, şi Sonia Maria Lupu, care, până nu de mult, a fost doar administrator al societăţii. New Home Construct deţine şi clădirea în care, în prezent, funcţionează sediul PSD Constanţa.
 
Despre acest subiect puteţi citi mai multe AICI.

Deloc de neglijat este şi faptul că numele firmei apare în Dosarul Retrocedărilor, la fel ca şi numele lui Mihai Sergiu Ceacîreanu, unul dintre fondatorii afacerii. Deşi ulterior s-a retras din firmă, Mihai Sergiu Ceacîreanu a mai figurat ca asociat şi în alte societăţi care, într-un fel sau altul, sunt conectate la echipa Mazăre - Constantinescu. De numele lui Mihai Sergiu Ceacîreanu se leagă şi terenul care a fost vândut către Tripont Invest SRL, proprietarul Maritimo Shopping Center.
 
Despre acest subiect, ZIUA de Constanţa a relatat în detaliu AICI.

 Puşcaşi, apropiatul „tripletei de aur“


 Pe de altă parte, în poveste mai apare un nume care poate fi asociat cu cel al primarului Radu Mazăre: Marius Puşcaşi, directorul Hotelului Flora din Mamaia, hotel care funcţionează pe societatea Xenoti SRL, firmă al cărei administrator este Sorin Strutinsky - în prezent arestat pentru 30 de zile la propunerea DNA - şi în care este asociat cu nume precum Radu Mazăre sau Nicuşor Constantinescu.
 
Despre firmele de care se leagă numele lui Strutinsky puteţi citi pe larg AICI
 
Dreptul de proprietate al SC New Home Construct SRL a fost intabulat în Cartea Funciară nr. 40452, prin încheierea 21479/8.11.2005 a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. În act se mai menţionează că, la sud, parcela se învecinează cu un teren aflat în proprietatea soţilor Marius şi Carmen Puşcaşi. Se pare că cei doi au fost, iniţial, şi proprietarii terenului pe care se va ridica centrul comercial, conform fişei corpului de proprietate. Aceasta ne arată cum cuplul a dobândit pământul prin contractul 3259/18.08.2003 şi sentinţa civilă nr. 172/C din 24.02.2004.

 Alţi colegi de-ai lui Mazăre din Dosarul Retrocedărilor

 Revenind la New Home Construct, aflăm că firma cumpărase terenul, la rândul ei, de la Sisteme Internaţionale de Afaceri, al cărei patron este... surpriză: Valentin Gheorghe Ionescu. Potrivit informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului, societatea Sisteme Internaţionale de Afaceri (SIA) SA, înregistrată în anul 2003, are sediul social în municipiul Bucureşti, strada Aviator Nicolae Drossu nr. 15. Capitalul social subscris este de 90.000 de lei, integral vărsat, compus din 60 de acţiuni nominative, valoarea uneia fiind de 1.500 de lei. Asociatul juridic al societăţii este Masterjob Limited, cu sediul social în Cipru, Nicosia, care deţine 56 de acţiuni, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 93,33%. Asociatul persoană fizică şi administrator al firmei este Valentin Gheorghe Ionescu, născut pe 28.03.1967, în comuna Corbeni, judeţul Argeş, care deţine patru acţiuni, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 6,66%.
 
Despre Valentin Gheorghe Ionescu se ştie că este co-inculpat alături de primarul Radu Mazăre în Dosarul Retrocedărilor. Societatea se ocupă de „servicii de reprezentare media“. În 2005, Administraţia Porturilor Maritime a concesionat Portul Turistic Tomis, pentru 25 de ani, firmei Sisteme Internaţionale de Afaceri SA. Afacerea a fost considerată în presa vremii unul dintre „tunurile“ conducerii CNAPMC. În 2005, SIA era deţinută, în proporţie de 80%, de Valentin Gheorghe Ionescu. Între timp, situaţia s-a modificat, iar afaceristul a rămas doar cu 6,66%.

 Terenuri alipite

Revenind la investiţia făcută de Property Development Two la Constanţa, vedem cum, după permutările de terenuri descrise mai sus, firma a cumpărat restul de zece mii de metri pătraţi de la Tinel Timu şi Otilia Timu, prin contractul 1715 din 25 august 2007. Ciudat este însă faptul că documentele ne arată o adresă cu totul neobişnuită: şoseaua Mangaliei 300, parcela A1121/1 (1850 mp) şi A 1121/3 (8150 mp), având numere cadastrale 102446 şi 102445. Aşadar, trecem de la Mangaliei 179 la Mangaliei 300. Teoretic, cele două terenuri ar trebui să fie pe părţi opuse ale drumului, nicidecum să se învecineze. Se pare că cei de la Property Development Two au reuşit, prin metode numai de ei ştiute, să le aducă aproape. Documentaţia ne arată că terenul a costat trei milioane de euro şi că vânzătorii au declarat că au dobândit dreptul de proprietate de la Traian Secoşan şi Raisa Secoşan, în baza  contractului 3627 din 17.12.1998. Aceştia din urmă dobândiseră terenul prin reconstituirea dreptului de proprietate în baza Legii 18/1991, conform titlului de proprietate 18400/1217 din 6.09.1995.

 Krammer şi Wagner au renunţat la Seaside Mall, dar au continuat proiectul Maritimo Center al Tripont Invest

 Şi configuraţia firmei Property Development Two SRL a suferit de-a lungul timpului mai multe modificări. Compania a fost fondată în mai 2007 de austriecii Anton Wagner şi Heribert Krammer, iar asociat persoană juridică era firma acestora, Krammer & Wagner Projektentwicklung Und Immobilien Gmbh. În următorii doi ani, asociaţi au devenit două societăţi cipriote, care deţin şi acum controlul asupra Property Development Two: MD CE Holding Ltd. şi MD Russia Holding Ltd. Administratorii afacerii erau olandezul Jan Bolier Robert, israelianul Kahana Asi şi belgianul Thomas Paul Edouard Schoutens. Dezvoltatorul austriac Krammer & Wagner mai era implicat în alte două proiecte în ţară noastră, în Bucureşti şi în Arad: Militari Shopping şi West Gate. În prezent, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, numele dezvoltatorului austriac a dispărut definitiv. Totuşi, pe site-ul companiei, Krammer and Wagner se laudă cu realizarea construcţiei unui alt mare mall din Constanţa, Maritimo, cel despre care am amintit şi mai sus.



Property Development Two are următoarea alcătuire: MD CE Holding Limited din Cipru, care deţine 90% din participaţii, şi Atrium Turkey Samsun B.V., cu 10%. Administratorii firmei sunt Asi Kahana, cetăţean român născut în Israel, belgianul Schoutens Thomas Paul Edouard şi Katz Molly, cetăţean israelian. Sediul firmei se află într-un spaţiu comercial din Auchan Militari, Bucureşti.
 
 Mall-ul constănţean avea să se numească Seaside Shopping şi avea ca termen de finalizare toamna anului 2010, investiţia fiind de aproximativ 130 de milioane de euro. Centrul comercial trebuia să aibă aproximativ o mie de spaţii de parcare, magazine, spaţii de alimentaţie publică, sală de bowling şi zece săli de cinema. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar criza financiară a dat peste cap planurile trasate în acest sens. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii