Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valentin Vrabie, primarul din Peştera, explică de ce protestează localnicii în faţa Consiliului Judeţean (documente)

ro

14 Jan, 2014 00:00 5954 Marime text
Au trecut şase ani, de aşteptare, şase ani în care nu s-a întâmplat nimic pentru comuna condusă de primarul independent Valentin Vrabie. Oamenii din localitate, peste o mie la număr, sunt hotărâţi să protesteze în faţa Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) în data de 1 aprilie. În acest sens, şeful autorităţii locale a depus ieri la Primăria Municipiului Constanţa o solicitare de protest. Oamenii nu mai vor ca şi-n 2014 să trăiască cu teama de inundaţii şi să aştepte în zadar despăgubiri din partea Consiliului Judeţean. Dar acţiunea este îndreptată împotriva Consiliului Judeţean Constanţa din mai multe motive. În primul rând este condamnat refuzul constant al acestei instituţii de a reabilita DJ 223B, drum care face legătura între localităţile Ivrinezu Mare, Ivrinezu Mic şi Peştera. Protestul este organizat, aşa cum menţionam, şi ca urmare a faptului că localitatea, grav afectată de inundaţii în 2013, nu a primit niciun leu de la CJC. În ultimii ani, comunei Peştera nu i-au fost acordate nici măcar sumele cuvenite din cotele defalcate, acesta fiind un alt motiv care îi determină pe cetăţenii comunei Peştera să iasă în stradă. De altfel, modul în care Consiliul Judeţean şi implicit preşedintele Nicuşor-Daniel Constantinescu gestionează preferenţial bugetul judeţului, privind repartizarea sumelor defalcate ale bugetelor locale, este considerat de primarul independent Valentin Vrabie „abuziv şi iresponsabil”, potrivit unui comunicat de presă.
 
Reproşuri peste reproşuri
 
 „Locuitorii pe bună dreptate îşi cer drepturile şi-mi reproşează că nu realizez ceea ce este necesar pentru comunitate, dar Drumul Judeţean 223B, a cărui reabilitare este aşteptată de cetăţenii comunei, nu este în administrarea mea, ci administrarea acestuia se asigură de către Consiliul Judeţean. Iar valoarea proiectului, conceput de Primăria Peştera încă din anul 2009, privind amenajarea a trei poduri şi două punţi pietonale pentru prevenirea inundaţiilor, depăşeşte bugetul pe 10 ani al comunei Peştera. Rolul Consiliului Judeţean, instituţie împotriva căreia ne îndreptăm protestul, tocmai acesta este, de a echilibra bugetele locale şi de a ajuta autorităţile aflate în situaţii fără rezolvare. O parte din bugetul Consiliului Judeţean este şi bugetul comunei Peştera şi vrem să se vadă acest lucru şi-n acte. Am parcurs toate etapele de bun simţ, am încercat toate variantele posibile, am făcut, timp de şase ani, solicitări conform procedurilor, dar oamenii au ajuns la capătul răbdării”, a declarat ieri pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, primarul Valentin Vrabie.
Comuna Peştera, singura din judeţ condusă de un primar independent, numără peste 3.000 de locuitori. Toţi sprijină demersul şefului autorităţii locale, cu speranţa că în acest an se va întâmpla ceva bun pentru o comunitate care a ales să fie reprezentată de un primar fără culoare politică. „Am discutat cu locuitorii şi aşa cum au fost alături de mine la referendumul din 2012 (n.r. referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu), când s-au prezentat la urne doar 0,5% din locuitori, şi acum 99,5% din cetăţeni vor fi alături de mine, chiar dacă pe platoul din faţa Consiliului Judeţean vor picheta în aprilie doar o mie de locuitori. Acesta este doar începutul”, a mai explicat şeful autorităţii locale reporterilor ZIUA de Constanţa.
 
Solicită CJC-ului să-şi revizuiască atitudinea
 
Primarul Valentin Vrabie a precizat că protestul a fost programat pentru data de 1 aprilie, între orele 12.00 - 14.00, şi că acţiunile revendicative vor lua amploare dacă situaţia nu se va schimba în mod favorabil pentru localitatea Peştera. Totodată, nu este exclus ca acţiunea revendicativă să nu mai aibă loc. În acest sens, există o singură condiţie, susţine şeful autorităţii locale: ca între timp reprezentanţii CJC să-şi revizuiască atitudinea şi să respectate drepturile cetăţenilor comunei Peştera. „Din păcate, Nicuşor-Daniel Constantinescu terfeleşte în fiecare zi procesul administrativ, confundând o instituţie a statului cu propria sa ogradă. Acţiunile sale se înscriu în strategia de politică a capului plecat la care a supus întregul aparat administrativ al judeţului Constanţa, în decursul mandatelor deţinute în fruntea CJC. Să nu uite acest pseudo-politician că funcţia pe care o deţine nu reprezintă un premiu, ci o responsabilitate faţă de toţi locuitorii acestui judeţ, inclusiv faţă de cei din comuna Peştera. Şi dacă din diferite cauze are goluri de memorie, îi aduc aminte că şi comuna Peştera face parte tot din judeţul Constanţa, nu doar Siliştea, unde reabilitarea a două drumuri comunale a costat peste 4,5 milioane de euro. Aceste situaţii cu care ne confruntăm reflectă clar lipsa de interes faţă de cetăţenii acestui judeţ, motiv pentru care voi depune tot efortul necesar pentru a scoate primarii de sub cămaşa de forţă a politicului. Pentru că păcăleala a ajuns politică de stat în guvernarea USL, consider că ziua de 1 aprilie este potrivită pentru a sărbători această alianţă, care a încurajat dezvoltarea statului de tip mafiot şi clientelar”, declară, într-un comunicat de presă, primarul Valentin Vrabie.
 
„Nu va participa niciun partid politic!”
 
Şeful autorităţii locale a precizat pentru ZIUA de Constanţa că interesul cetăţenilor pe care îi reprezintă nu este să facă scandal în judeţ şi că protestul din data de 1 aprilie va fi unul paşnic. De asemenea, primarul Valentin Vrabie a dat asigurări că acţiunea revendicativă nu va fi politizată. „Este o acţiune a locuitorilor comunei Peştera. Nu vrem să politizăm protestul. Nu va participa niciun partid politic!”, a conchis primarul Valentin Vrabie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Noi 14 Jan, 2014 14:22 Iesim si noi constantenii in strada ca ne-am saturat
  • Sorin Medgidia 14 Jan, 2014 12:58 Felicitari domnului primar in primul rand pentru activitatea din comuna Pestera dar si pentru actiunea pe care urmeaza sa o faca. Poate acest model va fi urmat si de primaru nostru dar si de altii din judet.
  • Constanteanul 14 Jan, 2014 12:54 Era si timpul sa ia cineva initiativa in acest judet unde totul este controlat de mafia PSD ului. Cu siguranta ca alaturi de acest primar curajos vor mai veni si altii pentru ca lumea este satula de situatia in care ne aflam. Constanta va sustine!
  • Victor 14 Jan, 2014 12:41 Mult succes in toate demersurile de anul acesta! Poate ne ajutati si pe noi constantenii sa scapam de Pastaie si poate ajutati judetul sa scape de Porcusor! Comuna Pestera a devenit deja un exemplu in sensul ca daca se vrea se pot face multe...