Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:37 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde se vor duce banii? Două milioane de euro intră în contul Primăriei, dividende de la APC

ro

06 Apr, 2012 01:30 2338 Marime text

baniport-APCMC.jpgUna dintre iniţiativele legislative ale grupului de parlamentari de Constanţa ai PSD, datată din anul 2007, a vizat transferul, cu titlu gratuit, a unui pachet de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanta, reprezentând 33,33% din capitalul social, către consiliile locale ale municipiilor Constanţa şi Mangalia şi al oraşului Năvodari.

Procentul aferent fiecărui consiliu local este raportat la capitalul social: 20% din pachetul de acţiuni către Consiliul Local Constanta, 8% către Consiliul Local Mangalia şi 5,33% către Consiliul Local Năvodari. În expunerea de motive, iniţiatorii - Eduard Martin, Alexandru Mazăre şi răposatul Corneliu Dida - arătau că realizarea, dezvoltarea şi modernizarea reţelei de transport maritim reprezintă o prioritate naţională. „APMC îşi propune să ofere servicii de calitate şi competitive clienţilor portuari, având rolul de autoritate portuară pentru porturile maritime româneşti - Constanţa, Midia şi Mangalia - şi pentru portul turistic Tomis", iar integrarea infrastructurii de transport maritim reprezintă condiţia de dezvoltare economico-socială a judeţului Constanta, fapt care justifică implicarea autorităţilor locale ca părţi componente în administrarea şi managementul porturilor maritime româneşti de la Marea Neagră.

Dividende pentru 2012

Senatorul PSD de Constanţa Alexandru Mazăre a declarat că anul acesta Primăria Constanţa va primi suma de două milioane de euro, reprezentând dividendele pe anul 2011 care revin cotei de 20% din pachetul de acţiuni deţinut de Consiliul Local Constanţa. Parlamentarii PSD nu se mulţumesc cu pachetul de acţiuni existent şi susţin că după alegerile parlamentare, pe care sunt convinşi că le vor câştiga, intenţionează să modifice legea din 2007, prin creşterea pachetului de acţiuni la 50% în favoarea Consiliului Local Municipal.

Calitatea de acţionar minoritar reprezintă şi o garanţie a atragerii surselor de finanţare europene, prin depunerea de proiecte direct de către cele trei consilii locale. Este normal ca şi locuitorii judeţului Constanţa să beneficieze de pe urma activităţii portuare", a mai precizat Mazăre.

Ce se face cu banii?

Cum anul fiscal s-a încheiat la 31 martie, este de aşteptat ca în perioada următoare banii sub formă de dividende să ajungă în conturile Primăriei.

Ar fi interesant ca primarul să prezinte şi destinaţia ulterioară a acestor bani, pentru că nu sunt puţini, iar ei ar trebui să se regăsească, potrivit legii iniţiate de parlamentarii constănţeni, în investiţii pentru dezvoltarea urbei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Prodan Nicolae 09 Apr, 2012 09:21 In Constanta Dl Nicusor Constantinescu presedintele CJ si primarul Dl Radu Mazare sunt candidatii doriti de majoritatea absoluta a populatiei din Constanta. Pana la venirea domniei lor,bugetele orasului si judetului se cheltuiau si nu se concretizau in avantajul cetatenilor,oare de ce ? Acum se cheltuie in beneficiul populatie si foarte multe persoane se bucura de atentia Primariei si a Consilului Judeten Constanta.Bravo lor.