Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:59 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un ofiter SRI, cu complicitatea unui politist, a inmatriculat o masina fara acte

ro

18 Aug, 2003 00:00 1129 Marime text
3Iorgu Ciulei, din Constanta, a primit ca donatie o masina Mazda 626, fabricatie 1984 * Pentru ca nu a putut sa o inmatriculeze, el i-a vandut-o unui ofiter SRI, Stanica Enache * Acesta din urma s-a angajat verbal sa achite taxele vamale de aproximativ 18 milioane, care nu fusesera platite * SRI-istul nu s-a tinut de cuvant, iar Ciulei a fost executat, pentru aproape 87 milioane lei * Mai mult, Ciulei ne-a declarat ca Enache a vandut masina, formal, unui politist de la Sectia 4, dar o foloseste tot el * Motivul: Enache a obtinut cartea de identitate a autoturismului pe baza chitantei vamale de la o alta masina Mazda 626, fabricata insa in 1980, care ii apartine politistului Gheorghe Ciprian Tirbonea * Ciulei e hotarat sa il actioneze in instanta pe ofiterul SRIIorgu Ciulei, din Constanta, a primit de la sora lui un autoturism, cu titlu de donatie. In 1997, Maria Camelia Ciulei i-a cedat fratelui ei o masina Mazda 626, fabricata in 1984, cu seria sasiului JMZGC 142201589820 si seria motorului FE 295576. Dupa ce a primit masina inmatriculata cu numere de tranzit la Viena, Ciulei a intampinat probleme la granita cu Romania. Pentru ca actul de donatie nu a fost recunoscut de vamesi, Ciulei a fost nevoit sa accepte sa plateasca taxele vamale, valoarea acestora stabilindu-se la aproximativ 18 milioane lei. Cum toate incercarile de inmatriculare au fost zadarnice, Ciulei a hotarat sa-si vanda masina. El a dat un anunt la mica publicitate intr-un cotidian local.

Clientul de la SRI

In anunt Ciulei a specificat toate detaliile, inclusiv situatia in care se afla masina: "Vand Mazda 626, din 1984, fara vama si neinscrisa". Dupa aparitia anuntului, s-a ivit si primul client. Ciulei a fost vizitat de Stanica Enache, care s-a prezentat ca fiind ofiter si jurist la Serviciul Roman de Informatii. Proprietarul ne-a declarat ca a vandut masina cu toate actele, inclusiv cele de vama si a primit sapte milioane de lei, respectiv 700 de dolari, in anul 1998. Stanica de la SRI, noul proprietar, s-a obligat sa rezolve problema actelor pentru a putea clarifica situatia autoturismului. "Avand in vedere calitatile oficiale prezentate de Stanica Enache, nu i-am pus la indoiala probitatea morala, mai ales ca, in scurt timp, autoturismul a fost inmatriculat", spune Ciulei. Tot el ne-a declarat ca, la scurta vreme, a vazut ca masina avea si numere de inmatriculare. Mazda, de culoare verde, purta placute cu CT-25-CIP, ceea ce insemna ca avea talon. Surpriza a venit totusi dupa putin timp. Dupa ce a vandut masina, Ciulei a fost somat de Directia Regionala Vamala-Interjudeteana (DRVI) Constanta sa isi plateasca taxele pentru autoturism. Pentru ca avea o intelegere verbala cu Enache, care, in opinia lui Ciulei, a consimtit sa plateasca si vama, debitorul real este considerat ofiterul SRI. Ciulei i-a facut o vizita lui Enache, care l-a asigurat ca problema va fi rezolvata.

Numere de inmatriculare schimbate

Dupa scurta vreme, Ciulei a constatat ca masina pe care o vanduse avea, ca si acum, alte numere: CT-05-YXL. O perioada de timp, barbatul a stat linistit, crezand ca problemele s-au rezolvat. Incepand cu 24 noiembrie 2000, somatiile din partea Directiei Vamale au continuat insa. In consecinta, Ciulei declara ca l-a contactat de mai multe ori pe Enache, care a recunoscut de fiecare data ca e problema lui, dar nu a intreprins nimic ca sa stinga litigiul cu vama. Lui Enache i-a convenit si a tras de timp. Pe data de 19 septembrie 2002, Ciulei a platit catre DRVI Constanta suma de 4.600.000 lei, reprezentand o plata partiala. "Dupa aceasta data, autoturismul nu a mai fost parcat in fata blocului unde locuieste Enache, dar poate fi vazut in fiecare zi in fata sediului SRI", spune Ciulei. Pe 22 aprilie 2003, prin recomandata R 4139/AR, Ciulei a primit din partea DRVI Constanta o sentinta judecatoreasca: "Titlul executoriu nr. 26/16 aprilie 2003, in suma de 15.559.568 lei, privind calculul accesoriilor pentru neplata/nevarsarea la termen a obligatiilor fata de stat". Ulterior, DRVI Constanta a facut demersurile necesare catre societatea la care lucreaza Ciulei pentru a i se opri 1/3 din salariul lunar, pentru un debit de 86.852.669 lei, suma care contine si penalitatile calculate in dosarul de executare silita nr. 346/4384/20.03/2001.

Politistul complice

Ciulei s-a apucat apoi de ceea ce numeste "investigatii personale" si a descoperit ca masina cu pricina i-a fost vanduta lui Gheorghe Ciprian Tirbonea, cu domiciliul pe strada I.L. Caragiale nr. 50, politist la Sectia 4. Cu toate ca in acte masina ii apartine politistului, ea este folosita in continuare de ofiterul SRI. "Intamplator", politistul Tirbonea avea deja acelasi model de masina - Mazda 626. Diferenta e ca masina lui este fabricata in 1980 si e de culoare gri. Ciulei considera ca Enache s-a folosit de cartea de identitate si talonul masinii prietenului sau politist pentru a inmatricula si circula cu masina pe care o cumparase de la el ca piese, pe baza unei chitante de mana. Sereistul s-a folosit de chitanta vamala a autoturismului de culoare gri, cu numarul CT-25-CIP, fabricat 1980. Astfel se explica de ce masina pe care ofiterul SRI a cumparat-o de la Ciulei a avut initial numarul de inmatriculare CT-25-CIP, numar ce a trecut ulterior la masina politistului. Cum stau lucrurile de fapt nu se stie, dar cuplul Enache-Tarbonea se pare ca a comis o serie de falsuri pentru a putea obtine talon pentru masina primita ca donatie de Ciulei. In urma acestui smen, Ciulei a vandut o masina cu sapte milioane si acum este obligat sa plateasca 86 de milioane taxe vamale plus penalitati. Situatia lui Ciulei a devenit delicata. Societatea la care lucreaza ii opreste lunar bani din salariu, dar el mai spera sa i se faca dreptate, iar ofiterul SRI sa-si plateasca datoriile. Pentru acest lucru, Iorgu Ciulei e decis sa il actioneze in instanta pe Stanica Enache. Instanta va decide cine trebuie sa plateasca banii catre vama, dar despre falsurile sereistului si ale politistului nu s-a sesizat inca nimeni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii