Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:53 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un milion de euro Mazăre dă DNA-ul în judecată pentru Videanu şi Murgeanu (galerie foto)

ro

29 Jan, 2011 00:00 1804 Marime text
DNA_Constanta_sediu_03.jpgPrimarul Radu Mazăre a ieşit din nou în faţa presei pentru a se plânge din cauza procurorilor Didrecţiei Naţionale Anticorupţie. De această dată, edilul Constanţa şi-a exprimat nemulţumirea pentru că a fost nedreptăţi şi acuzat pe nedrept în dosarul retrocedărilor.

Mazăre a povestit cum şi-a dat el seama că nu este singurul acuzat că a retrocedat terenuri unor cumpărători de dupturi succesorale şi că, în cazul lui Adriean Videanu şi al lui Răzvan Murgeanu, DNA-ul a dat neînceperea urmăririi penale. "De şase ani de zile acuz faptul că în România, Băsescu şi-a instituit o poliţie politică şi că vârful de lance al acestei poliţii politice este DNA-ul. Sunt un veteran în lupta cu instituţiile statului care acţionează la ordin politic. Este adevărat că este un război pe care eu şiu cei de lângă mine îl ducem cu puterile noastre, pe banii noştri, încercând să ne demonstrăm nevinovăţia, iar pe partea cealaltă sunt instituţiile statului, plătite din bani publici, care acţionează la ordin. Spuneam că procurorii de la DNA sunt nişte politruci şi sunt nişte şarle politice, nişte căţei care acţionează la ordin. Vă anunţ astăzi că îi voi da în judecată şi voi cere un milion de euro daune morale întrucât am primit un document, tot de la DNA, care demonstrează fără dubiu că în situaţii identice suntem trataţi diferiţi", a spus, ieri, edilul Mazăre.

Ce spune DNA despre Mazăre

Acesta a început să povestească modul în care a fost anchetat şi inculpat în dosarul retrocedărilor. Procurorii DNA spuneau la momentul inculpării lui Mazăre, a unor directori din primărie, alături de Nicuşor Constantinescu, cumpărătorii de drepturi succesorale, interpuşii cumpărători de terenuri, notari publici, evaluatori şi moştenitori: "În perioada noiembrie 2002 iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi de 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa. În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi. Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.
Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de 2 până la 3 ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire.
Pentru atingerea scopului infracţional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de 10 ori mai mici decât preţurile reale".

Ce spune mazăre despre DNA

Acum, Mazăre spune că nu este singurul care a făcut aşa, numai că, ceilalţi edili aflaţi în aceeaşi situaţie au fost declaraţi nevinovaţi de către aceeaşi procurori ai DNA. "În dosarul mult-mediatizat al retrocedărilor în care am fost târâit şi anchetat, eu şi sute de oameni, timp de cinci ani de zile, pentru ca ulterior să fim trimişi în instanţă, printre altele, am fost acuzat, că am retrocedat terenuri unor persoane care au cumpărat drepturile succesorale. Ştiţi acest lucru, este de notorietate. Uite, am aici, în faţă, rechizitoriul din dosarul 29/P/2005 de când sunt eu hăituit de către lingăii lui Băsescu în care este scris, negru pe alb, că sunt trimis în judecată pentru acest lucru. Respectiv, la un moment dat, eu fiind acuzat de abuz în serviciu, se spune de către procurori, la pagina 164, acuzaţia făcută mie este confirmată de faptul "calitatea de persoană îndreptăţită este recunoscută numai celor îndreptăţiţi prin moştenire legală sau testamentară ca succesibili în virtutea gradului de rudenie sau prin succesiune". Mai spune procurorul aşa: "prin urmare, cumpărătorii de drepturi succesorale nu pot recurge la procedura Legii 10 pentru a obţine restituirea bunurilor ce decurg din drepturile succesorale cumpărate. Este limpede, da? Asta spune privitor la dispoziţiile date de Mazăre. anchetă, a furat, a dres, a făcut, trimis în judecată. Când am văzut aşa, studiind ce a făcut domnul Videanu şi domnul Murgeanu la Bucureşti şi faptul că aceşti doi domni, foşti primari, acoliţi ai lui Băsescu, membri marcanţi Partidului Democrat Liberal au făcut acelaşi lucru am pus mâna pe pix şi le-am făcut câte o plângere penală în care, la final, am spus: Conform art. 16 din Constituţia României cetăţenii sunt egali în faţa autorităţii şi a legii", explică edilul.

Pentru unii mumă, pentru aţii ciumă!"

Aşa că, mare i-a fost mirarea când a fost anunţat că pentru aceleaşi fapte, Videanu şi Murgeanu au fost scoşi basma curată. Sau cel puţin aşa zice Mazăre. care edil este decis să ceară DNA-ului şi lui Florin Ţuluş, nici mai mult, nici mai puţin de 1 milion de euro. Pe care, în mod evident, îi va dona copiilor amărâşi sau bolnavi. Pentru că este sigur că nu va pierde, mai ales că faptele pe care le acuză i se par evidente: "Dacă eu, în calitate de primar, am restituit în natură şi în proprietate unor cesionari imobilele revendicate şi prin aceasta am săvârşit infracţiunea de abuz, pe care aţi văzut-o, în dauna interesului public, tot o astfel de interpretare a textului de lege trebuie aplicată şi lui Murgeanu, care în situaţii similare a procedat în mod similar. Şi lui Videanu. Vine răspunsul de la DNA după doi ani de zile. Ce credeţi că spune răspunsul de la DNA? Hai, să vi-l citesc, să rămâneţi cruciţi. Ete aici: Ministerul Public, DNA, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe, 178/P/2008 când a fost înregistrată plângerea mea, rezoluţie dată în 19 ianuarie 2011, procuror, procuror şef de secţie Ţuluş, acelaşi care mi-a întocmit mie rechizitoriu. Şi spune aşa: vă trimitem alăturat un exemplar al rezoluţiei, faţă de numiţii Murgeanu şi Videanu s-a dispus neînceperea urmăririi penale, motivat de următorul fapt: persoanele titulare ale dreptului de proprietate asupra imobilelor îndreptăţite la măsuri reparatorii în sensul Legii 10, constând în restituirea în natură sau, după caz, în echivalent, nu a făcut altceva decât au folosit instrumentele juridice legale pentru cesionarea drepturilor lor de proprietari asupra imobilelor. Având în vedere că cesionarea drepturilor s-a făcut în baza Codului Civil, concluzionăm că dispoziţiile de primar emise de făptuitorii Videanu şi Murgeanu nu au fost date cu încălcarea legii". Şi, a finalizat primarul apoteotic: "Pentru unii mumă, pentru aţii ciumă!".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Escobar... 29 Jan, 2011 06:08 Che Guevara ai incurcat-o....!!!!!!!!!!!