Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:50 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un elev a alergat patru kilometri pentru a ajunge la capacitate

ro

20 Jun, 2003 00:00 1149 Marime text

Dormise prea mult in ziua examenului

La proba de ieri au lipsit 16 elevi * In ziua probei la matematica, elevul Andrei Danescu a fost trezit de mama sa la ora 6 dimineata, insa, dupa plecarea acesteia la serviciu, copilul a adormit din nou * Din cauza oboselii si a emotiei acumulate, Andrei a lesinat in fata scolii * Pentru ca in acel moment de-abia incepusera sa fie distribuite subiectele in sali, elevul a primit aprobarea de a sustine proba de matematica * Un caz asemanator s-a petrecut si ieri, cand o eleva, Camelia Oprea, de la Scoala numarul 43, a ajuns la centru dupa o ora de la extragerea subiectelor * Eleva a crezut ca intre proba de matematica si cea de geografie este o zi libera * Ea nu a mai fost primita in examen

Absolventii de gimnaziu au sustinut, ieri, ultima proba a examenului de capacitate, la geografie si istorie, in functie de optiunea elevilor. Initial, la prima proba, cea de limba si literatura romana, s-au inscris 10.033 de elevi, dintre care au lipsit 94, la proba de matematica nu s-au prezentat 15, iar ieri au absentat 16 elevi. La geografie s-au inscris inainte de inceperea examenului de capacitate 6.914 de elevi, dintre care au fost prezenti ieri 6.827, iar pentru istorie au optat 3.119 si au fost prezenti 3.084. Rezultatele finale vor fi cunoscute la sfarsitul acestei saptamani, candidatii urmand sa afle ce note au obtinut de la centrul unde au sustinut examenul. Cei care vor fi nemultumiti de notele primite au dreptul sa depuna contestatii in perioada 21-22 iunie, iar pe 23 iunie cererile vor fi rezolvate de Comisia judeteana.

Subiecte usoare la istorie

Cei care au optat pentru disciplina istorie au avut de rezolvat varianta patru de subiect, care s-a dovedit a fi cea mai usoara. Inspectorul scolar Petre Purcarea a declarat ca subiectele au fost foarte usoare, fiind accesibile tuturor elevilor. "Testul a fost exact dupa modelul avansat de Serviciul National pentru Evaluare si Examinare in luna septembrie 2002 si dupa care s-au elaborat subiectele pentru pretestarea din acest an", a precizat inspectorul scolar. Eseul s-a dovedit a fi ceva mai complex deoarece a avut trei puncte cu mai multe variante de raspuns. "Pentru unii, acest punct ar putea crea probleme, insa sunt convins ca la proba de istorie se vor lua medii foarte mari", a adaugat Petre Purcarea.Subiectul la geografie a avut un continut bogat, fiind de un grad de dificultate mediu, toate cele sase puncte acoperind intreaga materie studiata la clasa. "La proba de geografie au fost 6 itemi din materia studiata la clasa si pe care profesorii si elevii le-au lucrat la clasa. Punctul cinci a fost ceva mai dificil si ii va diferentia pe candidati", a mentionat inspectorul scolar Dumitru Virgil. Noutatea din acest an o reprezinta introducerea unui suport cartografic care va reprezenta 20% din nota pe care o vor primi candidatii.

O exceptie de la regula

Un elev din Olimp, care era repartizat sa sustina examenul la Scoala numarul 2 din Mangalia, a fost primit dupa ce fusesera deschise subiectele pentru proba de matematica. In mod normal, daca un candidat nu este in sala de examen inainte de cunoasterea subiectelor, acesta pierde dreptul de a mai participa la respectivul concurs. In ziua probei la matematica, elevul Andrei Danescu a fost trezit de mama sa la ora 6 dimineata, insa, dupa plecarea acesteia la serviciu, copilul a adormit din nou. Andrei s-a trezit abia la ora noua fara douazeci, s-a imbracat in graba si a fugit patru kilometri pe jos pana la centrul de examen. Cand a ajuns, poarta scolii era inchisa, iar jandarmii si politistii pazeau zona si, din cauza oboselii si a emotiei acumulate, Andrei a lesinat in fata scolii. Acesta a fost dus in scoala, unde i s-a acordat primul ajutor si a fost chemata salvarea. Pentru ca in acel moment de-abia incepusera sa fie distribuite subiectele in sali, elevul a primit aprobarea presedintei de comisie de la centrul de examen de la Scoala numarul 2 din Mangalia de a sustine proba de matematica. Presedintele Comisiei judetene de examen, Lucretia Sirinian, a declarat ca a fost anuntata inainte de a fi primit elevul in examen. "Ne-a impresionat foarte mult cazul elevului de la Mangalia si de aceea am decis sa-i dam voie sa participe la examen. I s-a mai acordat o jumatate de ora dupa timpul stabilit, iar cadrele didactice supraveghetoare i-au acordat atentie sporita tinand cont ca acesta lesinase inainte de proba de la matematica", a explicat Lucretia Sirinian. Un caz asemanator s-a petrecut si ieri, cand o eleva, Camelia Oprea, de la Scoala numarul 43, a ajuns la centru dupa o ora de la extragerea subiectelor. "Eleva a crezut ca intre proba de matematica si cea de geografie este o zi libera. Nu a fost primita in examen deoarece aceasta venise la 10.20, cand deja subiectele se cunosteau de o ora. In cazul elevului de la Mangalia s-a tinut cont si de faptul ca acesta era din alta localitate", a conchis presedintele Comisiei judetene de examen.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii