Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:15 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ultimul acord de vioară pentru Iulian Bejenaru

ro

27 Sep, 2012 01:00 3809 Marime text
Iulian_Bejenaru_1.jpgMarele artist din Republica Moldova a sfârşit pentru că nu a avut bani să se îngrijească, fiind disponibilizat în 2010 de la Teatrul din ConstanţaDisponibilizat în 2010 de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski", artistul din Republica Moldova s-a zbătut în fiecare zi pentru a câştiga un ban pentru familia lui. Toată familia lui a îmbrăţişat muzica: soţia lui este profesoară de muzică, iar fata lor, Iuliana, a terminat Liceul de Artă. Cântă la vioară şi a fost solistă în corul Operei. Acum, este elevă la Liceul „Mihai Eminescu" din Constanţa.

În ultimii ani însă, puterile artistului i-au slăbit pe zi ce trece: a fost diagnosticat cu o formă de cancer la colon. „Cât de bolnav era venea la spectacole. Avea contract lunar cu teatrul pentru că noi aveam mare nevoie de oamenii disponibilizaţi. Din păcate, nu putea să ţină permanent pasul cu noi şi nu era prezent la toate spectacolele. Atunci am decis să-l plătim pe spectacol", a spus Daniela Vlădescu, directorul teatrului.

Toată orchestra, afectată

Iulian_Bejenaru_2.jpg

Cum a rămas fără serviciu şi, prin urmare, şi fără asigurare medicală, şi-a neglijat problemele de sănătate. „Nu a putut să-şi ia un concediu medical şi să se ducă să se trateze. Poate dacă ar fi avut bani s-ar fi dus din timp la medici sau ar fi căutat specialişti", crede Daniela Vlădescu.

Ea spune că, după ce artiştii au aflat de trista veste au fost foarte trişti. „Mi-am dat seama că vestea i-a întristat foarte tare", povesteşte Daniela Vlădescu.

Artişti de valoare din Republica Moldova

Iulian_Bejenaru_3.jpg

Directorul teatrului spune că Iulian Bejenaru face parte dintr-o grupă de oameni de cultură foarte talentaţi care au venit din Republica Moldova. „E greu ca la 40 de ani, după ce te-au dat afară de la un teatru din Constanţa să-ţi găseşti de lucru într-un oraş precum Constanţa. Nici acasă nu se putea întoarce!", spune ea.

Aşa că artistul a încercat să-şi găsească de lucru pe unde a putut. Împreună cu soţia lui, Angela, au predat lecţii la catedra din Medgidia.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al omului de cultură va fi depus astăzi, de la ora 10.30, în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski". Tot astăzi va fi şi înmormântat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tatiana 05 Oct, 2012 09:19 Iulica! odihneste-te in pace,vei ramine mereu in memoria noastra ca o persoana speciala,bun la suflet si de un mare talent,viata ta a avut un mare sens si ai lasat amintiri frumoase si de valoare.sintem indurerati toti cei care te cunoastem si regretam mult.oricum ramii printre noi si vei fi mereu!!!!Domnul sa te ierte,adio!colegii de clasa.
  • Sorin 27 Sep, 2012 09:15 Dumnezeu sa-l odihneasca ! In fiecare zi suntem ucisi, putin, cate putin, de societatea in care traim.