Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UDTTMR face lobby Kureşul, sport tradiţional tătăresc, ar putea deveni sport de performanţă în România

ro

09 Jul, 2013 00:00 1815 Marime text
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a demarat procedurile pentru ca sportul tradiţional tătăresc kureş să devină sport de performanţă în România. Astfel, la finalul săptămânii trecute, o delegaţie din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului a participat la prima vizionare din cele trei, atâtea câte presupune legea, pentru a se da (sau nu) aviz favorabil pentru recunoaşterea ramurii sportive „kureş”. Aşa cum se menţionează într-un comunicat de presă, delegaţia a fost formată din Cristian Bocşa, consilier în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, membru în Comisia Naţională de Recunoaştere a Practicării de noi Ramuri Sportive în România, şi Viorel Tomescu, acesta din urmă consilier în acelaşi minister. Oficialii au fost prezenţi la competiţiile organizate de UDTTMR în localităţile 23 August, Tuzla şi Topraisar.

Potrivit celor doi reprezentanţi ai ministerului, competiţiile la care au participat au beneficiat de o organizare foarte bună, iar amploarea pe care o au competiţiile sporesc şansele kureşului de a deveni sport de performanţă. „Consilierii MTS au precizat că, până la sfârşitul anului, se vor face şi celelalte două vizionări, după care se va întruni comisia în vederea acordării avizului favorabil. Odată primit avizul favorabil, vor urma trei ani de organizare propriu-zisă a federaţiei, cluburilor sportive, precum şi legitimarea sportivilor”, se arată în comunicatul de presă al UDTTMR.
În eventualitatea în care va ajunge în categoria sporturilor profesioniste, kureşul va fi primul sport tradiţional care va ajunge la acest nivel.

Preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a declarat, pe marginea demersului uniunii: „Kureşul este un sport tradiţional, specific tătarilor dar, aşa cum se poate vedea, la competiţiile organizate de noi se înscriu din ce în ce mai mulţi concurenţi, de diferite etnii. Am reuşit ca cel puţin aici, în Dobrogea, să îl promovăm la o scară foarte largă şi prin el să ne promovăm din punct de vedere identitar. Trecerea kureşului de la statutul de sport tradiţional la cel de performanţă este o dorinţă mai veche a noastră. Acum, odată demarate demersurile, sperăm ca până la finalul anului să primim avizul favorabil din partea ministerului, după care să ne constituim în federaţie şi să începe, înfiinţarea de cluburi sportive în cât mai multe judeţe din ţară. Este un pas important pe care îl vom face în lumea sportului, atât la nivel naţional, dar şi la nivel internaţional”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii