Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trofeul Balada Nej va ajunge în Olanda Niculae Nejloveanu - „Echipa României s-a prezentat bine, dar mai are de învăţat" (galerie foto)

ro

24 Sep, 2012 01:00 2911 Marime text
Nejloveanu_1.jpgCine a trecut, sâmbătă şi duminică, pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa a fost cucerit de mirosul apetisant de bucate, care aburea din cuptoarele şi vasele participanţilor la Concursul internaţional de gastronomie „Trofeul Balada Nej - Bucătar european, gust tradiţional".

Aflat la cea de-a VI-a ediţie, Concursul internaţional de gastronomie „Trofeul Balada Nej - Bucătar european, gust tradiţional" a fost organizat de „Fundaţia inginer Nicolae Nejloveanu". În competiţie au intrat elevi de clasa a XI-a de la licee tehnologice de profil din România, Franţa, Italia, Olanda, Slovenia, Malta şi Cipru. Sâmbătă, în prima zi de competiţie, tinerii bucătari au pregătit un meniu tradiţional românesc. „Le-am trimis, acum trei luni, participanţilor la concurs reţetele româneşti şi gramajul necesar. Ei au avut timp să înveţe a găti româneşte. Unii dintre ei au fost miraţi că trebuie să gătească atât de gras", a declarat Nicolae Nejloveanu. Concursul a fost structurat pe doua secţiuni: meniu tradiţional românesc şi meniul specific fiecărei ţări participante. Dacă în prima zi, concurenţii au avut de preparat un meniu românesc, atunci în cea de a doua zi au avut de pregătit meniul tradiţional al ţării din care provin. De asemenea, ieri, în afara concursului au avut loc demonstraţii susţinute de echipa naţională de juniori a României, echipa regională a Bucureşti -ului şi echipa naţională de seniori a României. Aceste echipe vor participa la Olimpiada de Gastronomie, care va avea loc în octombrie, în Germania. La deschiderea concursului, care a avut loc sâmbătă, au participat şi secretarul de stat în Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului - Cristian Bărhălescu, preşedintele ANAT - Corina Martin, preşedintele patronatului Mamaia -Nicolae Bucovală, iar din partea primăriei Constanţa, purtătorul de cuvânt Liviu Tramudana.

Ei sunt câştigătorii ediţiei din acest an

nejloveanu_2.jpg

Juriul care a fost format din şase juraţi din Olanda, Slovenia, Franţa, Cipru, Malta şi România a stabilit câştigătorii ediţiei din acest an. La acordarea punctajului s-a ţinut cont de combinaţia olfactivă, de aspect, de cromatică, care au trebuit să demonstreze originalitatea, creativitatea şi inovaţia în prezentare. Astfel, locul III şi medalia de bronz au revenit echipei din Cipru, locul II şi medalia de argint - echipei din Malta, iar locul I şi medalia de aur - echipei din Italia. Trofeul Balada Nej şi medalia de platină au fost adjudecate de echipa din Olanda. În plus, echipa a primit şi 1000 de euro. „Şcolile din Olanda, Franţa, Italia sunt foarte puternice. Elevii din România mai au mult de muncit, iar liceele tehnologice ar trebuie susţinute mai mult. Constanţa are singurul Centru european de gastronomie şi Turism înfiinţat de Fundaţia «Ing. Niculae Nejloveanu, maestru în artă culinară». Hotelierii şi patroni de restaurante trebuie să înţeleagă că fără personal calificat nu au nicio şansă în domeniul turismului. Numai prin şcoală putem creşte calitatea serviciilor. Sunt multe probleme pe care ar trebui să le rezolve toţi cei care au de a face cu domeniul turismului. Eu aş propune şi o lege care nu ar permite hotelierilor şi patronilor de restaurante să angajeze personal necalificat", a explicat Niculae Nejloveanu. Comentând prestaţia echipei din România, Niculae Nejloveanu a menţionat că „s-a prezentat bine". „Echipa din România s-a prezentat bine, dar elevii mai au multe de învăţat. Eu i-am apreciat pe toţi concurenţii, dar mă uit cu jind la Franţa, care are o bucătăria bine pusă la punct", ne-a destăinuit Niculae Nejloveanu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii