Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:53 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Bacău decide soarta depozitului de deşeuri de la Năvodari

ro

30 Nov, 2010 00:00 2378 Marime text
palaz_-_claudiu_palaz_13.jpgÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de strămutare a procesului formulată de prefect

Cearta pe depozitul pentru deşeuri industriale de la Năvodari ajunge tocmai la Bacău. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis cererea de strămutare a procesului formulată de prefectul Claudiu Palaz şi au desemnat Tribunalul Bacău drept instanţa competentă să soluţioneze dosarul privind legalitatea Certificatului de Urbanism obţinut de firma care vrea să ridice depozitul.

Litigiul dintre Primăria Năvodari, SC Ecological Center SA Năvodari şi prefectul Claudiu Palaz se mută la Bacău. Judecătorii Curţii Supreme au decis că temerile exprimate de prefectul Claudiu Palaz cu privire la posibila atitudine părtinitoare a instanţelor constănţene legat de scandalul de la Năvodari sunt întemeiate, astfel că au admis cererea de strămutare formulată de acesta.

Bacăul, instanţa competentă

Pe cale de consecinţă, procesul în care prefectul a dat în judecată SC Ecological Center SA Năvodari şi Primăria Năvodari a fost strămutat la Tribunalul Bacău, Secţia contencios administrativ şi fiscal. Totodată, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât menţinerea actelor îndeplinite deja în dosarul de la Constanţa, astfel că procesul nu va fi reluat de la început la Bacău, ci va continua cu actele de la Constanţa. Solicitarea prefectului de strămutare a cazului a fost înregistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie încă de pe data de 16 septembrie, sub numărul 7502/1/2010, însă abia după două luni magistraţii au analizat solicitarea de mutare a litigiului la altă instanţă decât cele constănţene. În urma deliberărilor, judecătorii Curţii Supreme au considerat întemeiată solicitarea lui Palaz. Decizia Înaltei Curţi este irevocabilă, iar dosarul va lua drumul Tribunalului Bucureşti. Mai exact, este vorba despre dosarul cu numărul 7233/118/2010, înregistrat pe 9 iunie la Secţia contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanţa.palaz_-_centrul_de_deseuri_toxice.jpg

Certificat de urbanism contestat

În proces, prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, este reclamant, în timp ce Primarul Oraşului Năvodari este pârât, la fel ca SC Ecological Center SA. Nu în ultimul rând, actualul primar al oraşului Năvodari, Nicolae Matei, are calitatea de petent în acelaşi litigiu. În dosarul cu pricina, prefectul a cerut anularea Certificatului de urbanism nr. 718/20.12.2007 emis ca urmare a cererii SC Ecological Center SA, în scopul realizării obiectivului de investiţii "centru de gospodărire deşeuri industriale". La vremea introducerii acţiunii în instanţă, reprezentanţii Prefecturii Constanţa au precizat că certificatul de urbanism intră sub incidenţa articolului 3, alineatul 1 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, modificată şi completată. Ca urmare a atacării în instanţă de către prefect a respectivului certificat de urbanism, actul a fost suspendat de drept, urmând ca instanţa să se pronunţe asupra legalităţii sale. După amânări succesive, o parte dintre ele pentru a se soluţiona între timp cererea de strămutare de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa a fixat o nouă înfăţişare, pe data de 7 decembrie. Cel mai probabil, la termenul respectiv, judecătorii Tribunalului Constanţa vor lua act de faptul că dosarul a fost strămutat la Tribunalul Bacău şi, pe cale de consecinţă, vor dispus scoaterea cauzei de pe rolul Tribunalului Constanţa şi trimiterea ei la Bacău, pentru continuarea cercetării judecătoreşti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii