Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiţiile la români Sfântul Ignatie Teoforul, copilul purtat în braţe de Hristos

ro

20 Dec, 2012 02:50 6433 Marime text
ignatie_sf-ignatie.jpgPe 20 decembrie, creştinii îl prăznuiesc pe sfântul Ignatie Teoforul.

Sfântul Mucenic Ignatie, urmaş al apostolilor, al doilea patriarh al Bisericii Antiohiei după Evod, a fost împreună cu Policarp, episcopul Bisericii Smirnei, ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Când împăratul Traian a trecut prin Antiohia împotriva parţilor, Sfântul Ignatie a fost adus înaintea lui. Împăratul l-a cercetat îndelung şi a văzut că nu poate fi întors de la credinţa în Hristos. De aceea a fost chinuit îndelung şi în felurite chipuri; dar arătându-se mai tare decât chinurile, a fost trimis legat la Roma, păzit de zece ostaşi, ca să fie dat mâncare fiarelor sălbatice. În drum spre Roma, a întărit Bisericile din cetăţile prin care trecea şi se ruga să fie mâncat de fiare. În Roma a fost aruncat în stadion şi a fost sfâşiat de leii sloboziţi asupra lui, de i-au rămas numai oasele cele mari. Pe acestea le-au adunat creştinii şi le-au dus în Antiohia. Se spune că Sfântul Ignatie a fost copilul pe care l-a apucat de mână Stăpânul Hristos şi l-a luat în braţe şi a zis: „De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăţia cerurilor" şi „Cel ce va primi pe un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeşte". De aceea a fost numit purtător de Dumnezeu. Pe Sfântul Ignatie l-a cinstit cu un cuvânt de laudă şi cel între sfinţi părintele nostru Ioan Gură de Aur.

Tradiţii moştenite din strămoşi

ignatie_taiere_porc.jpgSărbătoarea din 20 decembrie, închinată Sfântului Ignatie al Antiohiei, este cunoscută în tradiţia populară sub numele de Ignatul porcilor. Numele de ignat, o tradiţie de tăiere a porcilor, are un singur element comun cu numele Sfântului Ignatie - vărsarea de sânge petrecută cu secole în urmă la data de 20 decembrie.

Tradiţia populară spune că, în ajunul ignatului, fiecare porc îşi visează sfârşitul. De aceea, din această zi, porcii nu se mai îngraşă.

Potrivit tradiţiei populare, în legătură cu această sărbătoare există mai multe ipoteze: Ignat este considerat patronul acestui animal. În acelaşi timp, mitul Ignatului aminteşte în fiecare an, în preajma solstiţiului de iarnă (22 decembrie), despre un paricid. Se spune că Ignat, un gospodar apreciat în satul lui, şi-ar fi omorât tatăl, dar nu la îndemnul Diavolului, ci din greşeală. Când a vrut să sacrifice porcul cu securea împreună cu tatăl său, din greşeală, l-a lovit pe acesta în cap cu securea. Aşa s-au născut o mulţime de superstiţii legate de sacrificiul porcului. Tradiţia populară spune că, de la acel eveniment, porcul este substitutul părintelui sacrificat. Deşi Ignat-omul nu este îndreptăţit de a fi autorul unei renaşteri prin jertfă, el rămâne doar unealta unei instanţe supraumane. Persoanele miloase nu trebuie să asiste la ritualul tăierii porcului, pentru că acesta va muri foarte greu şi carnea lui nu va fi prea gustoasă. Pentru copiii din familia gospodarului care sacrifică un porc există o tradiţie specială: bunica rosteşte o rugăciune pentru sănătatea familiei, iar copiilor li se face o cruce pe frunte, cu sângele animalului sacrificat, pentru ca aceştia să fie apăraţi în timpul anului de boli. După tăierea porcului, gospodarul este atent la organele interne ale sacrificatului, pentru că acestea au o anumită semnificaţie şi sunt remedii pentru tratarea unor boli de care suferă oamenii şi animalele din gospodărie.

Dacă vezi sânge în ziua de Ignat, eşti protejat de boli

Untura porcului negru este bună pentru ca oile să nu se îmbolnăvească în anul ce vine. De asemenea, o bucată de untură, de porc negru este sfinţită la biserică în ziua de Bobotează. Acest unguent este folosit contra durerilor de picioare sau de junghiuri.

Sângele porcului nu se risipeşte, ci se adună într-un vas şi este amestecat cu mei, lăsându-se să se usuce. În unele sate, cu acest leac sunt afumaţi copiii care răcesc uşor sau se sperie la auzul oricărui zgomot. Când în jurul inimii acestuia se adună mult sânge, atunci, în mod cert, va urma un an bogat, iar gospodarul va avea noroc la bani. Şi splina porcului este un factor meteorologic: dacă este groasă la capăt, înseamnă că urmează o iarnă grea, bogată în zăpadă; când aceasta este subţire, anul care vine va fi sărac în precipitaţii, în zăpadă mai ales şi nu va fi un an roditor.

De asemenea, chiar dacă nu tai porc, este bine să tai o pasăre, sau să înţepi creasta unei găini negre. Se spune că, dacă vezi sânge în ziua de Ignat, eşti protejat de boli.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii