Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:26 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toamna se numără… banii celor din Top 300 Capital Cum au evoluat afacerile celor mai bogaţi oameni de afaceri ai Constanţei

ro

31 Oct, 2015 00:00 5988 Marime text


Capital a tunat şi i-a adunat. În topul celor mai bogaţi 300 de români, ca în fiecare an îşi fac loc şi oamenii de afaceri constănţeni. Având ocupaţii dintre cele mai diverse - de la platforme petroliere la parcuri eoliene, imobiliare sau turism. Nu mai puţin de 20 de poziţii sunt ocupate de afaceriştii de top din Dobrogea.

ZIUA de Constanţa vă spune cine sunt ei, care sunt domeniile în care au reuşit să se impună, dar şi ce avere se estimează că au cei mai de succes businessmeni ai judeţului Constanţan în anul 2015.

Constănţean de Top 10 - şeful GSP 

Între primii 10 cei mai bogaţi români se regăseşte Gabriel Comănescu, „omul de afaceri al anului“. Potrivit Top 300 Capital, anul 2014 a fost unul cu multe provocări. Averea sa este estimată la 600 - 620 de milioane de euro, în scădere faţă de anul trecut, când aceeaşi publicaţie estima exact aceeaşi cifră. Gabriel Comănescu, în vârstă de 48 de ani, deţine platforme petroliere, construcţii marine şi utilaje pentru foraj, dar şi hoteluri. Aşa cum noteză Capital, Comănescu apreciează care ar fi sursa necazurilor din afacerile sale: „Am ajuns ţinta unor abuzuri săvârşite de angajaţi ai ANAF, care operează la comanda grupării din Constanţa“.

Trei constănţeni în top 50

Pe locul secund în topul constănţenilor bogaţi, deşi ocupă doar locul 46, faţă de 40 ocupat anterior, se află familia Idu, care deţine societăţile Comvex şi Idu Shipping & Services. A adunat în 2014 o avere estimată la 100-102 milioane de euro. Banii au provenit din servicii portuare şi sport. În topul anterior, averea familiei era estimată la 105-107 milioane de euro.

Gheorghe Bosînceanu este cel de-al treilea constănţean pe care îl regăsim în acest top. În vârstă de 60 de ani, Bosînceanu are o avere estimată la 135-140 de milioane de euro, în creştere faţă de anul precedent. Ocupant al locului 50, Bosânceanu a strâns averea tot din industria navală.

Cereale, turism şi transporturi

Pe locul al 54-lea în Top 300 se regăsesc „verii de la mare“ Niculae şi Ioan Duşu. Cu o avere estimată la 85-90 de milioane de euro, familia Duşu derulează afaceri în turism, construcţii şi servicii. Verii Duşu controlează, prin Celco, aproape un sfert din profitul operatorului portuar Socep Constanţa. Averea lor provine din materiale de construcţii şi turism.

Deşi Top 300 Capital îl prezintă ca fiind din Bucureşti, Mohammad Murad este un afacerist bine înrădăcinat în business-ul constănţean. Cu o avere estimată la 78-80 de milioane de euro, preşedintele grupului de firme Perla Majestic se situează pe locul 57 în clasamentul celor bogaţi. În primăvara acestui an, Murad a achiziţionat compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of România. El apare şi pe locul al nouălea în top 10 investitori în media.
 
Un constănţean este o nouă revelaţie a topului Capital. Omer Susli, new entry în acest clasament, pe locul 74, are 51 de ani, iar averea estimată la 65-70 de milioane de euro a obţinut-o din producţia de materiale de construcţii şi retail de bricolaj. Omer Susli, cetăţean român de origine turcă, a deţinut în trecut şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România.. În lumina reflectoarelor a intrat după preluarea magazinelor Praktiker. Anul trecut, Omer Susli a reuşit să readucă Praktiker-ul pe profit – 20 de milioane de euro.

Cerealele şi energia, aducătoare de profit

Pe locul 128 se situează Familia Muntmark, a cărei avere este estimată la 40-42 de milioane de euro. Anul trecut, averea era estimată la 46-48 de milioane de euro. Monsson Grup, deţinută de familia Muntmark, a investit în România peste 200 de milioane de euro în construcţia şi operarea de parcuri eoliene şi fotovoltaice.

Unul dintre cei mai importanţi traderi de materii prime agricole din România este Cătălin Marius Bucur, locul 143 - cel care controlează Brise Group. Averea sa este estimată la 35-40 de milioane de euro, în scădere faţă de anul trecut, când obţinea din comerţul cu cereale 55-57 de milioane de euro, ceea ce îl poziţiona pe o mult mai bună poziţie 101.

Grigore Comănescu a revenit pe profit şi se află pe locul al 138-lea în top, conform revistei Capital. Omul de afaceri, care are o avere estimată la 38-40 de milioane de lei, deţine companiile Comprest UItil, Asfalt Dobrogea, Somaco Construct şi Com Util.

Nicolae Bucovală, şeful Asociaţiei Patronale Mamaia, are o avere estimată la 35-38 de milioane de euro. Fiind unul dintre cei mai importanţi investitori de pe litoralul românesc, Bucovală ocupă poziţia 159 în topul celor mai bogaţi 300 de români.

Sezonul estival le umple conturile

Cu o avere estimată la 26-28 de milioane de euro, în scădere faţă de anul trecut, Nicolae Năstase, patronul Vox Maris, ocupă anul acesta locul 187 în top. Capital arată însă că anul acesta resortul de la Costineşti al omului de afaceri de 59 de ani cu businessuri şi la Miami a fost la mare căutare.

Aproape umăr la umăr, disputând locurile 198 şi 199, Stere Samara şi Vasile Costea sunt alţi constănţeni de top, cu averi estimate la 25/26 de milioane de euro, ambii fiind pe un val ascendent. Dacă Vasile Costea se ocupă de construcţii, Stere Samara face bani din operaţiuni portuare şi spaţii comerciale.

Poziţia 207 este ocupată de familia Guci. George Guci a fost primul hotelier român care a introdus sistemul All Inclusive. Familia sa deţine două hoteluri în Mamaia şi unul în Constanţa. Însă nici domeniul imobiliar nu este neglijat. Averea estimată a ocupantului locului 207 ajunge la 24-25 de milioane de euro. 

Top 10 seniori

Un alt new entry din Constanţa în topul celor mai bogaţi 300 de români întocmit de Capital este Bogdan Chimişliu, care se ocupă de comerţul cu produse chimice, afaceri ce i-au adus o avere estimată la 22-24 de milioane de euro. Virginia şi Ştefănel Bogdan Chimişliu au, din 1991, compania Biochem.

Mai jos decât anul trecut, ocupând acum poziţia 238, se situează Dumitru Cilibia, cel care controlează Petroconst. Numele său este legat şi de cel al fostului ministru şi viceprimar Nicolae Nemirschi. Averea estimată în topul făcut în acest an ajunge la 22-23 de milioane de euro. De asemnea, Cilibia ocupă şi locul 4 în Top 10 seniori.

Afaceri diverse din… sport

Adolf Bâclea, cel care a pus bazele firmei Cosena, se află pe locul 250 în topul Capital, iar averea sa, estimată la 20-22 de milioane de euro, a obţinut-o din shipping.

Gheorghe Hagi, sportivul care nu se leapădă de prima dragoste, are o academie de fotbal care îi poartă numele, dar şi o echipă de fotbal - Viitorul. Alături de afacerile din turism (deţinător al hotelului Iaki), Hagi a adunat o avere de aproximativ 20-22 de milioane de euro, ceea ce îl poziţionează pe locul 253 în topul celor mai bogaţi oameni de afaceri.

Nicolae Dimaca, afacerist din industria auto, figurează pe locul 260 în Top Capital 300. Anul trecut ocupa locul 216. Averea acestuia ajunge la 19-21 de milioane de eruo, faţă de 24 - 25 de milioane de euro, cât estima că avea anul trecut.

Un alt constănţean de top este Constantin Frăţilă, fost arbitru de primă ligă, ce se situează pe locul 267 în top. Afacerile din construcţii şi de pe piaţa de capital i-au adus o agoniseală de 18-20 de milioane de euro.

Şi fostul prefect de Constanţa Tit-Liviu Brăiloiu ocupă o poziţie în Top 300. Cu o avere de aproximativ 18-19 de milioane de euro, Brăiloiu este cel care deţine complexul turistic Palas-Pelican din Mamaia, adunând bani din turism, transporturi şi confecţii.
 
Sursa: revista Capital - Top 300 cei mai bogaţi români.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii