Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:09 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

This is Sparta! Mazăre, primarul cu o mie de feţe (galerie foto)

ro

09 Jul, 2012 01:00 4224 Marime text
cap_8.jpg „Din punct de vedere al educaţiei, spartanii au fost model de moralitate, de cinste, curaj şi spirit de sacrificiu"

Ultima înfăţişare pe care primarul Radu Mazăre a adoptat-o este cea de spartan. Alături de o gardă de domniţe, a inspectat carele alegorice cu care cluburile au defilat prin staţiunea Mamaia.

De-a lungul vremii, Mazăre ne-a obişnuit cu diverse înfăţişări şi cu.... o mie de feţe. A pornit ca un revoluţionar Che Guevara. Îl vedeam la evenimentele pe care le organiza şi ne aşteptam în orice moment să auzim: „Viva la revolucion!". Personaj la modă într-o anumită perioadă, el Che a „populat" hainele tinerilor, dar nu şi minţile lor. Probabil că nu mulţi dintre cei care purtau inscripţionat pe haine chipul lui Guevara ştiau că a fost un revoluţionar de stânga, lider al regimului comunist cubanez şi insurgent sud-american. Rămânem la Cuba, dar trecem la Fidel Castro, cel cu trabucul veşnic între degete. Radu Mazăre a declarat în nenumărate rânduri că este un împătimit fumător de trabucuri. Că le preferă în locul ţigaretelor normale şi că a prins gustul foilor de tutun rulate într-o vizită în Cuba. Evident, are şi o marcă preferată: Montecristo - produse în Cuba. Pasiunea pentru „el lider maximo" l-a şi costat. „Mă uitam la nişte fotografii cu Fidel Castro în Havana, într-un Willys", a spus Mazăre, povestind cum a ajuns proprietarul unui astfel de Jepp. Şi bereta roşie are o poveste. A spus-o, în urmă cu câţiva ani, chiar primarul în revista Playboy: „Ăsta e felul meu de-a mă îmbrăca: mai fancy. Acum, sunt voios că mi-am luat din Vietnam o şapcă cu stea roşie, de la trupele Viet Cong-ului, care i-au bătut pe americani". De la Che şi Fidel a trecut la Al Capone şi la însemnele CCCP (URSS). A urmat o prezentare de modă în toată regula pentru designerul Mihaela Drafta. Şi nu oricum, ci personificându-l pe Bond. James Bond. Sau nu, pardon... Radu. Radu Mazăre. Că nu dădea bine să spună Mazăre. Radu Mazăre. Urmarea o ştie toată lumea: Jack Sparrow, piratul din Caraibe (pentru o revistă glossy), dansator (samba, dansuri greceşti), ofiţer nazist (ultracunoscutul scandal), toreador într-o prezentare a lui Cătălin Botezatu, militar şi, acum, spartan. De ce a ales tocmai această costumaţie?

Wikipedia: „Cultură războinică şi atrocităţi ridicate la grad de tradiţie"

Ce ne spune Wikipedia: „Sparta era caracterizată de o cultură războinică şi atrocităţi ridicate la grad de tradiţie. Pământurile din Sparta erau cultivate de sclavi, periecii, supravegheaţi intens, de vreme ce erau mai numeroşi decât spartanii, ceea ce a provocat diverse revoluţii. Spartanii erau caracterizaţi prin capa roşie şi barba stufoasă. Nou-născuţii bolnavi sau cu diferite deficienţe erau asasinaţi într-un mod teribil, fiind acceptaţi numai copiii capabili de a face faţă războiului. Spartanii erau poporul războinic cel mai temut şi doar atenienii au îndrăznit să-i înfrunte, plătind un preţ mare pentru acest lucru. Singura problemă a Spartei era lipsa marinei, motiv pentru care în bătălia de la Termopile a fost nevoită să recurgă la inamicul său, Atena. Prima derută a spartanilor a fost înregistrată în această bătălie contra Imperiul Persan. Sparta nu a trimis decât câteva sute de răzoinici sprijiniţi de marina greacă".

„Pasta moale"

Profesorul Gheorghe Dumitraşcu, istoric, consideră că asocierea cu spartanii este... un bun model. „Sparta a fost una dintre cele două mari puteri ale Greciei Antice. Din punct de vedere al educaţiei, spartanii au fost model de moralitate, de cinste, curaj şi spirit de sacrificiu. Au avut un sistem organizat de educaţie, dar şi de o duritate extraordinară. Rezultatul a fost că, atunci când Sparta şi Atena au fost atacate de persani, câteva sute de spartani curajoşi conduşi de regele Leonidas le-au ţinut piept miilor de adversari câteva zile. Cu trimitere la perioada contemporană, asemănarea cu spartanii este bună, este un bun model", a declarat istoricul, făcând referire la „pasta moale" a contemporanilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii