Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Take, Ianke si Cadar" revine la Constanta dupa aproape 30 de ani

ro

28 Jan, 2003 00:00 1764 Marime text

Actorii Teatrului "Ovidius", fata in fata cu textul lui V.I. Popa

Prima premiera a Teatrului Dramatic pe acest an a fost piesa lui Victor Ion Popa, "Take, Ianke si Cadar" * Din distributie au facut parte: Nucu Stangaciu (Cadar), Alexandru Mereuta (Ianke), Emil Barladeanu (Take), Eugen Mazilu (Itic), Cosmin Breheuta (Ionel), Madalina Ciobanuc (Ana) si Clara Ghiuvelechian (Safta) * Actorul Alexandru Mereuta a fost rasplatit, pentru cei cincizeci de ani dedicati scenei, cu o diploma de excelenta si o medalie din partea Consiliului Local Municipal

Pe scena Teatrului "Ovidius" a avut loc, duminica seara, spectacolul "Take, Ianke si Cadar", prima premiera din acest an. Si pentru un asemenea eveniment cum este o premiera, nici nu se putea face o alegere mai buna decat piesa lui Victor Ion Popa, ultima oara piesa fiind jucata pe scena de la Constanta in anul 1973. Spectacolul nu mai are nevoie de nici o prezentare, ba chiar am putea spune ca mai mult de jumatate din publicul prezent in sala vazuse piesa de cel putin trei ori, insa cu o alta distributie. Cine nu a auzit de "ovreul" Ianke, mereu nemultumit, de crestinul Take, tacut, asteptandu-si clientii, sau de mahomedanul Cadar, vanzatorul de "sugiuc, acadele si cafea"? Si, totusi, acest lucru nu i-a impiedicat pe nici unul dintre spectatori sa rada cu pofta, ca si cum ar fi fost prima oara cand piesa lui Victor Ion Popa ar fi fost prezentata. Piesa in trei acte, cu o structura simpla, dar mustind de umor savuros, subliniat de accentul fiecarui personaj si de replicile clare, prezinta povestea unor batranei. Cei trei prieteni, atat de diferiti din punctul de vedere al religiilor, dar uniti de o prietenie de peste 30 de ani, isi tin de urat unul celuilalt. Chiar aceasta diferenta religioasa, care la aceea vreme dicta soarta multora, nu face decat sa evidentieze o credinta mult mai inaltatoare si mai aproape de suflet, si anume iubirea aproapelui. Insa, nici un spectacol nu poate fi considerat un succes daca actorii nu sunt pe masura rolurilor si daca nu reusesc sa starneasca hohote de ras celor din sala, chiar si atunci cand numele piesei spune totul inca de la afis. Acest lucru s-a intamplat si pe scena constanteana, fiecare personaj fiind transpus astfel incat sa se apropie de realitate si sa-ti dea impresia ca faci parte din "lumea" Saftei sau comunitatea ovreiului Itic, si-ti azvarli ochii peste gardul celor trei prieteni. Acest amalgam de personaje, "moderne" sau mai putin moderne in conceptie, a stiut sa fie bine evidentiat prin jocul actoricesc de mare valoare al artistilor. Din distributie au facut parte: Nucu Stangaciu (Cadar), Alexandru Mereuta (Ianke), Emil Barladeanu (Take), Eugen Mazilu (Itic), Cosmin Breheuta (Ionel), Madalina Ciobanuc (Ana) si Clara Ghiuvelechian (Safta).

Cincizeci de ani de cariera artistica

Actorul Alexandru Mereuta a fost rasplatit, pentru cei cincizeci de ani dedicati scenei, cu o diploma de excelenta si o medalie, venite din partea Consiliului Local Municipal. Alecu Mereuta s-a nascut pe 14 iunie 1927, in comuna Bogdanesti, Vaslui. A absolvit Institutul de Arta Teatrala "I.L. Caragiale", promotia 1952, la clasa Nicolae Banateanu - Beate Fredanov. A debutat la Teatrul Tineretului din Bucuresti, apoi si-a continuat cariera la Teatrul "V.I. Popa" din Barlad, unde a fost si director cativa ani. In Constanta a inceput sa joace pe scena Teatrului Dramatic din anul 1960. "Actor inzestrat cu talent si cu mare placere de a juca, Alecu Mereuta isi iubeste personajele ca pe propriile-i progenituri", scriau Anaid Tavitian si Georgeta Martoiu in opera "Thalia ex Ponto la cumpana de milenii". Cand i-a fost acordat premiul pentru anii pe care i-a daruit jocului teatral, Alecu Mereuta a recunoscut ca era "mult mai emotionat decat la inceputul piesei".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii