Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:02 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu al Băncii Mondiale Cât de afectată ar fi Constanţa în cazul unui cutremur major?

ro

02 Feb, 2017 00:00 2287 Marime text
Banca Mondială a întocmit recent un raport în care calculează profilul de risc al ţărilor din Europa şi Asia Centrală în caz de inundaţii şi cutremure. În ceea ce priveşte zonele de risc seismic şi de inundaţii din România, cel mai predispus la cutremure este judeţul Brăila, în timp ce judeţul Ialomiţa este cel mai afectat în ceea ce priveşte riscul de inundaţii.
 
Conform datelor din studiul Băncii Mondiale, în termeni absoluţi, judeţul cu cel mai mare risc de inundaţii este Timiş, iar punctul cu cel mai mare risc de cutremur se află în Bucureşti.
 
De asemenea, clasamentul în funcţie de judeţe arată că în cazul unui seism major cele mai expuse sunt judeţele Brăila, Vrancea, Buzău, Galaţi, Prahova, Ialomiţa, Călărași, București - Ilfov, Giurgiu, Bacău. Cu toate acestea, un cutremur important va produce cele mari pagube capitalei, dar va afecta destul de grav, în termeni economici, judeţele Prahova, Galaţi, Buzău, Braşov, Constanţa, Vrancea, Brăila, Bacău şi Dâmboviţa.
 
În ceea ce priveşte pagubele pe care o astfel de calamitate le poate produce, Banca Mondială le-a calculat ca rată a PIB și ar fi cuprinse între 3 și 7% din Produsul Intern Brut. Judeţele cu cele mai mari riscuri de inundaţii sunt Ialomiţa, Satu Mare, Teleorman, Iași, Arad, Giurgiu, Călărași, Alba, Timiș, Neamţ. Media anuală a inundaţiilor produce în aceste regiuni pagube cuprinse între 3% și 9% din PIB.
 
Conform aceluiaşi studiu, un seism puternic ar produce cele mai multe victime în București, Prahova, Buzău, Vrancea, Galaţi, Brăila, Brașov, Dâmboviţa, Ialomiţa, Bacău. Peste jumătate din populaţia României trăiește în mediul urban, cel mai afectat în cazul unei calamităţi.
 
Statistica Băncii Mondiale se bazează pe PIB-ul României la valoarea din 2015, de peste 185 de miliarde de dolari, echivalentul a 9.490 de dolari pe cap de locuitor.
 
Sursa foto: Studiul Băncii Mondiale - Europe and Central Asia Country Risk Profiles for Floods and Earthquakes
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii