Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studenţii jurnalişti de la „Ovidius“ au dăruit o lacrimă de speranţă copiilor de la Centrul Medical Focus

ro

10 Apr, 2015 00:00 1717 Marime text
Astăzi, am învăţat că „dacă ţi-e dăruit privilegiul de a ajuta pe cineva şi o poţi face, fă-o. Căci mare e privilegiul, mare e bucuria“ (Oana Pellea).

În fiecare an, de sărbători, studenţii jurnalişti de la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius“ împart bucurii celor neputincioşi sau aflaţi în suferinţă. Anul acesta, acţiunea iniţiată de colega noastră, Mihaela Ungureanu, studentă în anul lll, s-a desfăşurat într-un spaţiu unde viaţa este preţuită altfel: o continuă bătălie cu boala, cu destinul, cu speranţele. Centrul medical de zi Focus este un astfel de loc, un loc unde copii de toate vârstele trăiesc suferinţa la cote uneori inimaginabile. În urmă cu cinci ani, majoritatea cazurilor de afecţiuni onco-hematologice şi reumatologice erau tratate fără nicio diferenţiere în cadrul secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Constanţa, iar copiii internaţi pierdeau timp preţios din cauza lipsei unui centru de diagnosticare a cancerului, deşi, paradoxal, Constanţa este unul dintre judeţele unde numărul copiilor diagnosticaţi cu cancer depăşeşte media pe ţară.

Centrul medical de zi Focus s-a născut din forţa şi voinţa unor oameni inimoşi, cu multă putere de dăruire faţă de semeni. Alina Vasea este o astfel de luptătoare. Alina a aflat despre neputinţele sistemului şi a decis că se impune o schimbare, măcar pe plan local. A hotărât să creeze modelul şi pentru alţii. Mai întâi, a pus bazele asociaţiei „Dăruieşte Aripi“. Prin intermediul acesteia, din nevoia tot mai acută de a oferi copiilor bolnavi posibilitatea unui diagnostic precoce, a unui tratament atât de important şi a monitorizării aproape de casă, a luat apoi ființă proiectul Centrului Medical de zi Focus. Şi astfel, la 22 februarie 2014, la Constanța, se inaugura primul centru de zi din sud-estul României dedicat exclusiv copiilor diagnosticați cu cancer, cu sprijinul câtorva oameni deosebiți - dr. Adriana Apostol, dr. Dan Căpăţînă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Constanţa - și datorită eforturilor Alinei Vasea, președintele actual al Asociației „Dăruiește Aripi“. Nenumăraţi sponsori au contribuit la amenajarea acestui centru.

Astăzi, la un an de activitate a centrului, spaţiul acestuia, decorat cu mult gust, mobilat, echipat modern, pare o filă dintr-o poveste. O poveste în care micuţii bolnavi suportă cu mai multă răbdare tratamentele dureroase, investigaţiile multiple, traumele bolii. În prezent, peste 300 de copii bolnavi se află în evidența Centrului Medical Focus, iar 15 copii, în medie, sunt consultați, tratați sau monitorizați zilnic. Pentru ca toate acestea să fie posibile, Alina Vasea, preşedinta asociaţiei „Dăruiește Aripi“, susține că „nu trebuie să ai pregătire, trebuie să ai suflet“, iar noi toți îi apreciem și îi susținem cauza și în proiectele viitoare care urmează a fi demarate.
Studenţii Gabriela Schimbeschi Andrei Paşalică, Ştefan Papuc, Astrix Popa, Sorin Petrişor Stănculea, Mihai Cheleş, în numele tuturor colegilor lor, au dăruit micuţilor pacienţi un video-proiector, casete cu poveşti, termometre şi alte obiecte necesare acestui centru.

De darul studenţilor s-a bucurat şi Marian, un copil cu ochi cuprinzători și prietenoși, care, la 11 ani, zâmbeşte călduros, în ciuda afecțiunii de care suferă. „Îmi place la centru, pot să mă joc în timp ce aștept rezultatele investigaţiilor medicale. Când voi fi mare, vreau să fiu preot, să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a ajutat să trec prin toate greutățile de până acum“.
Impresionaţi de călduroasa primire, de toate informaţiile căpătate, studenții şi-au oferit sprijinul voluntar în acțiunile viitoare.
 
Gabriela Schimbeschi este studentă în anul III la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, Universitatea „Ovidius“ Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii