Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:48 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spiritul Vămii cu parfum de artă contemporană Born to be „Wild Art" şi locul de făcut dragoste (galerie foto)

ro

22 Aug, 2011 00:00 6884 Marime text

20082011656.jpgMuzica de la Vama Veche face casă bună cu pictura, desenele în cărbune şi ceramica lui Eusebio Spânu, preşedintele filialei Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici. 

Expoziţia care poartă numele „Amphora", la fel ca şi spaţiul care o găzduieşte în cadrul Galeriei „Wild Art", este cel de-al şaselea eveniment pus la cale vara aceasta în cea mai sudică destinaţie de vacanţă de pe litoral de Laura Stroe, o tânără care s-a încumetat să reinventeze spiritul Vămii altfel, într-un fel în care i-ar plăcea ei să trăiască vamaiotul zilelor noastre. Până pe 25 august, Galeria de Vara Wild Art din Vama Veche, găzduieşte cea de a şasea expoziţie în care desenul şi ceramica, îndeamnă sa vezi „arta", dar oferă şi o viziune asupra ei prin selecţia lucrărilor făcută chiar de artistul Eusebio Spânu. Intrarea este liberă şi dacă se încumeţi să intri şi te dovedeşti a fi captat de mirajul fiecărui colţişor, vei fi răsplătit cu surpriză... la ultimul nivel al clădirii care găzduieşte „Wild Art", practic la mansardă Laura Stroe a creat „Locul de făcut dragoste", un proiect care nu putea cadra mai bine niciunde pentru că Vama este deopotrivă tărâmul aventurierilor, dar şi al îndrăgostiţilor. Pentru această vară, spaţiul a rămas doar un fel de proiecţie pentru ce va reprezenta abia vara viitoare. Acolo, sus, se va simţi exact ca în turnuleţul unui castel vechi, de la fereastra căruia flutură în bătaia brizei cearceafuri imaculate. În încăperea care nu este total amenajată aveţi de toate: scoici, nisip, un pat de fier forjat care tronează în mijloc, lumânări pentru atmosferă, perniţe colorate şi multă libertate. Din toate colţurile mansardei îţi zâmbeşte marea. Laura este încântată de aprecierile primite din partea tuturor vizitatorilor. Din păcate, deşi locaţia este situată acolo unde, teoretic, orice dorinţă devine certitudine, s-a lovit de reticenţa proprietarilor clădirii, oameni conservatori care ar vrea să dea locului de făcut dragoste o utilitate practică şi aducătoare de bani. Aşadar dacă nu vă grăbiţi anul viitor s-ar putea ca în locul patului de fier forjat să găsiţi un jacuzzi care, în peisaj, nu va face doi bani însă va aduce probabil mult profit. Laura Stroe este însă decisă să mute proiectul oriunde va găsi înţelegere, astfel încât cei care l-au apreciat încă de la început să se bucure de el mult timp de-acum înainte.

O galerie de artă printre tarabe cu cărţi, brăţări şi porumb fiert

20082011638.jpg

„Wild Art" s-a dorit a fi, încă de la început, o premieră în calendarul cultural estival care şi-a propus să aducă în atenţia turiştilor arta contemporană românească, ne explică curatorul expoziţiei, Laura Stroe. Proiectul conţine şapte evenimente distincte, prin care artiştii consacraţi, dar şi amatori, se dezvăluie publicului. Pasionaţii sau colecţionarii au posibilitatea să achiziţioneze obiectele expuse, preţurile fiind pentru toate buzunarele. Cea mai scumpă lucrare, undeva la 1000 de euro, un vas ceramic, aparţine artistului Eusebio Spânu, dar dacă vreţi să plecaţi cu o amintire în miniatură găsiţi şi amfore la dimensiuni mai mici, ale căror preţuri nu depăşesc un milion de lei. Galeria a fost inaugurată pe 15 august, cu o expoziţie româno-bulgară semnată Gheorghe Fărcăşiu, cunoscut plastician ceramist al Constanţei şi Ivan Kanchev, pictor din Târnovo. A urmat o expoziţie a artiştilor constănţeni Constantin Gheorghe şi Constantin Papadopol, lucrări de pictură şi instalaţie, iar pe 9 iulie, „Wild Art" a fost casă pentru lucrările Luizei Cala, pictoriţă suprarealistă, precum şi pentru trei tineri fotografi foarte talentaţi. O expoziţie de pictură, ceramică şi instalaţie semnată Florentin Sârbu a ţinut capul de afiş al galeriei până la sfârşitul lunii iulie, când au intrat în scenă absolvenţii Facultăţii de Artă ai Universităţii Ovidius. Eco Art a fost tema expoziţiei, lucrările din materiale reciclabile având un mare succes la public. În aceste zile expune, aşa cum anunţam, deja Eusebio Spânu, iar ultimul eveniment al proiectului în acest sezon îi va avea ca protagonişti pe câţiva foşti studenţi ai Facultăţii de Arte, deveniţi muzeografi în instituţii muzeale din Dobrogea. Pe 7 septembrie se va trage cortina peste „Wild Art", însă proiectul va continua şi anul viitor, cu mari şanse să devină un eveniment internaţional.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii