Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soldatul dezertor a disparut de pe suprafata Pamantului

ro

09 Dec, 2003 00:00 1786 Marime text

Haituit de autoritati, Iulian Gabriel Ion reuseste sa ramana in continuare ascuns

Fostii comandanti ai unitatii din care a dezertat in urma cu o luna de zile Iulian Gabriel Ion nu stiu inca nimic de soarta acestuia * Purtatorul de cuvant al unitatii ne-a declarat ca, deocamdata, dezertorul nu a fost inca prins * Politia Militara si celelalte institutii abilitate nu au reusit sa dea inca de urma acestuia * Surse din Politie ne-au informat ca acesta a fost cautat, fara succes, peste tot in Constanta, casute de vacanta din statiuni, prin manastirile din judet si chiar la Morga * Se presupune totusi ca individul s-ar ascunde in Bucuresti, ajutat fiind de membrii unei secte al carei adept devenise in timpul primei sale dezertari * Ultima ipoteza este rezultatul analizei continutului jurnalului personal al dezertorului in care se regasesc foarte multe indicii si modele ale unei legaturi stranse cu membrii unei secte care activeaza in Bucuresti

In urma cu mai bine de o luna de zile, mai precis pe 5 noiembrie a.c., soldatul Iulian Gabriel Ion, in varsta de 22 de ani, a dezertat din Unitatea Militara 02159 din dana zero a Portului Constanta. Aceasta a fost cea de-a doua dezertare comisa de individ intr-un timp extrem de scurt, de nici macar o luna de zile. Iulian Gabriel Ion abandonase prima oara serviciul militar in data de 5 septembrie a.c. ( fix cu o luna inainte de a doua dezertare), acesta plecand intr-o permisie din care nu s-a mai intors decat dupa zece zile si dupa ce fusese declarat dezertor. In urma procesului ulterior dezertarii, soldatul fusese condamnat la o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare si o amenda de 1,5 milioane de lei. Apoi a urmat si transferarea sa de la unitatea unde fusese initial incorporat, UM 02196 din Mangalia, la unitatea din Portul Constanta UM 02159. Dupa cea de-a doua sa dezertare, procurorii militari au intrat in posesia jurnalului personal al soldatului. Insemnarile acestuia par rupte dintr-o nuvela absurda. In alta ordine de idei, orice cititor al acelui jurnal poate ajunge fara sa vrea la concluzia ca baiatul era obsedat de idei tipice adoptate de obicei de membrii unei secte periculoase. Una dintre cele mai importante consemnari personale ale lui Iulian Gabriel Ion este cea din perioada in care a dezertat pentru prima data. Trebuie mentionat ca, atunci cand a dezertat prima oara, baiatul s-a plimbat prin tara, dar, si mai mult, a spart trei cabane de pe Valea Doftanei, unde a si locuit pentru scurt timp.

Rugi pentru o noua identitate

Cea mai bizara consemnare este cea referitoare la cateva cereri formulate catre Dumnezeu. Sa nu fi avut bani de timbre si plic, pentru ca, din moment ce soldatul i-a scris lui Dumnezeu, avea si adresa. Printre altele, tanarul ii solicita Domnului tigari, cafea, bani, pasta de dinti, incaltaminte, caciula si intelepciune. El mai scria ca Dumnezeu este credincios si drept si face tot ce-i promite. Cea mai ciudata fraza din tot jurnalul sau, si de fapt cea care a pus pe ganduri autoritatile, este urmatoarea: "Te rog, Doamne, sa aprovizionezi cu bani si alte necesare pentru o noua identitate". Faptul ca a fost mutat disciplinar de la baza de instructie navala din cadrul UM 02196 din Mangalia la baza militara UM 02159 nu l-a oprit pe Iulian Gabriel Ion, chiar in ziua in care a primit la unitate hotararea de condamnare, sa solicite o noua permisie, motivand ca doreste sa-si faca niste fotografii. Nu a specificat ce fel de fotografii. Netrecandu-i prin cap ca ar putea recidiva, comandantul unitatii i-a aprobat invoirea. Si de aceasta data, militarul a uitat sa se mai intoarca, astfel ca pe data de 7 noiembrie a fost din nou declarat dezertor. De atunci si pana in prezent, Politia nu a reusit sa dea de urmele acestuia. Pe numele sau a fost emis mandat de urmarire generala, fiind cautat in toata tara. In Constanta nu au scapat din vederea politistilor nici casutele de vacanta din toate statiunile de pe litoral, nici manastirile si nici chiar Morga. Dat in consemn la toate punctele de frontiera, acesta nu ar fi putut parasi tara cu documente emise pe numele sau adevarat. Au aparut deja mai multe supozitii. Unele din acestea sustin ideea ca, de fapt, fotografiile pe care tanarul si le-ar fi facut ar fi folosit la intocmirea unor documente pe un nume fals. Alta varianta este cea care sustine ideea ca individul ar fi ascuns de o prietena de a sa, pe nume Magda, care locuieste in Bucuresti. Magda ar fi fost persoana care l-a convertit pe tanar la convingerile religioase ale sectei al carei adept s-a dovedit a fi. In orice caz, in opinia autoritatilor, dezertorul parca ar fi intrat in pamant. Situatia ne-a fost confirmata si de catre purtatorul de cuvant al UM 02159 din Portul Constanta, capitanul Marian Tanase, care ne-a spus ca dezertorul nu a fost prins si ca nu are, deocamdata, nici o informatie despre acest caz. Pana in momentul in care organele de politie il vor captura, cei din unitatea militara din care a dezertat Iulian Gabriel Ion nu mai au nici o competenta vizavi de acest aspect.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii