Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Smen legal la "SC M&M Exchange Group SRL"

ro

13 Sep, 2002 00:00 1162 Marime text

La o casa de schimb valutar din centrul orasului, clientii sunt mintiti ca nu se percepe comision, iar apoi acestia constata contrariul # La fel se intampla si in Mamaia * Trei persoane au fost pacalite, marti, in acest mod * Politia nu poate sa faca nimic, pentru ca societatea are afisat comisionul pe geam

Numai intr-o zi, trei persoane au fost pacalite de operatoarele a doua case de schimb valutar, care percep un comision de opt procente din suma, cu aproape 800.000 de lei. Conform Regulamentului 3/1997 al BNR, casele de schimb valutar pot percepe comision, dar operatorii acestora sunt obligati sa anunte. In ultima vreme, aceste case de schimb valutar s-au inmultit, angajatii gasind tot felul de tertipuri pentru a-i pacali legal pe clienti. Textul care anunta ca se percepe comision este asezat intr-un loc in care este mai greu de vizualizat si scris cu litere, si nu cu cifre, tot cu acelasi scop. Orice reclamatie ulterioara momentului in care s-a facut schimbul si a fost eliberat bonul de casa nu este luata in consideratie. Mai mult, daca clientul pacalit nu vrea sa plece, adesea el este bruscat de oamenii de paza ai casei de schimb. Doua astfel de incidente au avut loc, acum doua zile, la casa de schimb "SC M&M Exchange Group SRL", din centrul orasului si din Mamaia. Doi dintre cei pacaliti la casa de schimb valutar de pe strada Stefan cel Mare au declarat ca au intrat in cabina si au intrebat-o pe operatoare daca se percepe vreun comision, iar aceasta le-a spus ca nu. Dupa ce au facut tranzactia, ei au observat ca aveau cu opt procente mai putini bani decat ar fi trebuit, daca si comisionul ar fi fost, intr-adevar, zero. Acest fapt era consemnat si in bonurile de casa pe care cei doi le primisera in urma schimbului. Cei doi au incercat sa isi ceara banii inapoi, dar casiera le-a spus ca tranzactia fusese facuta si trecuta prin casa, deci nu se mai putea face nimic. Atunci cand barbatul, O.S., i-a reprosat operatoarei ca l-a mintit, spunand ca nu se percepe comision, aceasta nu a recunoscut si l-a dat afara. Femeia schimbase o suma mica, 20 de dolari canadieni, si fusese inselata cu doar 39.000 lei. Cu toate ca suma era destul de mica, ea statea pe banca si plangea, pentru ca acesti bani erau importanti pentru ea, fiindca voia sa ii cumpere o geaca fetitei ei, care trece clasa a cincea. Pentru O.V., situatia era ceva mai grava. El schimbase 205 dolari si pierduse peste 500.000 lei. In afara de suma de bani pe care o pierdusera, cei doi erau intrigati ca fusesera mintiti. Acelasi lucru l-a patit si Catalin G., din Iasi, care schimbase la casa de schimb valutar ce apartine aceleiasi firme, de data asta din Mamaia, din fata Cazinoului, 100 de dolari. "Noroc ca nu am schimbat mai multi, desi aveam de gand, dar m-am razgandit in ultimul moment si am pierdut 250.000 de lei", ne-a spus Catalin G.

Politia zice ca nu poate face nimic

In fata casei de schimb valutar statea un fel de agent de paza. El nu purta uniforma specifica si nici o insigna sau ecuson, putand astfel sa fie confundat cu un oarecare de pe strada. Am incercat sa intram si noi in dugheana, dar agentul de paza ne-a spus ca inauntru intra o singura persoana, iar celalalt trebuie sa ramana afara. Ca sa fie mai convingator, ne-a aratat un anunt lipit pe usa care spunea exact acest lucru. Inainte sa intram, agentul de paza a anuntat-o pe casiera ca "domnii de la ziar vor sa schimbe niste bani". Asta ca sa stie si ea cu cine are de-a face si sa nu faca vreo gafa. Cat timp usa a ramas deschisa si noi o intrebam daca se percepe comision pentru operatiunea de schimb, operatoarea nu spunea decat: "Inchideti, va rog usa!". Abia dupa ce unul dintre noi a intrat si a inchis usa, celalalt ramanand afara, fata a recunoscut ca se percepe un comision de opt la suta. La iesire, am cercetat cu atentie toate afisele din fata casei de schimb si am gasit, intr-adevar, scris cu caractere mici, faptul ca se percepea un comision de "opt la suta", in litere, si nu in cifre, ca sa nu sara in ochii clientilor. Pentru a lamuri situatia, am mers, insotiti de pagubiti, la Politia Municipala. Ofiterul de serviciu ne-a spus ca nu se poate face nimic impotriva proprietarului casei de schimb valutar, pentru ca el afiseaza, conform legii, faptul ca se percepe un comision pentru operatiunea de schimb. Intr-un exces de sinceritate, politistul a povestit ca a patit si el la fel la o casa de schimb valutar si ca nu a putut sa faca nimic pentru recuperarea banilor. Intrebarea este: "chiar nu se poate face nimic?". Chiar acesti patroni, care isi permit sa-si bata joc de atatia oameni, sunt atat de corecti incat Politia nu-i poate prinde cu ceva?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii