Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situaţia a revenit la normal în timp record Staţiunile bulgare de la Marea Neagră, pline de turişti. Inundaţiile, o poveste exagerată (galerie foto)

ro

30 Jun, 2014 00:00 3010 Marime text
La o săptămână după inundaţiile dezastruoase din  Bulgaria, în destinaţia preferată de mii de turişti lucrurile au revenit la normal. Dacă nu aş fi aflat din presă că ploile au creat ceva probleme în ţara vecină, nici nu mi-aş fi dat seama de acest lucru (probabil că bulgarii nu aşteaptă ca premierul şi vicepremierul să se plimbe cu barca prin recepţiile hotelurilor până când încep să fie luate măsuri).
Prin bunăvoinţa agenţiei de turism Alma Tours, am putut vedea şi noi care este adevărata faţă a Bulgariei, după căderea ploilor abundente.

Albena, una dintre cele mai frumoase staţiuni de pe litoralul Mării Negre, este plină de turişti: ruşi, nemţi şi foarte mulţi români! Despre hoteluri, piscine pline cu noroi sau copaci şi spaţii verzi măturate de ape nu mai discută nimeni. Staţiunea este în continuare la fel de verde, primitoare şi curată ca şi înainte.

Ghizii noştri, Violetta şi Iulia, ne-au spus că, într-adevăr, au fost câteva hoteluri, aflate chiar pe malul mării, într-o zonă mai expusă, unde au existat probleme, dar turiştii au fost imediat evacuaţi şi mutaţi în alte spaţii ferite de ape, astfel că şi-au putut continua vacanţa. Iulia este ghid turistic de aproape un deceniu. Probabil că nu există român care să îşi fi făcut concediul în Bulgaria şi să nu o cunoască. Ea ne-a declarat că districtul Varna este o unitate teritorială similară cu judeţul Constanţa. „Şi pe litoralul românesc au căzut precipitaţii şi au fost probleme, dar am înţeles că au fost afectate doar anumite regiuni. La fel şi aici. Au existat probleme într-o anumită zonă, nu au fost măturate staţiunile, aşa cum greşit s-a vehiculat“, a declarat Iuila.


Nisipurile de Aur, la fel de strălucitoare

Cu adevărat frumoasă şi însufleţită este staţiunea Nisipurile de Aur. Hotelurile sunt pline, peisajul, o splendoare, iar turiştii români se află la tot pasul. Jose Luis Alvarez, managerul hotelului de cinci stele Iti Kaliakra Palace, a declarat că nu au fost probleme mari în această zonă: „În câteva camere de la etajele superioare ploaia a pătruns de pe terase, iar în recepţie a intrat puţină apă, însă a fost ceva care s-a rezolvat pe loc, cu mopurile. În rest, nu au existat alte neplăceri. Problemele despre care s-a vorbit în media au fost departe de noi, într-un cartier periferic al oraşului Varna. A fost ceva izolat, nu trebuie să generalizăm şi să facem o furtună într-un pahar cu apă“. Surprins de modul în care situaţia inundaţiilor din Bulgaria a fost expusă în media s-a arătat şi managerul hotelului Viva de la Nisipurile de Aur. „Noi nu ne-am confruntat cu probleme din cauza ploilor. Au fost, într-adevăr, precipitaţii abundente, în câteva cartiere din Varna, unde au existat probleme, însă la Nisipuri, petrecerea a continuat tot timpul. Afară ploua, iar turiştii noştri erau în clubul de la subsolul hotelului şi se distrau“, a spus Kostadin Terziev.

Nu am putut să nu remarc, la cele două hoteluri, curăţenia exemplară şi peisajul care li se dezvăluie turiştilor de la terasele camerelor recent renovate. Acestea, împreună cu dotările de ultimă generaţie, satisfac cele mai exigente cerinţe. În privinţa mâncării, trebuie menţionat că preparatele, servite din abundenţă, aveau un gust incredibil, transformându-ne vizita în Bulgaria într-o călătorie de neuitat. Mai mult decât atât, chiar chefii restaurantelor îi întâmpinau pe oaspeţii hotelurilor, asigurându-se că totul este pe placul acestora.

Piscină săpată în nisip

La Constantin şi Elena, cea mai veche staţiune balneară de pe malul bulgar al Marii Negre, situată în Varna, ploile au plecat precum au venit. Donka este managerul unui hotel situat în mijlocul unui parc faimos cu vegetaţie naturală, unde turiştii au posibilitatea de a se relaxa la o piscină aflată chiar lângă mare. Săpată în nisip, piscina ar fi fost prima expusă intemperiilor vremii, însă după cum puteţi observa şi în imaginile alăturate, locul este intact, impecabil. O adevărată oază de linişte. Cele cinci hoteluri de lux ale resortului funcţionau la capacitate maximă, iar la tot pasul auzeam vorbindu-se româneşte, semn că românii nu s-au lăsat speriaţi de fenomenele naturale violente de săptămâna trecută. Şi nici că ar fi avut de ce.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii