Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sit arheologic, descoperit în zona peninsulară din Constanţa. Arheologul Aurel Mototolea a descoperit edificii rare (galerie foto)

ro

17 Sep, 2019 00:00 9656 Marime text

Încă din vara anului 2018, arheologii de la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie Constanţa au participat la săpăturile ce au scos la suprafaţă un sit arheologic, chiar în zona peninsulară.

Pe strada 9 Mai, în apropierea falezei, sub un teren privat, au fost descoperite dovezile unei civilizaţii şi ale unei culturi unice în Europa. Arheologul Aurel Mototolea a condus şi a încheiat în luna iulie 2019 săpăturile din acea zonă, iar ceea ce a scos la suprafaţă împreună cu echipa de arheologi reprezintă o poveste fascinantă pentru iubitorii de istorie.

„La situl respectiv, cercetarea a început preventiv în anul 2018, în vară, şi a fost terminată în iulie 2019. A durat, deci, aproximativ un an, cu mici întreruperi, din pricina interferenţelor meteorologice. Acolo are loc o investiţie privată, iar proprietarul a avut o deschidere mare. Au fost făcute descoperi de la primele săpături, iar majoritatea edificiilor scoase la suprafaţă datează din perioada elenistică timpurie până în perioada romană, aproximativ secolul V”, a spus Aurel Mototolea.

Au fost făcute mai multe descoperiri impresionante, inclusiv o posibilă groapă rituală. „Au fost găsite gropi menajere, edificii, o posibilă groapă rituală, însă până nu se fac analize nu ştim exact. De altfel, mai avem o săpătură lipită de aceasta, pe strada Arhiepiscopiei. Există, practic, un sit aflat sub mai multe proprietăţi, iar descoperirile se fac pe fragmente. Pe strada Arhiepiscopiei, săpăturile au fost făcute în 2017-2018. O parte din ceea ce am găsit la situl actual este o continuitate de la celălalt. Avem o intersecţie, apeducte, o clădire de lungimi mari, iar interesant este că aceasta e îmbrăcată în cărămidă şi mortar, având un strat protector contra - credem noi -umidităţii. Am mai găsit o groapă menajeră cu o adâncime impresionantă, de 7 metri, din perioada romană timpurie“, a mai spus arheologul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii