Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sindicatul Energo RADET a ieşit iar în stradă Liderul Petrică Mădulărescu - „Vom protesta până conducerea îşi va da demisia“ (galerie foto)

ro

26 May, 2016 00:00 2327 Marime text
 

După un prim protest organizat pe 26 aprilie, reprezentanţii Sindicatului Energo RADET au ieşit, ieri, în stradă. Membrii sindicatului spun că vor protesta până actuala conducere a regiei îşi va da demisia.
 
Sindicaliştii Energo RADET vor restituirea unor sume de bani reţinute abuziv în octombrie 2015 - ianuarie 2016. Oamenii spun că au contracte individuale de muncă, deci se negociază cu fiecare angajat în parte. Ei vor refacerea unor calcule salariale, astfel încât să fie calculat cum trebuie sporul de vechime.
 
„Facem un apel pe această cale şi la colegii noştri care ştim că sunt alături de noi, chiar dacă fizic nu sunt prezenţi aici. S-au pus presiuni asupra lor, li s-a recomandat să se retragă din acest sindicat, pentru că au îndrăznit să-şi ceară drepturile. Drepturi legale, care sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă, recunoscute de Constituţia României.
 
Aceste drepturi le sunt încălcate prin faptul că li se refuză apartenenţa la sindicatul Energo RADET, în schimb, li se reţine în continuare cotizaţia pentru sindicatul prieten cu conducerea - Alianţa 2012, sindicat care, din 2012, a cedat fără luptă drepturi importante ale salariaţilor: drepturi salariale, drepturi la zile de concediu, sporuri, cum ar fi cel pentru sărbători legale. Sperăm că şi colegii noştri ni se vor alătura, întrucât ceea ce ni se întâmplă azi nouă mâine li se poate întâmpla şi lor. Vom protesta până când această conducere îşi va da demisia“, a declarat liderul de sindicat Petrică Mădulărescu.
 
Unul dintre angajaţi, Stan Dan, a rămas fără contract de muncă, pentru că, spune el, şi-a cerut drepturile. Mai mult, liderul de sindicat Petrică Mădulărescu a fost retrogradat pentru 60 de zile din funcţia pe care o ocupa, cea de şef Sector Exploatare Nord. „Muncesc la RADET Constanţa de 11 ani. Mi s-a desfăcut contractul de muncă cu data de 31 mai, deoarece mi-am cerut drepturile. Am fost anunţat să nu mai vin la muncă. Am întrebat motivul şi nu mi s-a răspuns“, ne-a povestit Dan Stan.

Ce spune directorul Liviu Popa

Directorul RADET, Liviu Popa, susţine că Sindicatul Energo RADET nu este reprezentativ şi că niciun drept salarial de-al angajaţilor nu a fost încălcat. „Dimpotrivă, începând cu 1 mai, salariile angajaţilor regiei vor fi majorate cu 5%. Va urma o rundă de negocieri individuale cu fiecare angajat, pentru a decide cu cât i se va majora salariul în limita acestei creşteri de 5%“, a explicat directorul Liviu Popa.
 
Cât priveşte desfacerea contractului de muncă a lui Dan Stan, directorul Popa a explicat că acesta a avut „mai multe abateri disciplinare“. „Liderul de sindicat Petrică Mădulărescu a rămas simplu inginer în cadrul regiei, deoarece nu s-a implicat în activitatea de conducere, ci a desfăşurat mai multe activităţi care ţin de sindicate“, a conchis Liviu Popa, directorul RADET Constanţa.
 
Reamintim că în cadrul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa există două sindicate: Alianţa 2012 şi Energo RADET. Din toate discuţiile purtate de-a lungul anilor, conducerea regiei ar recunoaşte doar Alianţa 2012 ca formă sindicală, ignorând sindicatul Energo RADET. Ba, mai mult, din câte spune liderul Petrică Mădulărescu, deşi de la 1 ianuarie 2016 conducerea RADET ar trebui să reţină şi să vireze către sindicat contribuţia celor 152 de membri de sindicat, acest lucru nu se întâmplă. Petrică Mădulărescu spune că o parte dintre membrii sindicatului Alianţa 2012 au trecut la Energo RADET, însă cotizaţia de membru li se opreşte împotriva voinţei lor şi banii se duc tot la Alianţa 2012.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii