Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfântul Ierarh Meletie, sărbătorit pe 12 februarie

ro

12 Feb, 2017 00:01 2488 Marime text

Anul acesta, creștin-ortodocșii îl sărbătoresc, pe 12 februarie, pe Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei. Potrivit creștinortodox.ro, Sfântul Meletie a fost contemporan al Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan  și a rămas în conștiința Bisericii ca apărător al dreptei credințe în fata ereziei ariene, care negă divinitatea celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi.

Originar din Armenia, Sfântul Meletie învățase de mic dogmele credinței creștine, devenind renumit pentru viața sa virtuoasă. El este numit mai întâi episcop al cetății Sevastia din Armenia, apoi ales Arhiepiscop în scaunul Antiohiei, în vremea împăratului Constantin al II-lea (337-340).

Sfântul Meletie a fost izgonit de trei ori și exilat din scaunul sau de către ereticii arieni în Armenia.

Sfântul Meletie a participat la cel de-al Doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381, atunci când împăratul Teodosie i-a arătat o cinste aparte. În acel moment, Dumnezeu a lucrat minuni prin Sfântul Meletie. În timp ce acesta îi explica dogma Sfintei Treimi, slujindu-se de mâna sa, arătând mai întâi unimea printr-un singur deget, iar treimea, prin trei, înaintea tuturor, a ieșit deoadată o văpaie luminoasă din mâna ierarhului. Minunea i-a rușinat pe eretici și i-a întărit pe dreptslăvitori în dreapta credință.

Sursa foto: doxologia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii