Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şefia AcoR, disputată între independentul Valentin Vrabie şi social-democratul Cristian Cîrjaliu Cine va câştiga în final ACoR-ul - politicul sau independenţa politică?

ro

07 Sep, 2012 01:00 2971 Marime text
ACCOR-sedinta.jpgPrimarii din judeţ membri ai Asociaţiilor Comunelor din România (ACoR) au fost invitaţi ieri, de la ora 11.00, în sesiune ordinară, în cadrul Adunării Generale a ACoR. Evenimentul a avut loc în aula Bibliotecii I. N. Roman din Constanţa.

La întrunire au fost prezenţi 45 de primari de comune sau împuterniciţi ai acestora, fapt ce a determinat întrunirea cvorumului necesar organizării şi validării alegerilor pentru şefia ACoR Constanţa. Încă de la începutul şedinţei, şi-au depus candidatura pentru preşedinţia ACoR trei primari. Este vorba despre actualul preşedinte al ACoR Constanţa, primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, despre primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, şi despre primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie. Înainte de a avea loc alegerile pentru şefia ACoR, primarii prezenţi la Adunarea Generală au votat noua componenţă a Consiliului Director. În urma scrutinului, din Consiliul Director s-a hotărât să facă parte primarul de la Poarta Albă, Vasile Delicoti, primarul de la Mihail Kogălniceanu, Ancuţa Belu, primarul de la Agigea, Cristian Cîrjaliu, primarul de la Cumpăna, Mariana Gâju, primarul de la Peştera, Valentin Vrabie, primarul de la Corbu, Marian Gălbinaşu, primarul de la Topalu, Gheorghe Murat, primarul de la Lumina, Dumitru Chiru şi primarul de la Cobadin, Cristian Telehoi.

Mariana Gâju a pierdut şefia ACoR Constanţa

După constituirea noului Consiliu Director, cei nouă membri ai structurii directoare au votat pentru alegerea preşedintelui ACoR, filiala Constanţa. În urma scrutinului, primarul Mariana Gâju a primit un singur vot, primarul de la Peştera, Valentin Vrabie - patru voturi, iar primarul de la Agigea, Cristian Cîrjaliu - patru voturi. În urma acestor rezultate, Mariana Gâju şi-a pierdut calitatea de candidat pentru şefia ACoR, iar alegerile au fost reluate fără a se reuşi însă alegerea noului preşedinte al ACoR Constanţa. Motivaţia? Mariana Gâju a acordat votul ei ambilor primari, fiind în mod automat declarat nul. Ca atare, alegerea noului preşedinte al ACoR a fost amânata. Mai precis, s-a hotărât ca într-o şedinţă ulterioară membrii Consiliului Director să decidă cine este noul preşedinte al ACoR, şefia asociaţiei urmând a fi disputată de primarii Cristian Cîrjaliu şi Valentin Vrabie, ambii deţinători a câte patru voturi.

Gâju: „S-a dorit să fie numit preşedinte un bărbat"

De menţionat că, în urma alegerilor de astăzi, Mariana Gâju a pierdut şefia ACoR Constanţa, după ce s-a aflat la conducerea filialei două mandate consecutive. Legat de pierderea funcţiei, Gâju a declarat că „s-a dorit să fie o schimbare la nivelul filialei ACoR Constanţa, s-a dorit să fie numit preşedinte un bărbat ". Mariana Gâju a mai precizat că fiecare activitate are urcuşurile şi coborâşurile ei. „Eu consider că într-o echipă lucrurile se pot rezolva. Nu este o pierdere. Sunt în continuare în Consiliul Director. Vom vedea ce se va întâmpla în zilele următoare cu funcţia de preşedinte", a mai afirmat Mariana Gâju. Aceasta a precizat că în aceste momente nu se ştie încă data la care vor avea loc alegerile pentru desemnarea noului preşedinte al filialei ACoR Constanţa. Primarul de la Cumpăna a mai susţinut că Adunarea Generală a fost una tensionată, aşa cum de altfel se şi aştepta. „Şedinţa a fost una tensionată, aşa cum mă aşteptam. S-a ales doar Consiliul Director, care urmează ca într-o altă şedinţă să aleagă preşedintele, prim-vicepreşedintele şi secretarul general al ACoR, filiala Constanţa", a mai susţinut Gâju.

Vrabie: „Dorinţa mea este de a ţine asociaţia cât mai departe de politic"

ACOR-ValentinVrabie.jpgPrimarul Valentin Vrabie îşi doreşte să-i atragă de partea sa pe membrii Consiliului Director propunându-le o Asociaţie a Comunelor independentă şi speră că va câştiga şefia ACoR Constanţa tocmai datorită înlăturării intereselor de partid când vine vorba de funcţionarea ACoR. „Vin cu o propunere de reprezentare independentă de toate partidele politice, pentru că aşa ar trebui să fie toate administraţiile locale, departe de politică", a afirmat Vrabie. Primarul de la Peştera crede că şansele lui de a ajunge preşedintele ACoR Constanţa depind de ce fel de reprezentare îşi doresc primarii din judeţ, ei având de ales între o reprezentare politică, precum cea existentă, şi una independentă, ţinând cont de faptul că el este primar independent. „Sper ca la momentul viitoarelor alegeri să nu primeze interesul de partid, ci interesul fiecărui primar în parte", a menţionat Vrabie. Întrebat dacă se aşteaptă să câştige susţinerea primarului Mariana Gâju, Vrabie a afirmat că atragerea acesteia de partea sa depinde foarte mult de ce fel de reprezentare îşi doreşte ea în cadrul ACoR. „Trebuie să înţelegem că asociaţia este băgată în această cloacă politică, iar în calitate de primar independent dorinţa mea este de a ţine asociaţia cât mai departe de politic", a punctat primarul de la Peştera, Valentin Vrabie.

ACOR-CristianCarjaliu.jpgL-am contactat telefonic şi pe primarul de la Agigea, Cristian Cîrjaliu, însă acesta nu a răspuns apelurilor noastre telefonice pentru a afla şi punctul său de vedere cu privire la rezultatele alegerilor organizate ieri în cadrul filialei ACoR Constanţa.

De precizat că printre primarii de comune s-a aflat ieri şi un primar de oraş. Mai precis, Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari şi preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, a onorat cu prezenţa Adunarea Generală a ACoR.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • psd 07 Sep, 2012 16:26 neamtu mihalache presedinte.doar a venit la psd de la pdl dupa 8 ani.noi primarii il vrem pe neamtu ptr. ca este frumos. el este primar in com rasova,