Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:47 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Despre Planul de înzestrare a Armatei. Propuneri ale lui Iohannis aprobate. Numire pe post cheie

ro

02 Aug, 2017 05:15 3638 Marime text
Ieri, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de către președintele României, Iohannis, în cadrul căreia au fost aprobate Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 şi numirea directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 a fost retras de pe Ordinea de zi a şedinţei Consiliului din 4 iulie a.c., întrucât nu a fost adaptat în concordanţă cu prevederile Acordului politic naţional de alocare a 2% din PIB pentru Apărare, asumat, la începutul anului 2015, de către toate partidele politice, la inițiativa președintelui României.

Forma revizuită a acestui Plan, care respectă implementarea acestui acord, i-a fost prezentată Președintelui României de către ministrul apărării naționale, în cadrul întrevederii din data de 26 iulie a.c.

Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 este documentul prin care se realizează o planificare multianuală a programelor de înzestrare, în concordanță cu prevederile Strategiei de înzestrare a Armatei României şi ale Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă.

Programele de înzestrare reprezintă totalitatea activităților derulate pentru dotarea Armatei României cu tipuri de armament, tehnică de luptă şi echipamente militare, fundamentate pe baza aprobării Consiliului de Supraveghere a Cerințelor şi care cuprind derularea procedurii de achiziţie, livrare, testare şi intrare în dotare a produselor planificate, în cantitățile necesare şi la cerinţele calitative solicitate.

În luna mai a acestui an, Parlamentul României a aprobat inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe de înzestrare, care depășesc 100 de milioane de euro fiecare.

Pentru realizarea acestor Programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naționale de apărare, care trebuie să își modernizeze și să își dezvolte capacități militare de producție adecvate.

Armata României trebuie să beneficieze de alocare coerentă și susținută a resurselor întrucât subfinanțarea în Apărare ar afecta într-un mod grav
îndeplinirea misiunilor de bază și capacitatea operațională a Armatei noastre.

În ceea ce privește Serviciul de Telecomunicații Speciale, președintele României a propus Consiliului și acesta a aprobat eliberarea din funcție a generalului Marcel Opriș, directorul Serviciului, și a generalului-maior Ioan Balaure, adjunctul directorului.

De asemenea, la propunerea președintelui Klaus Iohannis, CSAT a aprobat numirea generalului-maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca în funcția de director.

Gneralul-maior ing. Vasilca a absolvit cursurile liceului militar, apoi ale Academiei Tehnice Militare şi şi-a desfășurat întreaga activitate de ofiţer inginer în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, parcurgând toate etapele evoluției profesionale şi militare.

Până în prezent, a ocupat funcția de Adjunct tehnic al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • UN MILITAR 02 Aug, 2017 12:53 Avem parte in zilele acestea de cea mai mare indobitocire a neamului romanesc. Au initiat acea ordonanta pentru "Stoparea derapajelor in situatia pensiilor militare". Cea mai mare minciuna a epocii contemporane din societatea romaneasca. Au stopat un rahat, nu au facut decat sa dea ragaz si ultimelor capuse sa iasa de urgenta la pensie cu sitemul de calcul din L223. Au destabilizat, au distrus cel putin doua ministere, aparare si mai. Zilele acestea foarte multi ofiteri dintre care cei mai multi comandanti de unitati, loctiitori si sefi de stat major si-au facut urgent cererile de iesire pentru a se incadra in vechiul sistem de calcul si uite asa stoparea de fapt nu este decat usurarea de scuregere de bani catre aceste capuse. Dosarele lor vor fi urgentate pentru a se incadra in termenul de 15 septembrie iar talpasii stau cu dosarele peste doua luni pentru solutionare, ei nu sunt urgente ca de sunt pensii de 2500-3000 de lei iar a celor amintiti mai sus de cel putin 5500 de lei. Asta este un aspect, al doilea este ca in scurt timp foarte multe unitati militare vor fi paralizate de plecarea laureatilor la Oscar si uite asa Romania va ramane cu o armata de sgp platatiti cat sof si maistri, ofiteri tineri activati peste noapte iar capusele laureate beneficiari de pensii NESIMTITE care se vor indexa dupa vechiul sistem de calcul acum se grabesc sa iasa la pensie si nu-i mai intereseaza nimic. De ce le da voie misiterul la cei care au fost cadorisiti cu Oscar sa iasa acum in prima urgenta? De ce nu raman in continuare ca statul, ministerul a investit in ei platindu-i cu peste 6500 de lei pe luna? Ah, guvernul stopeaza marea risipa oprindu-i pe cei mici ca de ei erau marea problema bugetara.