Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:50 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scoala nr. 31, pe primul loc la abandon scolar

ro

08 Oct, 2004 00:00 1989 Marime text

Pentru a incerca sa-i aduca pe analfabeti la scoala, Inspectoratul Scolar Judetean va initia pe viitor si cursuri de formare pentru adulti # In anul scolar 2003-2004, situatia abandonului scolar se prezenta astfel: 174 de elevi au ramas nescolarizati la clasele I-IV, dintre care 94 de elevi in clasa I, 405 nescolarizati la clasele V-VIII si 51 la scolile de arte si meserii * In mai multe localitati procentul abandonului este destul de ridicat, respectiv la Scoala Dobromir- 11,43%, Scoala Satu Nou (Mircea Voda)- 8,81%, Scoala Rasova- 7,43%, Scoala Lanurile- 7,27%

Pentru un neavizat, abandonul scolar nu inseamna mare lucru. Adevarata dimensiune a fenomenului o putem, insa, descifra parcurgand cateva date statistice furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean. Ultima statistica intocmita la nivelul judetului Constanta arata ca, la sfarsitul anului scolar anterior, un numar de 630 de elevi au renuntat la scoala. Abandonul scolar s-a manifestat cu precadere in localitatile din mediul rural, unde elevii ajung cu greu de acasa pana la scoala, din cauza distantelor prea mari de parcurs si unde majoritatea cadrelor didactice sunt necalificate. In acelasi timp, mediul familial ostil invataturii, din cauza greutatilor materiale ale parintilor, i-a determinat pe acesti copii sa abandoneze scoala, pentru a se apuca de munca si sa-si ajute familiile sa supravietuiasca, sau din alte considerente. Potrivit declaratiilor reprezentantilor ISJ, in Constanta, in anul scolar 2003-2004, situatia abandonului a stat in felul urmator: 174 de elevi au ramas nescolarizati la clasele I-IV, dintre care 94 de elevi in clasa I, 405 nescolarizati la clasele V-VIII si 51 la scolile de arte si meserii. Institutia de invatamant care ocupa locul de onoare pe lista cu cei mai multi copii care au abandonat scoala este Scoala cu clasele I-VIII nr. 31 din Constanta, unde procentul abandonului este de 14,89%, urmata fiind de Scoala din Dobromir- 11,43%, Scoala din Satu Nou (Mircea Voda)- 8,81%, Scoala Rasova- 7,43%, Scoala Lanurile- 7,27%. Au mai fost inregistrate procente ridicate in ceea ce priveste abandonul scolar la Pecineaga, Garlita, Baraganu, Oltina, Garliciu. Pentru a incerca sa-i aduca pe analfabeti la scoala, Inspectoratul Scolar Judetean va initia pe viitor si cursuri de formare pentru adulti, tocmai in ideea de a-i face pe acestia sa inteleaga cat de importanta este scolarizarea copiilor lor.

ISJ va trece la identificarea tuturor copiilor de varsta scolara

Mai mult decat atat, ISJ va trece, in perioada imediat urmatoare, la identificarea tuturor copiilor de varsta scolara prin oferirea rechizitelor gratuite pentru familiile sarace si mobilizarea de fonduri pentru a ajuta si liceenii proveniti din familiile sarace in cumpararea manualelor. De asemenea, Inspectoratul Scolar Judetean va trece la extinderea activitatilor de oferire a unor servicii sociale si educationale secundare pentru copii cu risc ridicat de abandon si sprijinirea familiilor pentru intocmirea documentatiei in vederea obtinerii bursei sociale si cresterea substantiala a cuantumului. De asemenea, prin intermediul Centrului "Educatia 2000+", se va incepe dezvoltarea unei retele de servicii integrate pentru diminuarea riscului de abandon scolar, proiect implementat deocamdata in doar patru judete pilot: Bihor, Ilfov, Mehedinti si Timis. Scopul programului, care va fi implementat abia cu incepere din 2005, va fi acela de prevenire si diminuare a riscului de abandon scolar prin oferirea de servicii educationale si sociale copiilor, dar si familiilor acestora. Unul dintre obiectivele urmarite va fi scaderea abandonului scolar in ciclul obligatoriu. In acest scop, vor fi derulate o serie de activitati, cum ar fi oferirea rechizitelor gratuite pentru familiile sarace si mobilizarea de fonduri pentru a ajuta si liceenii proveniti din familiile sarace in cumpararea manualelor, lucru care se va realiza prin sprijinul ISJ si al conducerii scolilor. Se pare ca, in contextul actual, Guvernul, organismele si organizatiile internationale considera educatia unul dintre cele mai eficiente mijloace de ridicare a standardelor de viata, de diminuare si prevenire a diferitor fenomene cu impact negativ asupra copiilor si tinerilor (abandon scolar, coruptie, infractionalitate juvenila, delincventa, munca ilegala) si de a oferi alternative pentru solutionarea situatiilor de criza, ca: saracie, excluziune sociala, discriminare, acces limitat la informatie etc. Studiile comparative relevante asupra acceptiunii conceptului de "abandon scolar" in sistemele educationale europene si sistemul educational romanesc spun ca, din aceasta perspectiva, abandonul scolar este unul din conceptele care, prin caracteristicile lui cantitative si calitative, ofera o imagine mult mai nuantata asupra definirii, intelegerii si operarii cu ceea ce expertii domeniului educatiei numesc "acces la educatie, participare si progres scolar si social". Pana in prezent, demersurile initiate si realizate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii privind combaterea si eliminarea progresiva a fenomenului abandonului scolar au fost structurate si fundamentate pe urmatoarele directii: analiza fenomenului din perspectiva accesului la educatie, participarii si egalitatii de sanse; elaborarea unei strategii de programe si proiecte educative scolare si extrascolare destinate sa ridice rata participarii scolare si sa faciliteze integrarea copiilor care au abandonat scoala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii