Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandalul Fly România ia amploare ANPC - „Este o bătaie de joc din partea operatorului aerian“

ro

07 Aug, 2014 00:00 4421 Marime text
Fly România a stricat vacanţele a mii de români, prin anularea curselor low cost. Politica Fly România a ajuns şi în atenţia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi a creat serioase prejudicii de imagine companiei Ten Airways, care a operat zboruri în Delta Dunării sub marca Fly România.

Cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat, pe data de 18 iunie a acestui an, articolul „Peripeţiile unor constănţeni în Italia. Călătorii acuză - Fly România îşi abandonează pasagerii“. La acea vreme, vă prezentam povestea unei familii din Năvodari care s-a confruntat cu o serie de probleme atunci când a optat pentru compania aeriană Fly România pentru a ajunge în Italia. Menţionăm că respectiva companie operează, din 16 mai, şi pe Aeroportul „Delta Dunării“ Tulcea, pe ruta Tulcea - Bergamo. De asemenea, pe 1 august, ZIUA de Constanţa publica articolul intitulat „Acuzaţii grave la adresa unui operator aerian. Pasager nemulţumit - «Fly România, o companie fantomă care înşală oamenii»“, în care erau prezentate numeroase mesaje ale clienţilor nemulţumiţi de serviciile companiei aeriene. 

„Singurul acţionar în companie este Cătălin Buţu“

Omul de afaceri Ovidiu Tender a precizat, ieri, pentru Mediafax, că firma Ten Airways, al cărei proprietar este, a încheiat colaborarea cu operatorul aerian Fly România. „Fly România este o societate cu capital privat în care eu nu sunt acţionar, şi nici vreo societate din grup. Ea este proprietatea lui Cătălin Buţu, fost CEO la Ten, care ne-a adus mari prejudicii atât materiale, cât şi de imagine, prin asocierea cu noi“, a declarat, pentru Mediafax, Ovidiu Tender.
„Singurul acţionar în companie este Cătălin Buţu. S-a pus problema să devenim acţionari dacă lucrurile merg bine. La un moment dat, după o lună, două, ne-am trezit că avem de încasat de la Fly România foarte mulţi bani. Atunci, lucrurile au început să se schimbe. Am întrebat de ce nu achită aceste sume. I-am recomandat să-şi dea demisia de la compania mea, pentru că nu pot să fiu de acord să-şi creeze o căpuşă pe lângă Ten Airways. A plecat cu tot cu firma care opera Fly România, care nu mai are sediul la noi“, a precizat omul de afaceri.
 
Tender susţine că banii trebuie să se afle undeva. În cazul în care se va constata că s-au făcut fraude, acesta va face plângere penală împotriva fostului angajat, actualul patron al Fly România, notează Mediafax.
Potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului şi publicate de Mediafax, compania Necessair Consulting SRL, care operează zborurile Fly România, este deţinută integral de Cătălin Adrian Buţu.


 „Noi suntem în cercetare“

Aproape 6.000 de români nu au mai plecat în vacanţă din cauza companiei low-cost Fly România, întrucât operatorul aerian înfiinţat anul acesta şi-a anulat peste 80% dintre curse, transmite România TV.
 
Situaţia a intrat în atenţia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Reprezentanţii ANPC susţin că, de la începutul anului până în prezent, au primit 100 de reclamaţii, iar în ultimele 15 zile, au fost depuse 60 de sesizări. „Noi suntem în cercetare, aşteptăm să vină şi administratorul companiei să vedem din ce motive a anulat zborurile. Fly România riscă o amendă de la 5.000 la 50.000 şi încetarea acestei practici. Celor cărora li s-a refuzat îmbarcarea, fiind anunţaţi înainte cu şapte zile, trebuie să li se plătească biletul. De asemenea, toţi cei cărora li s-a anulat zborul au dreptul la despăgubiri. Compania trebuie să asigure alt mijloc de transport. Trebuie să cercetam reclamaţia şi să anunţăm şi celelalte instituţii. Tot ce ţine de noi o să  facem, cu mare seriozitate. Este o bătaie de joc din partea operatorului“, a declarat, la România TV, Marius Dunca, şef ANPC.

Despre Ten Airways SRL

Potrivit newsair.ro, Fly România aminteşte de Medallion Air, care a implicat aceleaşi avioane, McDonnell Douglas, ale Tend Air sau Jetran. În urmă cu trei ani, compania Medallion Air era cea care înfigea steagul la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“, promiţând că va revigora activitatea aeriană. Se lansau, atunci, zboruri directe din Constanţa către Cluj şi Bucureşti, dar şi spre Madrid, Barcelona, Istanbul, Londra, Nürnberg şi Pisa, aşa cum se anunţa la vremea respectivă, în 2011. Toate aceste destinaţii au pălit, una câte una. Potrivit Registrului Comerţului, compania Ten Airways SRL a fost înfiinţată în anul 2009 şi are sediul social pe strada Coralilor din municipiul Bucureşti. Capitalul social subscris este de 200 de lei, integral vărsat, fiind compus din 20 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 20 de lei. Asociaţii societăţii sunt Nicolae Petrişor, născut în anul 1957, în Bucureşti, care deţine două părţi sociale, şi Ovidiu Lucian Tender, născut în 1956, în Timişoara, care deţine 18 părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 90%/90%. Administratorul societăţii este Adrian Cătălin Buţu. Activitatea principală, conform codificării CAEN, este „transporturi aerian de pasageri“.

Afacerile lui Ovidiu Tender

Ovidiu Tender se află pe locul 6 în Top 300 Capital - Cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 500 de milioane de euro. Activităţile Grupului Tender se întind din Cuba, unde există câteva proiecte în domeniul farmaceuticii şi al industriei chimice, şi ajung în Singapore, unde compania Prospecţiuni SA a deschis o reprezentanţă ce ţinteşte accesul pe piaţa explorărilor geologice din Burma. Cu afaceri de 133 de milioane de lei în prima jumătate a anului 2013, Prospecţiuni SA beneficiază de pe urma investiţiilor în tehnologie şi în oameni. Compania are contracte de prospecţiuni pe teritoriul României în valoare de peste 120 de milioane de euro cu OMV Petrom şi Romgaz, iar pe plan extern, lucrează în proiecte importante din Maroc, Senegal, Georgia şi Bulgaria. Tot de Prospecţiuni SA se leagă şi celelalte activităţi importante ale omului de afaceri: Tender Minerals şi Tender Oil & Gas. Aceste companii deţin şi operează contracte de concesiune din Africa de Sud şi Africa Centrală. Aceasta înseamnă circa 40.000 de hectare concesionate pentru prospecţiuni geologice cu precădere în Senegal şi în Guineea. Fier, minerale rare şi metale preţioase, petrol şi gaz, fosfaţi, practic, spectrul descoperirilor din aceste regiuni este nelimitat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii