Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:49 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Sarbatorile de iarna la romani si bulgari"

ro

11 Dec, 2009 01:44 4188 Marime text
Muzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia şi Colegiul Economic Mangalia, în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, organizează sâmbătă, 12 decembrie 2009, ora 11.00, la muzeul callatian, manifestarea cultural-ştiinţifică: „Sărbătorile de iarnă la români şi bulgari".

„Dorinţa noastră este aceea de a prezenta tradiţiile şi obiceiurile legate de sărbătorile de iarnă din România şi Bulgaria. La români, acestea încep pe 15 noiembrie, odată cu Postul Crăciunului, şi se sfârşesc pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan. Între ele, mai importante sunt Crăciunul, Anul Nou şi Boboteaza. Crăciunul, sau Sărbătoarea Naşterii Domnului, este o zi de mare bucurie şi binecuvântare pentru creştini. Iniţial, obiceiul de a colinda era practicat doar în Ajunul Crăciunului, dar în zilele noastre se colindă în toate cele trei zile ale Crăciunului precum şi de Anul Nou. Colindele pot fi religioase sau laice şi poartă mesaje de sănătate, bogăţie şi prosperitate", afirmă directorul Muzeului de Arheologie „Callatis" Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Elevii Centrului de zi din Agigea vor prezenta o expoziţie cu vânzare, cu ornamente de Crăciun. Trupa de elevi „Muguri de folclor" de la Cercul Militar Mangalia, îndrumaţi de Georgiana Simionov, va interpreta dansuri tradiţionale dobrogene. Obiceiurile şi tradiţiile din Bulgaria vor fi prezentate de un grup de 30 de persoane din instituţiile de cultură şi învăţământ din Varna, Durankulak, Constantinovo şi Kamen Breag. Alături de aceştia vor fi primarul Ziumbiul Medarov din Durankulak, primarul Dobrinka Ialnazova din Kamen Breag şi Iurii Cearîiski, autorul unor albume referitoare la monumentele istorice de pe coasta Mării Negre. Grupul din Bulgaria va fi însoţit de Marieta Bobeva, directorul televiziunii „Varna" şi jurnalista Kalina Tzacheva."

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii