Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:52 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salvatorul Rechinilor Albi din Constanţa răniţi, în Afganistan, decorat cu Medalia de Onoare a Medicinei Militare

ro

21 Feb, 2017 10:48 8908 Marime text
Salvator de meserie, focşăneanul Puiu Constantin, a fost decorat cu Medalia de Onoare a Medicinei Militare.

Caporalul cls. III Puiu Constantin este unul dintre sanitarii salvatori ai "Rechinilor albi" din Afganistan și cel care le-a acordat primul ajutor colegilor săi care au fost răniți în luna septembrie din anul care tocmai a trecut.
 
În semn de apreciere modul profesionist în care a intervenit în sprijinul camarazilor săi, caporalul cls. III Puiu Constantin a fost decorat cu Medalia de Onoare a Medicinei Militare.

Nu a fost prima experiență de acest gen, având cinci misiuni în teatrele de operații. În misiunea din 2009 era singurul sanitar din Fob Mescall și a acționat la evacuarea și acordarea primului ajutor unor militari canadieni care s-au prăbușit cu un elicopter.

A depășit emoțiile de fiecare dată, chiar și atunci când a intervenit în salvarea „rechinilor albi” din Batalionul 341 Infanterie, fiind sigur că pregătirea făcută în țară este foarte importantă în îndeplinirea cu succes a misiunilor.
 

„De unul singur nu puteam să-i ajut, m-au ajutat colegii mei. Le-am stabilizat funcțiile vitale până la sosirea elicopterului MEDEVAC.”


Prima misiune a fost în 2004 (Afganistan, Kandahar), a doua în 2006 (Irak) și următoarele trei, din 2009, 2012 și 2016, tot în Afganistan.

Se mândrește cu cele 3 fetițe ale sale. O fetiță este pe clasa a 3-a și doua fetițe sunt gemene și au 3 anișori.

Reamintim că patru militari din Batalionul Protecția Forței "Rechinii Albi" au fost răniți în dimineaţa zilei de 25 septembrie anul trecut, în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar, Afganistan.

Cei patru, sublocotenentul Florin Oprea, plutonierul Eduard-Vlad Romilă, caporalul Marcel Neagu și soldatul Costică-Victor Tarnovschi, au fost răniţi atunci, toţi fiind acum în stare bună.
 
Mai reamintim că militarii Batalionului 341 Protecţia Forţei „Rechinii Albi“ din Topraisar au plecat în misiune în luna august a an ului trecut, fiind acum la finalul staţionării la Kandahar.
 
Sursa text şi foto: Facebook
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii