Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:14 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-au împlinit 113 ani de activitate balneară la Techirghiol Rusu - „Sanatoriul este ocupat 100%"

ro

16 Jul, 2012 01:00 3799 Marime text
Techirghiol-RusuVasilica.jpgSanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol a găzduit sâmbătă lucrările simpozionului „113 ani de balneologie la Techirghiol. Tradiţie şi inovaţie în context european". Simpozionul aniversar a ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediţie şi s-a bucurat de participarea a numeroşi invitaţi din ţară şi din străinătate. Primarul oraşului, Adrian Stan, a fost şi el prezent la eveniment.

Primarul a primit din partea managerului sanatoriului, ec. Vasilică Rusu, o diplomă de excelenţă, în semn de mulţumire pentru sprijinul acordat activităţii balneare. „Sanatoriul şi Mănăstirea Sfânta Maria sunt cei doi piloni cu care localitatea se mândreşte. Sanatoriul şi mănăstirea au impact la nivel judeţean, naţional şi nu numai. Sanatoriul a avut dintotdeauna impact asupra turiştilor prin beneficiile apei şi ale nămolului", a apreciat primarul oraşului.

M. Georgescu şi Alfons Saligny au descoperit proprietăţile lacului

În contextul simpozionului aniversar, şeful autorităţii locale a amintit şi despre începuturile activităţii balneare ai cărei iniţiatori au fost profesorul M. Georgescu şi Alfons Saligny, fratele lui Anghel Saligny. „De 113 ani, de când au început să se facă cercetări despre lac şi nămol, poate chiar şi mai demult, iniţiatori au fost profesorul M. Georgescu şi fratele lui Anghel Saligny, Alfons. Cei doi au făcut cercetări şi au descoperit proprietăţile lacului şi ale nămolului", a menţionat primarul din Techirghiol.

Autoritatea locală invită turiştii să redescopere Techirghiolul

Astăzi, la 113 ani de activitate balneară, autorităţii locale nu i-a rămas decât să se implice prin derularea unor proiecte de promovare a staţiunii şi de dezvoltare a agrementului, astfel încât turiştii să găsească la Techirghiol nu doar un remediu pentru problemele de sănătate, ci şi un mediu propice distracţiei şi odihnei. „Promovarea este făcută printr-un proiect european - „Să redescoperim Techirghiolul", pentru că Techirghiolul a fost în perioada interbelică, şi nu numai, una dintre staţiunile importante ale României. Există iniţiate şi proiecte europene pentru agrement, care vizează dezvoltarea zonei aflate la malul lacului, între Techirghiol şi Eforie. Sperăm ca în următorii ani să le implementăm astfel încât staţiunea să devină mai atractivă, a mai declarat primarul Adrian Stan.

Investiţiile şi-au spus cuvântul. Sanatoriul funcţionează la capacitate maximă

Eforturile autorităţii locale sunt conjugate cu cele ale Sanatoriului Balnear. Ec. Vasilică Rusu, managerul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol, a precizat că în ultimii ani s-au făcut importante investiţii în sănătate. Prin urmare, sanatoriul funcţionează astăzi la capacitate maximă. „Avem peste 140.000 de zile de spitalizare pe an. 2012 este ocupat 100%. De asemenea, 580 de pacienţi se află pe listele de aşteptare. Sper ca şi în 2013 să avem acelaşi grad de ocupare ca anul acesta", a precizat directorul executiv al Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol. Ec. Vasilică Rusu a mai declarat că la această dată în sanatoriu sunt cazaţi şi turişti străini din Rusia, Israel, SUA şi Germania. Pentru îmbunătăţirea activităţii, managerul sanatoriului şi-a propus să achiziţioneze un lokomat. În România există un singur aparat de acest gen, ec. Vasilică Rusu exprimându-şi speranţa ca cel de-al doilea aparat să-l aibă cât de curând sanatoriul din Techirghiol. Managerul a punctat că cea mai mare realizare de până acum o reprezintă finalizarea tuturor investiţiilor propuse pentru sanatoriu, fapt care a determinat ridicarea gradului de confort la un standard european şi un grad de ocupare de 100%. Ec. Vasilică Rusu a ţinut să precizeze că baza de tratament s-a deschis şi pentru pacienţii care vin în ambulatoriu pentru tratament SPA, saună, piscină şi pentru tot ceea ce le recomandă medicul. Pacienţii pot apela la serviciile sanatoriului doar cu biletul de trimitere de la medicul de familie şi cu programare fie la recepţia sanatoriului, fie de la medicul curant din cadrul sanatoriului.

Simpozionul s-a desfăşurat cu finanţare europeană

Simpozionul s-a desfăşurat prin programul „Leonardo", cu finanţare europeană, bucurându-se şi de prezenţa partenerilor din Italia. Potrivit programului, vineri, de la ora 14.00, au fost aşteptaţi invitaţii din străinătate şi din ţară. Simpozionul propriu-zis s-a desfăşurat sâmbătă, între orele 9.00 şi 12.00. Sâmbătă organizatorii au mai prevăzut în program şi vizitarea bazei de tratament, care a avut loc între orele 15.00 şi 19.00. Duminică, între orele 9.00 şi 12.00, participanţii au fost invitaţi să vadă extracţia de nămol, dar şi la o plimbare pe lac.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii