Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a inaugurat prima salina la malul marii

ro

17 Sep, 2009 03:01 9655 Marime text

Începând de ieri, problemele respiratorii şi neurologice ale constănţenilor pot fi tratate mult mai simplu şi fără foarte multă cheltuială. Pentru prima dată în judeţul Constanţa s-a deschis o salină artificială, la care constănţenii pot avea acces fără prea mare efort.

O sumă de 80.000 de euro, un subsol de 65 de metri pătraţi, două luni de muncă, preocupare pentru persoanele cu afecţiuni respiratorii şi de brevetul de la inventatorul salinelor de acest gen, Nelu Ştefan Roman. Atât a avut nevoie familia Stere pentru a inaugura, ieri, primul centru de recuperare „Salina Marea Neagră - Salinele Roman".

După cum ne-a declarat administratorul salinei, Aurora Ruşa, pentru construirea spaţiului a fost nevoie de 50.000 de tone de sare, care au fost aduse tocmai de la Praid: „În prima cameră pot intra 25 - 30 de persoane, iar în separeu - şase. Şedinţele durează o oră şi este nevoie de 15 - 18 şedinţe pentru o cură completă. O singură şedinţă ajunge la 20 de lei. Dacă va merge afacerea, ne gândim să ne şi extindem".

La inaugurarea de ieri a fost prezent şi inventatorul unor astfel de saline în România, cel care a pus bazele primei saline la Târgul Mureş, în 2005, Nelu Roman. Acesta a vorbit despre câştigurile rezultate din construirea unei astfel de saline artificiale. „Adusă la suprafaţă, am câştigat foarte mult timpul de expunere. Aici există umiditate, spre deosebire de celelalte saline, dar şi o temperatură eficientă, de 18 - 20 de grade", a declarat Roman.

La Salina Marea Neagră pot fi ameliorate afecţiunile respiratorii şi ORL, se pot îmbunătăţi funcţiile aparatului digestiv, se previne răceala şi gripa, se detoxifică organismul, se curăţă căile respiratorii de particulele de fum de ţigară şi se poate reduce stresul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • calindorgo 06 Dec, 2009 18:27 INFORMATII DESPRE SALINELE ARTIFICIALE SI NATURALE Salinoterapia romaneasca de suprafata e de-abia la inceput de drum! Este insa cea mai ecologica metoda de tratament a afectiunilor respiratorii, nefolosind nici un aparat electric generator de campuri electromagnetice nocive, ci doar sarea, apa, aerul si lemnul.(Dl.Nelu Roman a primit 3 medalii de aur pt aceasta salina adusa din adancuri la un salon de inventii unde au participat 56 de tari). Avem doar 3 ani de la debutul primei saline artificiale la Tg.Mures si inca multe lucruri de invatat, deasemenea nu avem decat o singura lucrare stiintifica asupra a 1500 pacienti tratati in aceasta salina. Dna.Katita Peter, fizician principal la Inst.Cercet al Acad.Tg.Mures, a masurat de 2 ori concentratia de sare in aer in salina tip Roman , fapt contestat ...In scurt timp se va efectua o determinare obiectiva, neutra, (si oferita publicului larg) a tuturor "concentratiilor de sare din aer" din salinele naturale si artificiale din tara de catre un laborator mobil din Bucuresti(doar salinitatea de peste 5-6 mg NaCl pe m3 aer - existenta acum in salinele naturale - e TERAPEUTICA - lucru recunoscut international si determinat de dr.Palfy Bela in anul 1970, medic primar alergolog)...iar toate salinele vor fi obligate sa afiseze la vedere acest paramentru important. Exista deja in tara si in lume "grote saline" Magnifice, de LUX, cu caramizi de Himalaia rosii,oranj, portocalii,etc,cu melo,cromo si aromoterapie, cu scaune rabatabile relaxante, etc - dar ele sunt doar "camere de relaxare", (fara cabinet medical anex) daca insa in interiorul camerei de relaxare "salinitatea" trece de 5-6 mg NaCl la m3 aer - (nu uitati ca sarea romaneasca are 97-98 % NaCl, e cea mai buna pt a construi o salina terapeutica!) ei, atunci camera de relaxare devine automat si o salina terapeutica de suprafata cu certe valentze TERAPEUTICE. cu stima dr.Dorgo Calin medic specialist de balneofizioaterapie
  • dr.Calin dorgo 14 Oct, 2009 16:35 Cartea "Salinoterapia la domiciliu", scrisa in anul 2005 de catre dr.Calin Dorgo, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale, va poate fi trimisa gratuit on-line prin simpla accesare a e.mailului calin_dorgo@hotmail.com. Veti putea astfel sa va construiti si dv. o salina de "tip Roman", de "tip Costa" sau de "tip brichete de sare". cu stima dr.Calin Dorgo