Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:28 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Români, veți avea parte de creșteri salariale! Declarații importante ale ministrului Lia Olguța Vasilescu. Ce categorii profesionale sunt mai avantajate

ro

08 Mar, 2017 19:38 3142 Marime text

La începutul ședinței de Guvern, de astăzi, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a precizat că, potrivit Legii salarizării unitare pe care urmează să o trimită în Parlament în următoarele săptămâni, nu vor mai exista clase de salarizare ca până acum, ci vor fi efectuate departajări pe funcţii, grade şi gradaţii. Reprezentantul Executivului a mai explicat că, în 2018, primii cărora le vor creşte salariile în totalitate sunt cei din sistemul sanitar, ceilalţi bugetari urmând să beneficieze de aceste creşteri gradual, în următorii patru ani.

„N-ar trebui să fie o surpriză pentru absolut nimeni această lege unică a salarizării şi prinicipiile ei pentru că sunt foarte bine prezentate în programul de guvernare. Avem o anvelopă de 32 de miliarde de lei pentru patru ani de creştere a salariilor bugetarilor, însemnând, pe medie, o creştere cu 56% în patru ani", a declarat ministrul Muncii. Deja avem semnale foarte pozitive pentru că luni ne-am întâlnit cu sindicatele din apărare şi ordine publică, ieri ne-am întâlnit cu sindicatele din sănătate, mâine urmează să ne întâlnim cu educaţia, vineri cu instituţiile de cultură şi federaţiile din cultură, urmând ca săptămâna viitoare să continuăm şi cu ceilalţi”, a declarat Lia Olguța Vasilescu. 

Potrivit ministrului Muncii, legea a suferit modificări față de toate variantele prezentate până acum publicului. 

„Noi am fost foarte atenţi să nu ieşim din această anvelopă de 32 de miliarde. Împrună cu Ministerul de Finanţe, în urmă cu o săptămână, când am considerat noi că avem finalizată acestă lege, am făcut un calcul, ieşeam la 31 de miliarde, dar, desigur, după discuţiile pe care le vom avea cu sindicatele va trebui să facem încă un nou calcul înainte de a transmite Parlamentului, astfel încât să nu avem niciun leu în plus faţă de cât ne-am asumat. În prima lună din 2018 cresc salariile la sistemul sanitar, ei sunt primii care vor beneficia de acestă creştere salarială în totalitate, la ceilalţi urmează să se facă gradual, în următorii patru ani. Avem, de asemenea, un fond de premiere de 5% care este la dispoziţia ordonatorului de credite, dar aceşti bani nu pot fi daţi decât în acord cu sindicatele. Rămânem pe 30% sporuri la ordonatorii de credite. În aceste sporuri trebuie să intre obligatoriu acel voucher de vacanţă care, de asemenea, este cuprins în programul de guvernare şi două norme de masă însemnând două salarii minime pe economie şi, de asemenea, este un capitol separat pentru indemnizaţiile demnitarilor, primarilor şi viceprearilor care se calculează începând cu salariul mediu pe economie”, a mai explicat Olguţa Vasilescu.


Totodată, ministrul susţine că se vor corecta toate inechităţiile care sunt la ora actuală în sistemul de salarizare, urmând ca, după 2021, fiecare bugetar în parte să urce cu rata inflaţiei.

Declarațiile Liei Olguța Vasilescu vin după ce, marți, ministrul Muncii a avut discuții cu sindicaliștii din sănătate și asistență socială. După ce au analizat proiectul legii salarizării, liderii sindicali din sănătate s-au declarat mulţumiţi de majorările propuse de Ministerul Muncii, urmând să mai facă unele corecţii până la  întâlnirea următoare. 

Iulian Pope, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, a precizat că ministrul Muncii le-a promis creşteri salariale chiar și de peste sută la sută în anumite cazuri, tichete de masă, spor de vechime, iar în unele cazuri tichete de vacanţă, reducerea diferenţei dintre domeniul clinic şi domeniul neclinic.

Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii