Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reales Muftiu pentru a treia oară, cu 24 de voturi pentru Iusuf Muurat - „Trebuie să fim uniţi, să slujim valorile tradiţionale“ (galerie foto)

ro

28 Apr, 2015 00:00 2892 Marime text
Membrii Consiliului Sinodal (Şura-i Islam) s-au întrunit, ieri, la Centrul de Cult al Muftiatului Cultului Musulman din România, în scopul alegerii noului muftiu. Aceştia au avut de ales între actualul muftiu al Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, şi Nurla Ozghin, imamul din Cumpăna.
 
Potrivit tradiţiei, alegerile au debutat cu o rugăciune. Ulterior, 24 de membri prezenţi ai Şura-i Islam (din 25) şi-au exprimat votul secret. În urma numărării buletinelor, actualul muftiu al Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, a fost reales în funcţia deţinută, cu 24 de voturi. „Încrederea acordată, pentru a treia oară, este o sarcină dificilă. Am zece ani de experienţă în această funcţie. Voi continua să slujesc valorile religiei islamice, dar şi ale României“, a declarat Iusuf Muurat, care a făcut apel la unitate în comunitatea musulmană. „Trebuie să fim uniţi, să slujim valorile tradiţionale islamice care există pe aceste meleaguri. Suntem mândri a fi cetăţeni ai acestei ţări“, a mai spus Iusuf Muurat. Printre priorităţile stabilite pentru noul mandat, muftiul a menţionat că vor fi demarate lucrările de reabilitare a Moscheii „Carol I“, dar şi a celorlalte lăcaşuri de cult din România. De asemenea, potrivit lui Gelil Eserghep, preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, comunitatea din care face parte „nu va crea probleme poporului şi statului român“. „Poporul român este tolerant şi ne permite să ne manifestăm religia. Personal, am votat cu încredere pentru viitorul comunităţii. Am transmis un mesaj că noi, musulmanii, suntem adevăraţi cetăţeni ai Europei, suntem loiali şi adevăraţi patrioţi. Dacă alegerile vor fi reluate, nu cred că Nurla Ozghin va avea şanse. Sper ca bunul Allah să-i dea minte şi înţelepciune“, a menţionat Gelil Eserghep.

Acuzaţii


Nurla Ozghin, imamul din Cumpăna, a solicitat instanţei suspendarea desfăşurării alegerilor pentru funcţia de muftiu al Muftiatului Cultului Musulman din România, eveniment care a avut loc ieri, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei, respectiv anularea procesului-verbal al hotărârii Adunării Generale a Imamilor din data de 19 martie, prin care au fost aleşi membrii noului Consiliu Sinodal (Şura-I Islam), anularea hotărârii Consiliului Sinodal, prin care a fost stabilită data de 27 aprilie ca moment al alegerilor pentru funcţia de muftiu. Ieri, acesta a organizat o conferinţă de presă în care a ţinut să-şi explice nemulţumirile. „Prin acţiunea civilă pe care am depus-o în data de 17 aprilie la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Constanţa, am arătat că actele de mai sus sunt făcute cu încălcarea clară şi neechivocă a dispoziţiilor art. 6 alineat 2 lit. e) din Hotărârea Guvernului nr. 628/11.06.2008 privind recunoaşterea statutului cultului musulman. Una dintre condiţiile prevăzute este aceea că cei 15 clerici din Consiliul Sinodal să posede o diplomă de absolvire a unei instituţii teologice acreditate şi recunoscute de statul român, condiţie neîndeplinită de o parte dintre aceştia. Astfel, noul consiliu sinodal a fost nelegal constituit, în sensul că în componenţa sa au fost admişi imami care nu posedă diplome teologice acreditate şi echivalate de statul român, lipsind astfel calificările religioase dispuse de legiuitor“, a declarat Nurla Ozghin. Acesta mai spune că „alegerile nu au fost statutare“. „Un membru din Şura-i Islam care nu a fost prezent la alegeri, Abduraman Taner, nu are diplomă teologică echivalată de statul român. Prin urmare, alegerile nu sunt statutare. Eu nu am primit nicio înştiinţare că azi (n.r. ieri) ar avea loc alegerile. Am decis să merg azi (n.r ieri) la sediul Muftiatului, ca să văd dacă sunt sau nu alegeri. Şi au avut loc. Nu recunosc aceste alegeri. Acestea trebuiau suspendate şi să se aştepte decizia instanţei. Mi se pare suspect ceea ce s-a întâmplat azi (ieri - n.r.). Era de bun-simţ să se aştepte decizia instanţelor. Eu nu fac parte din niciun partid, nicio fundaţie religioasă, nicio organizaţie, aşa cum susţine Iusuf Muurat“, a ţinut să precizeze Nurla Ozghin. „De asemenea, am solicitat Secretariatului de Stat pentru Culte să ia act de acţiunea civilă pe care am introdus-o în instanţă şi care formează dosarul civil nr. 265/36/2015, aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, şi să procedeze la suspendarea de drept a acestor alegeri, având în vedere că dosarul va fi judecat în câteva termene, nefiind timp pentru a aştepta soluţia instanţei de judecată“, a punctat Nurla Ozghin.

Cine sunt membrii Şura-i Islam (Consiliul Sinodal)

Reamintim că Şura-i Islam (Consiliul Sinodal), organul suprem care ia decizii privind organizarea şi funcţionarea Cultului Musulman din România, este alcătuit din: muftiul în funcţie, care este totodată şi preşedintele Şura-i Islam, plus 15 imami, cărora li se adaugă câte patru reprezentanţi din partea UDTTMR şi UDTR şi directorul Colegiului Naţional „Kemal Atatürk“ din Medgidia. Pe 19 martie, a avut loc Adunarea Generală a Imamilor, în cadrul căreia au fost aleşi noii membri ai Consiliului Sinodal. Aceştia sunt: Refi Erghiun, Ablachim Onder, Abduraman Taner, Halil Ismet, Ismail Tinar, Iusein Onder, Mamut Borselim, Memis Nedret, Menisa Orhan, Nuredin Amdi, Omer Erghin, Omer Muzafer, Osman Azis, Resul Maarem, Talip Revan. Alături de aceştia se află patru reprezentanţi ai UDTTMR - Gelil Eserghep (preşedinte), Varol Amet (deputat), Demirel Caiali, Nagi Gelal (vicepreşedinţi), patru reprezentanţi ai UDTR - Fedbi Osman (preşedinte), Iusein Ibram (deputat), Ervin Ibraim (secretar general), Remzi Islam (preşedintele Comisiei de Religie), precum şi directorul Colegiului „Kemal Ataturk“ din Medgidia, Accan Mologani.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii