Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Razboi la Navodari Matei vrea referendum impotriva centrului de preluare a deseurilor

ro

03 Mar, 2010 23:45 3454 Marime text
cap_5.jpg „Se va forma munte de deşeuri, înalt de 95 de metri, vizibil chiar şi din Constanţa. Vor fi aduse otrăvurile din toate ţările Europei la noi"

Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei a organizat ieri, o conferinţă de presă despre care a spus de la bun început că şi-ar fi dorit să nu fi avut loc, subiectul fiind unul foarte dureros pentru el şi pentru localitatea pe care o conduce.

Matei a anunţat că instanţa de judecată îl obligă să elibereze o autorizaţie de construire cu care nu este de acord, pentru un depozit de deşeuri industriale toxice care ar urma să fie amenajat lângă oraş. „Vestea prin care instanţa de judecata mă obligă să eliberez autorizaţia de construire pentru depozitul de deşeuri industriale toxice a venit ca o condamnare la moarte pentru mine şi oraşul care m-a ales primar. Nu toţi românii recită Mioriţa şi nu o voi face nici eu în cazul acesta. Pe platforma fostului combinat de îngrăşăminte chimice, lichidat în 1996 şi cumpărat de nişte investitori italieni pe bani puţini se vrea amenajarea acestui depozit. Vor să omoare nu numai oraşul Năvodari, ci şi puţinul litoral pe care îl are România, de 247 km", a declarat edilul. Nicolae Matei a precizat că este vorba despre trei societăţi, Ecological Center, Fertilchim şi CICH Năvodari şi că situaţia îl afectează cu atât mai mult cu cât a fost angajatul fostului combinat timp de 12 ani.

navodari_nicolae_matei.jpg„Banu' îndoaie şi oţelul"

„Este un dar extraordinar pe care îl avem noi românii, de a ne face rău singuri sau unii la alţii. După ce au cumpărat de la lichidatori pe bani puţini, aceşti italieni au împărţit platforma în trei societăţi comerciale. Fostul combinat de îngrăşăminte chimice avea în zona imediat adiacentă acea hală de depozitare a fosfogipsului. Şi aici este vorba despre bani mulţi şi ştiţi cum se spune la noi, la români: banu' îndoaie şi oţelul. Se pare că au îndoit şi anumite instanţe de judecată. Atenţie! Cu concursul fostei administraţii locale năvodărene, care a emis un certificat de urbanism, semnat de fostul primar în 2007, un act care nu solicită, aşa cum spune Legea 50, modificată cu 450, aprobarea din partea Consiliului Local Năvodari, administratorul domeniului public şi privat al oraşului, aprobarea Planului urbanistic zonal. Practic, instanţele de judecată nu au ţinut cont de Legea 50 şi legea 450 care reglementează din punct de vedere zonal şi urbanistic orice localitate din România", a spus primarul. Matei a precizat că pe teritoriul oraşului Năvodari, niciodată nu a fost prevăzut din punct de vedere urbanistic să se înfiinţeze vreun fel de groapă de gunoi sau de depozit, mai ales de deşeuri industriale. „În 2007 s-a eliberat acest Certificat de Urbanism. În 2008, după ce am venit ca primar, le-am solicitat acest lucru şi au avut în spate o armată de băieţi deştept şi practic, dacă citiţi decizia instanţei de judecată se spune că există o hotărâre a Consiliului Local prin care se interzice amplasarea deşeurilor toxice. Acestea nu sunt în nomenclator, nu există noţiunea de deşeuri toxice, ci periculoase. Ca şi cum cele toxice n-ar fi periculoase. După ce am venit ca primar, am promovat şi adoptat o nouă hotărâre care o modifică pe cea din 2005, privind interzicerea amplasării pe teritoriul oraşului Năvodari a deşeurilor de orice natură. Şi toţi consilierii locali, indiferent de culoare politică au fost de acord să se interzică amplasarea unei gropi de gunoi. Instanţa de judecată a spus că nu ţine cont de acea hotărâte, adoptată legal, pentru că a fost adoptată după termenul de solicitare al certificatului de urbanism. Şi, mă obligă să semnez autorizaţia de construire. Şi să fiu de acord cu ridicarea unui munte de deşeuri, înalt de 95 de metri, vizibil chiar şi din Constanţa. Vor fi aduse otrăvurile din toate ţările Europei la noi", a mai explicat şeful administraţiei publice locale năvodărene. Acesta a subliniat faptul că a discutat cu prefectul judeţului, Claudiu Palaz, care a promis că-l va susţine în situaţia creată.

Gunoi autohton

Primarul Nicolae Matei spune că are informaţii sigure cum că iniţial, proiectul s-a numit depozit de deşeuri toxice, nicidecum centru de prelucrare a deşeurilor, ca acum: „Vor fi aduse tot felul de otrăvuri. Voi face tot ce-mi va sta în putinţă, voi ataca decizia instanţei pe căi extraordinare, voi face referendum, orice numai să nu se facă la noi acasă acest centru".

Mai mult decât atât, şeful administraţiei publice locale năvodărene spune că are nevoie de protecţia statului, pentru el şi pentru familia sa, pentru că a fost ameninţat, „inclusiv de aceşti italieni", din cauza faptului că s-a opus proiectului societăţilor care au preluat platforma fostului combinat de îngrăşăminte chimice. La întâlnire au fost prezenţi şi Vasile Bâtlan şi Nicolae Munteanu, reprezentanţi ai ONG Eco Dobrogea, respectiv Mare Nostrum. Cei doi s-au declarat alături de Nicolae Matei şi au spus că proiectul centrului de prelucrare a deşeurilor contravine legilor europene, dar şi celor autohtone, printre care şi Legii Zonei Costiere. „6000 de tone de deşeuri pe zi, atât cât spune domnul primar că se vor aduce la acest centru, înseamnă 600 de vagoane. Este ceva uluitor", a explicat Vasile Bâtlan.

Pe de cealaltă parte, Manuela Marinescu, preşedintele CA Ecological Center şi unul dintre acţionarii societăţii a declarat că ieri a primit o scrisoare din partea primarului matei în care este anunţată că decizia instanţei de a impune semnarea autorizaţiei de construire va fi atacată pe căi extraordinare. „Este treaba dumnealui. Ştiu doar că nu s-a opus proiectului când era viceprimar sau consilier local, iar acum o face. S-au făcut două dezbateri de mediu referitoare la proiectul nostru şi nimeni nu a spus nimic. De fapt, depozitul exista deja în vechiul combinat. Nu este vorba despre deşeuri importate, pentru că ar fi ilegal. Ce, nu are România destule gunoaie?! În ceea ce priveşte acuzaţiile că l-am fi ameninţat, nu ne rămâne decât să îl dăm în judecată pentru calomnie", a declarat Manuela Marinescu, care a adăugat că Matei ar trebui să ţină cont că firma pe care o reprezintă este unul dintre importanţii contribuabili la bugetul Năvodariului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • lori 08 May, 2010 01:13 Matei trebuie sa ia premiul Nobel deoarece a reusit sa transforme ,,3 Magari,, in 9 delfini la sensul giratoriu spre Lumina.
  • gmx`ss 30 Mar, 2010 00:04 daca-i o afacere atat de profitabila si deloc periculoasa pt locuitori de ce n-o fac acolo in italia? de ce mai cheltuiesc o gramada de bani pe transport? i-ar costa mai putin drumul pana in franta sau germania ..... chiar atat de prosti sunteti!!!.... nu realizati ca vor sa va aduca deseuri radioactive care se vor neutraliza natural in mii de ani dar pe sanatatea voastra!!!....adica unii vor lua bani grei si vor sta departe iar voi platiti cu sanatatea ...si (daca sunteti cuminti si nu comentati) ...poate va arunca si voua ceva resturi de pomana...poate chiar si o masa gratis pe zi (tot din resturi respinse din hipermaket-ri ....ca doar n-ati vrea sa dea ei bani multi).....CE ZICETI ????...VA BAGATI?????
  • florentina 14 Mar, 2010 13:48 DOMNULE MATEI NICOLAIE,CE FEL DE GOSPODAR SUNTETI SI OM AL DREPTATII?! DE CE NU FACETI O ORDINE CORECTA ATUNCI CAND DIN DISPOZITIA D-TRA SE OPRESTE NEFIRESC SI NEREGULAMENTAR APA LA PROPIETARI DE LA BLOC.PTR CEI RAU PLATNICI SUFERA SI CEI CARE D-ZEU STIE DINTR-UN SALARIU SUNT LA ZI.FACETI O DISPOZITIE CORECTA SI PUNETI-LE SIGILIU IN AP ,NU LA TOATA SCARA .SUNT PROPIETAR IN BL A8 DE 5ANI SI MEREU ACELEASI PERS SUNT NEVOIASE SAU RAU PLATNICI IN A PLATII CHELTUIELILE LUNARE.SI UITE ASA MAI IN TOT NAVODARIU,DAR NU LA TOATE ASOCIATIILE DE BL S-AU OPRIT APA.GANDITIVA LA O SOLUTIE MAI REALA SI DATI-NE DRUMUL LA APA CA VIN SARBATORILE DE PASTI SI NE IMPUTIM DETOT. VA MULTUMESC.CU TOT RESPECTUL ASTEPT REZOLUTIE IN ACEST DOMENIU A SISTARII APEI PTR CEI RAU PLATNICI..SIGILATI IN APARTAMENTE CA DOAR TRAIM IN UE,NU ERA PRIMITIVA.
  • betica 11 Mar, 2010 23:53 abureli, daca ar vrea spaga de la ei ar face caterinca doar cu ei ,nu asa public.e prea destept matei sa faca pe duru ,ca dupa aceea sa-i lase in ale lor.deci e pe bune supararea lui. nu vrea gunoi de la italieni
  • vorba goala 06 Mar, 2010 20:42 se va face public dosarul complet al avizului de mediu?
  • Gepeto 04 Mar, 2010 14:58 PINOCHIO (Calapod) sa-ti fie rusine tie si lui Galbau ca ati facut numai prostii in minunatul nostru oras, acum lasa-ti oamenii astia sa faca treaba, ca voi 2 nu a-ti facut absolut nimic , rusine
  • Investitori italiani 04 Mar, 2010 10:59 Calapod Signore ci dia indietro i soldi in campagna elettorale. Perché abbiamo promesso un permesso per deseuril tossici.
  • Vicenteli 04 Mar, 2010 09:52 Problema erem simpre cu primare Calapod Ne promiso Adi Tudora , Galbau , Pacea , Sponti , Barboasu toti consiliere care se stie ca no poluare mare Tuti consilierii locali platit euro multo . Mateo este premare duro , ne blocat afacere del deseuri periculoso spongersi !
  • robert 04 Mar, 2010 07:33 Doamna Marinescu spaguiestel=asta vrea matei.
  • Andrei Gheorghe 04 Mar, 2010 00:40 Ce, nu si-au luat spaga "Pasa" Gherasim si Matei de la italieni? De aia fac gargara!?