Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport de activitate, la conferinţa judeţeană Care este componenţa Comitetului Director al UAPC Constanţa (galerie foto)

ro

07 Apr, 2017 00:00 2580 Marime text
Conferinţa Judeţeană a Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Constanţa (UAPC) a fost găzduită, ieri, de Sala „Remus Opreanu“ din cadrul Palatului Administrativ. Pe ordinea de zi au fost incluse mai multe puncte, dintre care cel mai important a vizat prezentarea raportului de activitate al conducerii UAPC pentru anul 2016.
 
La şedinţă au fost prezenţi Florica Ganea, preşedintele UAPC, Marcel Dragu, preşedintele de onoare al UAPC, şi Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat, la care este afiliată UAPC. În municipiul Constanţa există 683 de asociaţii de proprietari membre ale UAPC. Anul trecut, UAPC a oferit consultaţii gratuite pentru asociaţiile de proprietari, a desfăşurat activităţi de cenzorat pentru asociaţiile care nu au cenzori şi a organizat cursuri de administratori. „Ca urmare a veniturilor realizate în decursul anilor, UAPC a reuşit să achiziţioneze imobilul în care îşi desfăşoară activitatea. În anul 2016, UAPC a investit 4.000 de lei într-o centrală termică, aceasta fiind montată la sediul uniunii“, a declarat Florica Ganea.
 
Preşedintele UAPC a mai precizat că nu a găsit înţelegere la Primăria Constanţa, în sensul că uniunea nu a beneficiat de una dintre facilităţile fiscale prevăzute de vechiul Cod Fiscal, respectiv scutirea la plata de impozit pe clădiri. Potrivit legislaţiei în vigoare, întrucât UAPC a fost declarată unitate publică, avea dreptul de a primi gratuit un sediu în care să-şi desfăşoare activitatea şi de a fi scutită de impozitul pe clădire. Cu toate acestea, UAPC a obţinut o diminuare la jumătate a impozitului pe imobil. „Considerăm că am făcut ce a fost posibil ca uniunea să funcţioneze în parametri normali, astfel încât să fie capabilă să rezolve problemele despre care a fost sesizată, în interesul proprietarilor din asociaţii, şi credem că, prin votul acordat, veţi confirma conducerea UAPC din anul 2016 de a-şi continua activitatea“, a punctat Florica Ganea.
 
„Am transmis către o serie de instituţii apelul de a reglementa într-un mod mai clar şi, dacă se poate, în favoarea asociaţiilor de proprietari, situaţiile dificile create prin debranşările unor apartamente de la sistemul centralizat de termoficare. Astfel, am transmis solicitări către Primăria Constanţa, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice“, a adăugat Florica Ganea.

Marcel Dragu: „Desele schimbări legislative au dus şi la modificarea statutului UAPC“ 

La rândul său, Marcel Dragu, cel care a condus uniunea timp de 14 ani, în prezent preşedinte de onoare, susţine că UAPC a rezistat în timp, în pofida tuturor greutăţilor. „Uniunea nu a fost ajutată de autorităţi şi nu a primit niciodată sponsorizări. Desele schimbări legislative au dus şi la modificarea statutului UAPC. Acest lucru a afectat asociaţiile de proprietari. Unele s-au desfiinţat, altele s-au retras din uniune. Mă bucur că uniunea funcţionează bine sub conducerea doamnei Ganea. Mulţumesc şi preşedintelui Ligii Habitat că ne sprijină şi ne consiliază. Suntem ca o familie noi, cei de la Liga Habitat. Nu în ultimul rând, mulţumesc directorului RAJA, care ne-a sprijinit mereu. Să continuaţi să fiţi mereu împreună şi să funcţionaţi în continuare“, spune Marcel Dragu.
 
Şi Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat, susţine că asociaţiile au semnalat mai multe probleme. „Scopul nostru este de a ne informa şi a ne învăţa unii pe alţii. UAPC Constanţa este reprezentativă la nivel judeţean. De aceea, UAPC trebuie ascultată de autorităţile locale. Este grav că UAPC, care este una dintre cele mai puternice din ţară, sa fie ignorată de autorităţile locale. Vă urez succes în activitate şi sunt gata să ne mutăm în anticamera primarului Constanţei până ne va asculta şi prelua problemele semnalate de dumneavoastră“, a declarat Mihai Mereuţă.
 
Totodată, în acest context, acesta a semnalat următoarea problemă cu care se confruntă asociaţiile de proprietari: un apartament ipotecat care are datorii la întreţinere, atunci când este executat silit, prioritate are banca. „Atunci, ce se întâmplă cu datoriile? Cine le achită? Cu ce rămâne asociaţia? Cu praful de pe tobă“, susţine Mihai Mereuţă. 

Consiliul Director al UAPC, votat în unanimitate 

În cadrul acestei activităţi, s-a votat Consiliul Director, format din Florica Ganea, Vasile Hărşescu, Adriana Cioroianu, Vlad Urse, Rodica Dumitrache, Mircea Călugaru, Mariana Stănăşel, Alexandu Niţu şi Georgeta Ariciuc. 
Din Biroul Permanent fac parte Florica Ganea, Vasile Hărşescu, Adriana Cioroianu, Georgeta Ariciuc şi Alexandru Niţu. 

Obiective pentru anul 2017 

Printre obiectivele UAPC pentru anul 2017 se numără îmbunătăţirea relaţiilor cu autorităţile publice locale, popularizarea noilor prevederi legale privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea autorităţilor de proprietari, convingerea celor din asociaţiile de proprietari asupra convieţuirii civilizate în condominii, convingerea proprietarilor de a-şi achita toate obligaţiile către asociaţiile de proprietari, reabilitarea constructivă a condominiilor, colectarea selectivă a deşeurilor, protejarea şi îngrijirea spaţiilor verzi.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii