Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Merlă a renunţat la WC-urile publice din cauza nevestei? Envirotech, la judecată cu Primăria lui Mazăre

ro

24 Feb, 2011 00:00 8776 Marime text
environtech_-_Ani_Merla_09.jpgFirma contestă în instanţă excluderea din procedura de atribuire a celui de-al treilea contract subsecvent din acordul cadru pentru WC-uri ecologice, pe motive de rudenie. Curios este faptul că deşi Merlă a ieşit din societate, nici el, nici partenerul de afaceri, nici consoarta - directoare în Primăria Constanţa, nu vor să spună când s-a retras din firmă

Una dintre cele două firme care au asigurat urbei în ultimii doi ani WC-urile ecologice a târât în judecată municipiul Constanţa. Dar nu este vorba despre o firmă oarecare, ci chiar despre fosta societate a lui Radu Merlă, soţul directoarei Ani Merlă din Primăria Constanţa.

Pe data de 16 noiembrie 2010, SC Envirotech SRL a dat în judecată municipiul Constanţa prin primar, acţiunea din dosarul nr. 1516/36/2010, înregistrat la Curtea de Apel Constanţa, având ca obiect "anulare act administrativ". Potrivit cererii de chemare în judecată înaintată instanţei pe 16.11.2010, SC Envirotech SRL, prin administratorul Dănuţ Florescu, a contestat excluderea de la procedura de atribuire a celui de-al treilea contract subsecvent din cadrul acordului cadru privind "Menţinerea igienei parcurilor şi zonelor aglomerate din municipiul Constanţa prin instalarea şi întreţinerea unor cabine de toaletă ecologice". Mai exact, administratorul Dănuţ Florescu a cerut instanţei să dispună: 1) anularea actului nr. 140282/10.11.2010 prin care societatea pe care o reprezintă a fost exclusă de la procedura de atribuire pentru neîncadrarea ofertantului în prevederile art. 691 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de servicii, cu modificările şi completările ulterioare; 2) emiterea unui act prin care societatea Envirotech să fie declarată câştigătoarea procedurii de reofertare în vederea atribuirii celui de-al treilea contract subsecvent al acordului cadru; 3) suspendarea procedurii încheierii celui de-al treilea contract subsecvent până la soluţionarea contestaţiei. Envirotech_-_toalete___.jpg

Zeci de miliarde pe WC-uri, în patru ani

Reamintim că pe 10.11.2008, municipiul Constanţa a încheiat acordul cadru nr. 163988 privind instalarea şi întreţinerea toaletelor ecologice cu SC Toifor România SRL, din Ungheni, judeţul Mureş, şi cu SC Envirotech SRL, valoarea totală a contractului fiind de 2.826.600 lei fără TVA, adică de peste 28 de miliarde de lei vechi. "Acest acord a fost încheiat pentru o durată de 48 de luni, primul contract subsecvent s-a derulat în perioada 2008 - 2009 cu SC Toifor SRL, care s-a clasat pe locul I în baza criteriului de atribuire stabilit în documentaţia de atribuire. În perioada 2009 - 2010, prin reluarea competiţiei, al doilea contract subsecvent a fost încheiat cu societatea noastră (...)", susţine administratorul Florescu, adăugând că criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut. De precizat că înaintea încheierii acestui acord cadru pe o perioadă de patru ani, de toaletele ecologice ale Constanţei se ocupase tot SC Envirotech SRL, pe atunci firma soţului directoarei Ani Merlă.

Envirotech şi monopolul vidanjării

De pildă, pe 24 iunie 2008, firma din care făcea parte pe atunci şi Radu Merlă, a încheiat cu municipiul Constanţa, reprezentat de Radu Mazăre, contractul nr. 98192, obţinând nu mai puţin de 345.637,44 lei fără TVA pentru asigurarea de toalete pe o durată de cinci luni. Cu alte cuvinte, firma lui Merlă a încasat de la bugetul Constanţei aproximativ 3,5 miliarde de lei vechi fără TVA în mai puţin de jumătate de an. Deh, vidanjarea nu este o treabă prea plăcută, dar este aducătoare de mulţi bani, cel puţin la Constanţa.
De precizat că pentru toaletele din parcul Ţara Piticilor, situat în Tăbăcărie, firma a încheiat un contract separat cu Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat, din subordinea Consiliului Local Constanţa. Contractul nr. 1569 parafat pe 30.04.2008 a adus în conturile firmei aparţinând pe atunci lui Merlă alte sute de milioane de lei vechi, mai exact 27.734 lei noi fără TVA.

Florescu a declarat că nu are rude în primărie

Revenind la acţiunea înaintată împotriva municipiului Constanţa, reprezentat legal de Radu Mazăre, Envirotech precizează în acţiunea intentată: "În cadrul reofertării privind atribuirea celui de-al treilea contract subsecvent acordului cadru susmenţionat, desfăşurată la data de 22.10.2010, autoritatea contractantă a solicitat prin invitaţia de participare nr. 127720 din 12.10.2010 şi ulterior prin adresa nr. 135819 din 1.11.2010, pe lângă oferta de preţ îmbunătăţită şi o "declaraţie olografă conform prevederilor art. 691 din OUG 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare, articol ce a fost introdus prin art. I, pct. 21/OUG 76/2010". Daniel Florescu susţine că deşi a depus şi această declaraţie (declaraţia nr. 140181/10.11.2010) prin care - în opinia sa - autoritatea contractantă a condiţionat în mod greşit procedura de reofertare, pe data de 12.11.2010 a primit comunicarea prin care municipiul Constanţa a anunţat că Envirotech a fost exclusă din procedura de atribuire. Florescu a susţinut că excluderea din procedura de achiziţie în baza art. 691 este nelegală şi netemeinică, în condiţiile în care oferta firmei sale, spune el, era competitivă şi se încadra în criteriul de selecţie preţul cel mai scăzut.

Noua lege a achiziţiilor elimină nepotismul

Iată însă ce prevede art. 691 din OUG 34/2006, introdus prin OUG nr. 76/30.06.2010: "Ofertantul/Candidatul/Ofertantul asociat/Subcontractantul care are drept membri în cadrul consiliului de administraţie/organ de conducere sau de supervizare şi/sau are acţionari ori asociaţi persoane care sunt soţ/soţie, rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv sau care se află în relaţii comerciale, astfel cum sunt acestea prevăzute la art. 69 lit. a), cu persoane ce deţin funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante este exclus din procedura de atribuire". Logica excluderii Envirotech din cauza neîndeplinirii prevederilor din art. 691 ar fi că la momentul adoptării acestei decizii de către autoritatea contractantă Radu Merlă mai era încă asociat al firmei, însă în prezent el nu mai are această calitate.

Când s-a lăsat Merlă de toalete?

Potrivit datelor oficiale furnizate de Registrul Comerţului, unic asociat şi administrator al Envirotech este în prezent doar partenerul de afaceri al lui Merlă - Dănuţ Florescu. De precizat că ultima înregistrare la Registrul Comerţului a firmei este 28.10.2010, însă nu ştim dacă atunci s-a produs retragerea lui Merlă din firmă, pentru că nici el, nici Florescu nu au dorit să ne spună. "A ieşit în toamnă sau în vară... nu mai ştiu exact. Avem un cabinet de avocatură care se ocupă şi nu ştiu prea multe despre această acţiune (n.r. procesul cu municipiul), probabil că este în derulare", ne-a declarat Florescu. Contactat telefonic şi întrebat când a părăsit Envirotech, Radu Merlă a fost şi mai scump la vorbă decât partenerul său de afaceri, declarând: "Eu nu mai sunt în societate. Mulţumesc. O zi bună!", după care a închis brusc. De precizat că am contactat-o telefonic şi pe directoarea din primărie, Ani Merlă, pentru a o întreba când a părăsit soţul, Radu Merlă, afacerea cu WC-uri ecologice, însă ne-a tăiat-o scurt: "Sunt plecată la un seminar", iar când a auzit întrebarea a închis brusc, nu înainte de a spune: "Mulţumesc. La revedere!". Precizăm că am încercat, în repetate rânduri, să luăm legătura şi cu reprezentanţii Primăriei Constanţa pentru a afla dacă fosta firmă a lui Radu Merlă a fost exclusă din procedura de achiziţie pentru WC-urile publice din cauză că soaţa acestuia este directoarea Direcţiei Programe şi dezvoltare, însă nu am reuşit. Purtătorul de cuvânt Liviu Tramudana nu a fost disponibil, iar viceprimarul Decebal Făgădău nu a fost de găsit la telefon.
De precizat că, pe 8 decembrie, Curtea de Apel Constanţa a respins acţiunea formulată de Envirotech. Menţionăm că şi pe rolul Tribunalului Constanţa au fost înregistrate trei acţiuni prin care Envirotech dă în judecată municipiul Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • zewa 24 Feb, 2011 08:19 Deci, sotia functionar public, functie de conducere si decizie in primaria Constanta, iar sotul actual (fost) asociat chiar la firma care a cistigat licitatia cu buda din oras.Si totul este in regula ?Asociatul Merla, prin administratorul Florescu,are contract semnat si aprobat de directoare Merla care, cu totul si cu totul intimplator, dupa ora 15,30, ii este si sotie.Cred ca am inteles bine, nu ?