Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazare „Sunt cel mai mare dezvoltator imobiliar"

ro

13 Apr, 2010 02:53 4782 Marime text
cap_2.jpg„Vreau public să le mulţumesc constructorilor. Sunt unii care şi-au garantat casele, maşinile, pentru a duce la bun sfârşit proiectul" # Frăţilă: „Nici nu am făcut credit pentru acest proiect"

Invitat în emisiunea lui Florin Munteanu, la Radio Sky, primarul Radu Mazăre s-a lăudat, din nou, cu ansamblul de locuinţe ieftine pentru tineri de pe Baba Novac.

Pe lângă faptul că nu s-a arătat îngrijorat de faptul că tinerii nu se prea înghesuie să ocupe apartamentele şi garsonierele de pe Baba Novac, ba chiar a spus că sunt mai mulţi solicitanţi decât oferte, Mazăre a mulţumit public constructorilor, pentru efortul de a rămâne în proiect.

„Sunt cel mai mare dezvoltator imobiliar, la ora asta, din România", s-a gratulat de unul singur edilul, care a vorbit cu mândrie despre proiectul... său. Asta fără a mai lua în discuţie faptul că, de fapt şi de drept, constructorii sunt cei care pun banii pentru ridicarea blocurilor, primăria asigurând partea financiară pentru infrastructură. La capitolul clienţi, Mazăre este încrezător. „Câţi clienţi aveţi?", a fost întrebat în timpul emisiunii, despre tinerii care şi-au dat acordul scris, dar au dat şi avans pentru a deveni locatari în Baba Novac. „Câţi am? Cred că o să mai rămână clienţi fără locuinţă. Noi am stabilit o ordine. Varianta cu avans 20% este şi pentru a ajuta constructorii. Pentru astea 12 blocuri au fost încheiate contracte cam, peste 50% cu avans 20%", a mai spus Radu Mazăre. Apoi a trecut la „perierea" constructorilor: „Vreau public să le mulţumesc constructorilor. Sunt unii care şi-au garantat casele, maşinile, pentru a duce la bun sfârşit proiectul. Dar, oricum, în perioada asta, măcar au ce să muncească. Se ştie care sunt...". Realizatorul emisiunii a continuat fraza edilului: „Frăţilă de la COMCM, ABC-ul şi aşa mai departe", iar Mazăre a confirmat.

radu_mazare_blocuri_locuinte_pentru_tineri__039.jpgConstructorii: „Noi nu am făcut aşa ceva"

Contactat telefonic, fostul arbitru Constantin Frăţilă, administrator al SC COMCM SA, una dintre firmele implicate în proiectul locuinţelor ieftine pentru tineri, a răspuns amuzat că nu a garantat nimic cu averea personală: „Este adevărat că toate creditele pe care le-au contractat societăţile mele sunt contrasemnate de mine, ca persoană fizică. Însă eu nu am pus la bătaie averea mea. Ba chiar, nici nu am făcut credit pentru acest proiect. Pentru altele, da. Însă pentru locuinţele ieftine, nu". Frăţilă a mai spus că nu cunoaşte situaţia contractărilor, dar că ştie cu siguranţă că unul dintre constructori a reuşit să contracteze un bloc întreg. Şi Dorin Lazia, directorul ARGOS SA, spune că n-a făcut eforturi de genul celor descrise de primar pentru a rămâne în proiectul de pe Baba Novac. „Or fi dintre ceilalţi... Noi nu am făcut aşa ceva. Eu am o linie de credit la bancă, ca orice altă societate. Dar nu am făcut un credit special pentru acest proiect". În ceea ce priveşte „binecuvântarea" de a se afla, în această perioadă, pe lista celor construiesc în Baba Novac, Lazia a spus că „în perioada asta nu sunt foarte multe lucrări, este adevărat. Este un proiect important, dar nu singurul". Este adevărat, nu toţi constructorii au stat la fel de bine din punct de vedere financiar. Din proiect s-au retras, din această cauză, Metal Intertrade şi Almacons, iar alte societăţi au recurs la ajutorul băncilor. Spre exemplu, Monitorul Oficial nr. 364 din 16 februarie 2010, ne arată deciziile Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) Mobitom SA, care a avut loc pe 24.11.2009. AGEA a hotărât contractarea unui credit de investiţii de la BCR, în valoare de aproximativ 1.868.000 de euro pentru realizarea blocurilor BN 1 şi BN 2 din Complexul Rezidenţial Baba Novac Constanţa, în cadrul programului de locuinţe ieftine pentru tineri, realizat în colaborare cu Primăria Constanţa. Acţionarii societăţii au mai hotărât contractarea unui credit de la BCR, necesar pentru decontarea TVA-ului de 463.476 euro, echivalentul în lei, aferent investiţiei pentru realizarea celor două imobile. Mandatat pentru a avea drept de semnătură pentru contractarea creditelor a fost Valentin Ciuceanu, director general al Mobitom, care a primit şi sarcina să perfecteze înţelegerea cu Primăria în vederea intrării societăţii în proiectul locuinţelor ieftine. Pe de altă parte, Gheorghe Iorov, reprezentantul IMVEST SA, o altă firmă implicată în proiect, spunea în urmă cu două luni despre faptul că Radu Mazăre s-a mândrit şi la Congresul PSD că el face blocurile pentru tineri: „Cam noi facem blocurile. Cum să vă spun... primăria a dat terenul şi a plătit utilităţile şi infrastructura. Noi facem 116 apartamente şi garsoniere şi fără susţinere financiară de la bănci ce făceam?! Ne-am împrumutat vreo două sau trei milioane de euro". Deci, situaţia nu este atât de roz pe cât o creionează edilul.

Anchetă pentru Ştefăniţă Vodă?!

Mazăre s-a mai plâns în emisiunea de la Radio Sky şi de faptul că ar mai face încă un cartier de locuinţe pentru tineri, numai că banii sunt o mare problemă. „Din păcate nu am bani să încep cartierul cel nou (n.r. - din zona Ştefăniţă Vodă). Ne-ar trebui vreo 20 de milioane de euro şi dacă nu ne ajută statul...", a spus Radu Mazăre. Cartierul cel nou ar trebui să „răsară" pe un teren preluat de municipalitate de la Poliţia de Frontieră, printr-o Hotărâre de Guvern. Ba chiar, edilul a dezvăluit că preluarea face obiectul unei anchete a Direcţiei Generale Anticorupţie. Contactat telefonic, Camil Manea, şeful DGA Constanţa spune că nu are cunoştinţă de o astfel de anchetă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • liliana 24 Mar, 2011 08:35 De ce nu arata domnul Mazare si tepele date de catre prietenii sai Moise Gabriel si Rosu Adrian la cateva sute de familii tinere , se afla chiar in spatele blocurilor construite de dansu. Daca tot se lauda ca ajuta tinerii din Constanta de ce nu a facut nimic si pentru acele familii ? Dar cum sa faca ceva pentru ei cand cei doi tepari sponsorizeaza PSD-UL.
  • Mariana 17 Apr, 2010 00:56 Imi pare rau sa vad cum dl. Mazare a uitat cine a fost si de unde a plecat e de apreciat ce afacut prt.oras si ptr.cetateni dar trebuie sa nu uite ca acolo e o alta tara pe nume Romania si nu Spania Anglia Germania unde cind iese politistu pe strada nu sti cum sa dispari din cale lui sau cind mergi sa ceri drept de lucru se uita la tine ca la masini straine si in asa zisa strainatate ai un salariu nu o scoatere de ochi ca in Romania altii poate au si traiesc bine pe urma mamei si a tatei dar ceilalti?????cum plateste o fam.de tineri casatoriti si cu un copil un apartament daca tanara mama nu are un loc de munca ce ii ofera statu Roman.Ce ii oferiti dv.Dle Mazare?Concedii in Brazilia si mai stie gaia pe unde ati mers dvs. DL.meu si eu cind am concediu vin acasa in Constanta parintii mei traiesc acolo dar din pacate vin abia odata la doi anii prentru ca nu pot sa-mi distrug sotul si masina pe drumurile europene din Romania si sunt plecata de "acasa"de 12 anii, pina anul trecut am fost o romanca desavrsita dar 2009 mia aratat o tara care as da-o pe o mie de Romanii dar inima nu ma lasa ptr.PARINTII nostrii care sunt in viata si asta ma tine legata de orasu Constanta si de Jud.Timis si de FRUMUSETILE naturale pe care nu le stim si nu le-am vazut in ROMANIA