Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT. „Cred că un altfel de protest poate trimite un mesaj suplimentar guvernanților” Protestul Mămicilor, organizat la Constanța⁠ (galerie foto + video)

ro

04 Feb, 2017 12:13 5778 Marime text
De la ora 16.00, astăzi, pe platoul din fața Prefecturii Constanța sunt așteptate să participe mămicile, care vor protesta împotriva deciziilor guvernamentale. 



„Ei au venit cu huliganii, noi venim cu copiii. Sâmbătă, așa cum ne-ați propus, hai să ne luăm copii de mână, în brațe, în cărucioare, pe umeri, și să facem cel mai pașnic și colorat protest. După ora 18:00, îi putem lăsa în grija bunicilor. Noi rămânem în stradă sa le apărăm viitorul!În fapt, România nu e a noastră, e a lor”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook. 

Astăzi, mai multe mămici, alături de copii lor, protestează și în București. 

UPDATE 5, ora 17.14

Copiii aplaudă și fluieră, mămicile au cântat imnul și platoul Prefecturii s-a umplut de desene pe asfalt. Pentru unii micuți s-a făcut ora de somn, iar mămicile încep să se retragă, însă spun că sunt cu sufletul alături de protestatari în continuare.

UPDATE 4, ora 16.43

Femeile au spus că au ales această modalitate pentru că vor să își arate solidaritatea față de manifestanții care participă de câteva zile la marșurile din Constanța și alte mari orașe ale României. Înfofolite în haine groase și cu pruncii lipiți de piept mămicile vor un protest pașnic.

UPDATE 3, ora 16.31

S-au strâns deja peste 100 de mămici și copii în fața Prefecturii din Constanța. Copiii joacă fotbal, șotronul, au baloane în mână și pancarte cu mesaje. 

„Primul meu cuvânt: RUȘINE”, „Copiii iubesc România, nu hoția”, sunt doar câteva dintre mesajele pe care le transmit. 

De asemenea, jandarmii au oferit copiilor popcorn și au primit de la cei mici flori.

UPDATE 2, ora 16.15

În aceste momente s-au adunat aproximativ 50 de părinți și copii. Aceștia sunt înarmați cu pancarte, fluiere și vuvuzele. 

UPDATE 1, ora 13.30

Georgiana Tanaru, doctor în istorie, inițiatoarea protestului de mămici de la Constanța, spune că ideea acestui protest a venit în urma exemplului celor din București și situația personală că nu a putut participa la mitinguri din cauze ce țin de rutina de noapte firească a bebelușului ei și a oricărui bebeluș.  

„Ideea a avut la bază două motivații: mai întâi, exemplul furnizat de cei de la București, care organizează, tot azi, un protest pașnic sub coordonarea celor de la #corupțiaucide, și apoi situația personală: ca mamă de bebeluș, nu am putut participa la proteste decât o dată, din cauze ce țin de rutina de noapte firească a oricărui bebeluș. Dar eram cu inima alături de protestari și am realizat că la fel ca mine sunt și alte mămici, care nu puteau participa din aceleași motive. Și mi-am dorit pentru orașul nostru, care s-a mobilizat atât de puternic în acest zile, să aibă parte de o dovadă de solidaritate și civism și din partea noastră, a mamelor. Așa s-a concretizat ideea pentru care am beneficiat de sprijinul dezinteresat al comunității online «Romania Democratică». Cred că un altfel de protest, al mamelor alături de copiii lor, poate trimite un mesaj suplimentar guvernanților: dacă au ajuns ca mamele să iasa în stradă cu ce au mai de preț pe lume, cred că trebuie să vă adresați o altă întrebare. E cunoscut rolul mamelor în istorie, în declanșarea unor mișcări de stradă, caci instinctul matern este foarte dezvoltat și se activează de urgență în caz de pericol. Acum suntem în pericol. Este o lecție de civism!”, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, Georgiana Tanaru.

Georgiana Tanaru a predat cultură civică, iar acum se află în concediu de creștere a copilului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii