Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiecte pentru tineri la Cumpăna De la centru after school şi campus şcolar până la centru cu piste pentru biciclişti (galerie foto)

ro

27 Mar, 2013 00:00 3712 Marime text
Construirea Campusului şcolar la Cumpăna a devenit o certitudine, iar amenajarea Centrului de îngrijire copii - tip After School a ajuns la final. Dar proiectele pentru tineri nu se opresc aici. Primarul ec. Mariana Gâju şi-a propus înfiinţarea unui centru cultural unde se vor putea desfăşura activităţi sportive specifice precum skateboard şi biciclism.
 
Astăzi, la ora 10.00, va avea loc recepţia Centrului After School. Clădirea este prevăzută cu două săli de clasă şi va deveni funcţională în toamnă, după ce vor fi obţinute acreditările necesare. Amintim că amenajarea centrului a fost finanţată cu fonduri europene prin Măsura 322. 
Unitatea este dotată cu grupuri sanitare şi cabinet medical şi se adresează copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la lucru în străinătate sau ai căror părinţi nu au posibilitatea sa îi ajute la lecţii, precum şi acelora ai căror părinţi doresc o supraveghere mai bună decât cea de acasă.

Noi demersuri în privinţa Campusului şcolar

Dacă elevii claselor primare şi gimnaziale din Cumpăna vor avea din toamnă centru after-school, cât de curând, tinerii vor învăţa într-un campus şcolar ultra modern. Construcţia acestuia va intra anul acesta în licitaţie publică, în momentul de faţă derulându-se procedura de achiziţie publică pentru serviciile de consultanţă aferente acestui proiect.
Campusul şcolar include 24 de săli de clasă, un cămin rezidenţial cu 120 de locuri, patru ateliere pentru turism şi servicii de alimentaţie publică, o cantină, un club cu 120 de locuri, o sală de sport, o bibliotecă şi 15 garsoniere - spaţii de cazare pentru elevi. Valoarea proiectului, derulat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, se ridică la 8,5 milioane de euro.
Odată finalizată construcţia, elevii din mediul rural care învaţă în localitate nu vor mai fi nevoiţi să facă naveta, ci vor fi cazaţi în internatul campusului, lucru valabil şi pentru profesorii navetişti. Viitorul campus şcolar va asigura condiţii educaţionale la un nivel de excelenţă pentru 600 elevi ce vor proveni cu precădere din mediul rural.

Teren de skateboard, sală proiecţii filme, la Centrul pentru tineret

Având în vedere numărul ridicat de tineri, autoritatea locală a luat decizia înfiinţării unui centru cultural unde să se poată desfăşura activităţi sportive specifice precum skateboard, biciclism pe piste speciale; activităţi culturale de tip spectacol pentru trupe locale sau invitate într-un spaţiu polivalent; proiecţii de filme; teatru în aer liber. Centrul este prevăzut şi cu o bibliotecă interactivă, popicărie clasică, spaţii de prezentare expoziţii, precum şi un spaţiu pentru consiliere vocaţională.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional AXA 1 şi are un buget estimativ de 3.543.230 lei.
Şefa autorităţii locale a menţionat că în cazul acestui proiect urmează să fie semnat contractul de finanţare.

Cum va arăta unitatea de asistenţă socio-medicală

Nu doar educaţia, ci şi sănătatea este în atenţia autorităţii locale. Construcţia Centrului multifuncţional de asistenţă socio-medicală este pe ultima sută de metri. Lucrările începute în luna octombrie 2011 ar putea fi finalizate în iunie a.c. Potrivit primarului, ec. Mariana Gâju, centrul va fi o mini-policlinică dotată cu cabinete de psihologie şi de consiliere a tuturor categoriilor de oameni. Centrul este amenajat în sediul dispensarului din comună, care este extins pentru a se asigura 11 birouri, 3 săli de organizare evenimente şi dependinţe aferente (magazie, vestiare, grupuri sanitare). Astfel, după execuţia lucrărilor, regimul va fi de P+1E+2E. Amintim că banii pentru amenajarea centrului multifuncţional vin prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3.2- Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • relu 27 Mar, 2013 18:55 Poate se inspira si Primaru din Agigea. Ce ziceti domnule Carjaliu?