Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de hotărâre Virgil Coman, cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Constanţa (document)

ro

27 Aug, 2016 00:00 4510 Marime text
Unul dintre proiectele de hotărâre ale şedinţei Consiliului Local Municipal Constanţa din 31 august se referă la acordarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Constanţa lui Virgil Coman.
 
Istoricul Virgil Coman a fost un erudit şi tenace cercetător al documentelor istorice româneşti, pe care le-a recenzat şi publicat în numeroase monografii şi volume privind istoria Dobrogei. Doctor în istorie, arhivist, cercetător, Virgil Coman a realizat una dintre cele mai importante lucrări de cercetare documentară a istoriei milenarului oraş de pe ţărmul Mării Negre, „Constanţa - mărturii documentare“, volumul I, care cuprinde regulamentele administraţiei locale din perioada 1879 -1949.
 
Înainte de a ajunge la conducerea Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa, Virgil Coman a fost profesor titular la Catedra de Istorie a Grupului Şcolar „I.N. Roman“, pe care a condus-o până în 2003. Cu o carieră remarcabilă în domeniul pedagogic, începută în 1997, specializat în „Istoria şi civilizaţia Mării Negre, de la modernizare la contemporaneitate“, Virgil Coman a fost autor şi coautor a numeroase articole publicate în culegeri de studii şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare. A devenit directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Constanţa la 10 aprilie 2003 şi, prin reorganizarea Arhivelor Naţionale ale Românei, din ianuarie 2010, a fost numit şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.
 
Şi consilierii judeţeni i-au acordat fostului şef al Serviciului Arhivelor Naţionale din Constanţa, dr. Virgil Coman, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa, în cadrul unei ceremonii care a precedat şedinţa de Consiliu Judeţean din 17 august. Titlul este unul onorific, deoarece legea nu reglementează şi acordarea de beneficii pentru cetăţenii de onoare ai judeţului, ci doar pentru alte tipuri de unităţi administrativ-teritoriale.

A decedat la o lansare de carte 

Reamintim că Virgil Coman a decedat la data de 5 august, la evenimentul de lansare a romanului istoric „La marginea Imperiului - Origini“, al lui Cristian Cealera, desfăşurat la Prăvălia cu Cărţi. În doar câteva clipe, toată lumea a fost cuprinsă de panică. Imediat, la faţa locului a fost chemată o ambulanţă, care a ajuns în aproximativ zece minute. După aplicarea măsurilor de prim-ajutor, la care Virgil Coman nu a răspuns, a fost declarat decesul acestuia.

O profundă pasiune pentru istorie

Născut în 1973, la Medgidia, Virgil Coman a urmat cursurile Şcolii Generale nr. 7 şi ale Grupului Şcolar Materiale de Construcţii. A fost licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea „Ovidius” Constanţa, promoţia 1997, şi absolvent al cursurilor de studii aprofundate în profilul Istorie, specializarea Istoria şi civilizaţia zonei Mării Negre, de la modernitate la contemporaneitate, Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, promoţia 1998. Virgil Coman era doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, teza sa de doctorat purtând titlul „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii“ (susţinută în şedinţă publică, la data de 5 decembrie 2005). A devenit directorul Direcţiei Judeţene Constanţa pe 10 aprilie 2003 şi, prin reorganizarea Arhivelor Naţionale ale României, din ianuarie 2010, şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.
 
Înainte de a ajunge la conducerea Arhivelor Naţionale, Virgil Coman a fost profesor. Cariera în domeniul pedagogic a început-o în 1997, ca profesor titular la Catedra de Istorie, Geografie - Socio-Umane, din cadrul Grupului Şcolar „Ioan N. Roman“ Constanţa, pe care a condus-o până în 2003. A semnat ca autor şi coautor albume şi volume de documente şi a organizat şi a participat la sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale din domeniul istoriei, materializate prin publicarea unor studii şi articole în culegeri de studii şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare.
 
Proiectul de hotărâre la care facem referire poate fi consultat în secţiunea „Documente”.

Citeşte şi

Virgil Coman nu a mai apucat să-și lanseze cartea. A rămas împachetată din tipografie. Detalii emoționante
 
Şeful Arhivelor din Constanţa a fost înmormântat ÎPS Teodosie - „Dialogul cu Virgil Coman va continua, pentru că rămâne opera sa“ (galerie foto)
 
UPDATE13. Panică la o lansare de carte. A murit directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Constanţa, Virgil Coman (galerie foto)
 
UPDATE 8. Curg mesajele de condoleanţe Trupul lui Virgil Coman, depus la Catedrala Arhiepiscopală
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii