Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul complet al manifestărilor la Constanţa Ziua Naţională a României şi Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia (document)

ro

01 Dec, 2014 00:00 5756 Marime text
Ziua Naţională a României este sărbătorită, începând cu anul 1990, la data de 1 decembrie. Însă, între 1866 şi 1947, acest eveniment a fost celebrat la data de 10 mai, apoi, între 1948 şi 1989, Ziua Naţională a României era celebrată pe 23 august. Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele de la acea vreme, Ion Iliescu, şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, arăta că Ziua Naţională a României va fi celebrată la data de 1 decembrie. Prevederea a fost reluată de Constituţia României din 1991, articolul 12, alineatul 2.
 
De 1 Decembrie, în fiecare an, este celebrată unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, înfăptuită în 1918, respectiv Proclamaţia de la Alba Iulia (Rezoluțiunea Adunării Naționale), care a avut loc la data de 1 decembrie 1918. Altfel spus, 1 Decembrie, Ziua Națională a României, reprezintă data la care, în anul 1918, a avut loc, la Alba Iulia, Marea Unire a românilor.


Manifestări dedicate Zilei Naţionale a României la Constanţa

Cu ocazia acestui eveniment de mare însemnătate pentru istoria României, Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, va organiza, astăzi, de la ora 10.00, un ceremonial militar-religios ce se va desfăşura la Monumentul Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, din Cimitirul Central Constanţa.
 
De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” al judeţului Constanţa va participa la manifestările organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Astăzi, reprezentanţii ISU Dobrogea vor participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României organizate la Monumentul Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, din Cimitirul Central Constanţa , iar în oraşul Cernavodă - la Monumentul din Parcul Central. Activitatea se va încheia cu depuneri de coroane, omagiu ce va fi adus eroilor și de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța prin comanda unităţii.


 
 Marinarii militari din cadrul Forţelor Navale Române au desfăşurat o serie de activităţi premergătoare sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Cu această ocazie, în perioada 28 noiembrie - 8 decembrie, Cercul Militar Mangalia găzduieşte expoziţia de carte „Marea Unire”.

Astăzi, în Sala Cenaclu a Cercului Militar Constanţa, are loc un concurs de rebus sub denumirea „Marea Unire”, eveniment organizat de Clubul „Delfinul”. Tot astăzi, de la ora 13.00, la Cercul Militar Tulcea are loc simpozionul „Marea Unire - 96 de ani”. De asemenea, de la ora 14.00, tot la Cercul Militar Tulcea, este susţinută o Gală de filme istorice.

Totodată, Ziua Naţională a României va fi sărbătorită prin ceremonii militare şi religioase în toate garnizoanele de marină astăzi, începând cu ora 10.00. Cu acest prilej, vor fi depuse coroane de flori la monumentele eroilor din Constanţa, Mangalia, Tulcea, Babadag şi Brăila, după următorul program:

În garnizoana Constanţa, ora 10.00 - ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Români Căzuţi în Primul Război Mondial, Cimitirul Central Constanţa;

În garnizoana Mangalia, ora 10.00 - ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane de flori la Complexul monumental din Piaţa Republicii, iar între 17.30 şi 18.30 va avea loc Solemnitatea retragerii cu torţe, activitate la care va participa fanfare de muzică militarã a Forţelor Navale.

În garnizoana Tulcea, ora 10.00 - ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane de flori în Piaţa Tricolorului;

În garnizoana Babadag, ora 10.00 - ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor 1916-1918;

În garnizoana Brăila, ora 10.00 - ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane de flori în Piaţa Independenţei (Monumentul Eroinei Ecaterina Teodoroiu).

De asemenea, Forţele Navale participa în capitală la ceremonialul militar şi religios cu depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol şi la Parada Militară organizată în Piaţa Constituţiei, cu aproximativ 250 de militari marinari şi cu tehnică navală.

Pe data de 1 decembrie, toate navele militare vor arbora Marele Pavoaz.

La festivităţi au fost invitate oficialităţi ale administraţiilor locale, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Forţelor Navale, comandanţi de mari unităţi, membri ai asociaţiilor şi ligilor de marină, precum şi cadre militare în rezervã şi în retragere.

Jandarmii militari vor fi prezenţi la manifestări

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, astăzi, în intervalul 09.00 - 12.00, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis” Constanţa vor participa la manifestările prilejuite de această celebrare, prin prezentarea unor exerciţii demonstrative şi a tehnicii din dotare şi prin defilarea unei subunităţi în localitatea Cumpăna.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii