Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:48 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programele Rabla clasic și Rabla PLUS au fost aprobate. Tichetele pot ajunge şi la 10.000 de euro

ro

25 Apr, 2017 17:02 5265 Marime text
Viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a aprobat, prin Ordin, programele Rabla clasic și Rabla PLUS, acestea urmând să fie publicate în Monitorul Oficial.
 
Conform procedurii, a doua zi după publicare, va fi emisă Decizia Președintelui AFM, prin care se va da startul primei etape a programelor: validarea producătorilor/ dealerilor de autovehicule. Imediat după încheierea contractelor cu dealerii și afișarea listei cu aceștia, pe site-ul AFM, Rabla clasic și Rabla PLUS vor fi deschise populației pentru înscrierea și rezervarea locurilor.
 

'Estimăm că, până la jumătatea lunii MAI, populația poate accesa unul dintre cele două Programe sau, concomitent, pe ambele. Anul acesta am decis ca startul să fie mai devreme pentru că există o mare așteptare în piață mai ales că Programul din 2017 vine cu ecotichete care pot ajunge și la 10.000 de euro pentru mașini electrice. Vorbim de un nivel ridicat al susținerii achiziției de astfel de autoturisme și comparabil cu cel practicat de state europene dezvoltate. Am crescut sumele inclusiv pentru mașinile hibrid electrice, de la aproximativ 1000 de euro, cât era anul trecut, la aproape 5000. Cred că aceste tipuri de mașini pot fi o soluție bună pentru aglomerările urbane din România până când vom construi o rețea de alimentare a autovehiculelor pur electrice' spune Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

 
Reamintim că prima de casare prevăzută în Rabla clasic pentru autoturisme mai vechi de 8 ani este de 6.500 lei și se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul nou, care generează maximum 130 g CO2/km. La aceasta se pot adăuga un ecobonus de 1.700 lei, dacă autovehiculul nou este hibrid, și un ecobonus de 1.000 lei, dacă autovehiculul nou generează maximum 98 de g CO2/km.
 
Cât privește participarea populației la programul Rabla PLUS aceasta nu este condiționată de casarea și radierea unei mașini uzate. Astfel, cei care vor să-și achiziționeze un autoturism electric pur pot beneficia de un ecotichet în valoare de 45000 de lei iar cei care optează pentru unul electric hibrid—de un ecotichet cu valoare de 20.000 de lei.
 
Precizăm că cele două programe pot fi cumulate, astfel încât o persoană poate beneficia atât de ecotichetul acordat pentru achiziția unui autovehicul electric pur/electric hibrid, cât și de prima de casare acordată prin Rabla clasic doar în situația în care beneficiarul casează și radiază un autoturism mai vechi de 8 ani.

Sursa foto: Facebook/Gratiela Gavrilescu
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii