Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:07 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programe pentru IMM-uri Întâlnire între oamenii de afaceri din Constanţa şi secretarul de stat Anca Laura Ionescu

ro

04 Jul, 2015 00:00 2024 Marime text
La sediul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa a avut loc, ieri, o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri. Evenimentul a avut drept scop prezentarea unor noi proiecte de lege care să vină în sprijinul celor care îşi doresc propria afacere. La întâlnirea cu oamenii de afaceri a participat, alături de directorul general al CCINA, Dănuţ Jugănaru, şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri , Anca Laura Ionescu.
 
Cum programul START pentru IMM-uri, lansat anul trecut de Ministerul Economiei, a luat sfârşit, a venit rândul unui nou program, care priveşte în mod special comerţul - Orizont 2020. Acesta va fi lansat luni, putând ajunge, până la sfârşitul anului, la 135.000 de beneficiari. Pentru a da mai multor persoane ocazia de a avea acces la el, perioada de înscriere în acest program este mai lungă, iar criteriul vârstei a fost eliminat. În pofida faptului că fondul alocat acestor programe ministeriale este în continuare scăzut, banii pentru proiectele anului 2015 însumează 96 de milioane de lei, în comparaţie cu cele 60 milioane de lei alocaţi pentru 2014.
 
Pe parcursul prezentării, Anca Laura Ionescu a expus şi Programul Româno - Elveţian pentru IMM-uri. El presupune contractarea unui împrumut cu suma maximă de 100.000 de franci elveţieni pentru o perioadă de cinci ani şi cu o dobândă de 1%.

„Suntem obligaţi să diminuăm nivelul impozitării şi al taxelor IMM“

Întrebată fiind câte taxe trebuie să plătească IMM-urile anul acesta, secretarul de stat a răspuns: „Nu ştiu numărul exact de taxe, dar este bine că, totuşi, lucrăm pentru eliminarea cât mai multor bariere. De pildă, în urmă cu câteva zile, s-a semnat şi un pact pentru calitate; iar unul dintre principiile pe care se bazează acest pact este tocmai simplificarea şi reducerea birocraţiei şi a legislaţiei fiscale. Deoarece mediul privat şi societatea civilă au tras un semnal de alarmă, suntem obligaţi să luăm aceste măsuri şi să diminuăm nivelul impozitării şi al taxelor întreprinderilor mici şi mijlocii“.
 
Dănuţ Jugănaru, directorul general al CCINA, a declarat, în contextul întâlnirii cu oamenii de afaceri din Constanţa: „Este un moment important. Am reuşit să aducem la Constanţa un reprezentant important al Guvernului - secretarul de stat pentru IMM-uri şi Mediul de Afaceri. Se ştie că banii alocaţi firmelor, în principal IMM-urilor, de la bugetul de stat, sunt puţini. Important este ca informaţia să ajungă corectă, la timp, către toţi potenţialii beneficiari, şi rolul nostru, al Camerei de Comerţ, este tocmai de a organiza astfel de întâlniri“.
 
La întâlnirea de vineri au fost abordate şi alte subiecte de interes pentru mediul de afaceri constănţean. Astfel, participanţii au discutat cu secretarul de stat Anca Laura Ionescu şi despre proiectul de lege privind importanţa susţinerii incubatoarelor de afaceri, despre legea privind stimularea investitorilor individuali sau despre proiectul de lege privind mediatorul de credite pentru IMM-uri. Nu în ultimul rând, s-a discutat şi pe marginea programelor cu finanţare de la bugetul de stat şi a programului România HUB.
 
Loredana Călugăru, studentă a Facultăţii de Litere, Specializarea Jurnalism, Universitatea „Ovidius“ Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii