Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorii si elevii vor fi sanctionati daca incalca metodologia examenelor nationale

ro

27 May, 2003 00:00 1078 Marime text

Fara frauda la capacitate si bacalaureat

Conform metodologiei, orice abatere comisa si dovedita cu probe se sanctioneaza in functie de gravitatea faptei * Candidatii surprinsi copiind in timpul desfasurarii probelor sau comitand alte fraude menite sa le favorizeze rezolvarea subiectelor sunt eliminati din examen # Cadrele didactice care faciliteaza actiuni sau intentii de frauda ale elevilor sau care manifesta neglijenta in indeplinirea raspunderilor vor fi sanctionate in conformitate cu prevederile Statutului personalului didactic * Comisiile judetene au obligatia sa informeze imediat Comisia Nationala despre situatiile deosebite care apar in timpul examenelor * Profesorii supraveghetori nu vor mai avea dreptul sa aiba asupra lor telefoane mobile

Elevii claselor terminale si profesorii care vor fi selectionati de catre Comisia judeteana de examene pentru a supraveghea si corecta la capacitate si bacalaureat risca sa fie sanctionati in cazul in care nu respecta intocmai Metodologia de organizare si desfasurare. Conform metodologiei, orice abatere comisa si dovedita cu probe se sanctioneaza in functie de gravitatea faptei. Astfel, candidatii surprinsi avand asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinsi copiind in timpul desfasurarii probelor sau comitand alte fraude menite sa le favorizeze rezolvarea subiectelor sunt eliminati din examen pentru sesiunea respectiva. Aceeasi regula este valabila si pentru tentativa de frauda. Cadrele didactice angajate in organizarea si desfasurarea examenului de capacitate si de bacalaureat, care comit fapte cu caracter infractional, furnizand solutiile problemelor, inlocuind lucrari, falsificand lucrari, modificand nejustificat note, facilitand actiuni sau intentii de frauda ale elevilor sau care manifesta neglijenta in indeplinirea raspunderilor vor fi sanctionate in conformitate cu prevederile Statutului personalului didactic sau, dupa caz, ale Codului Penal.In cazul in care frauda este dovedita de organele in drept, dupa incheierea probei sau a examenului, candidatii care au beneficiat de partinire frauduloasa sunt eliminati din examen, pierzand sesiunea respectiva sau, dupa, caz, li se anuleaza certificatul de capacitate sau bacalaureat. Comisiile de examen din centrele de examen, centrele de evaluare, precum si comisiile judetene au obligatia sa informeze imediat Comisia Nationala cu privire la situatiile deosebite care apar in organizarea si desfasurarea examenelor.

Cazuri semnalate anul trecut

Pe langa aceste prevederi, Comisia Nationala de Examene solicita, anual, recorectarea selectiva a lucrarilor, in vederea stabilirii unor erori, mai ales in cazul in care exista diferente mari de notare intre corectarea initiala si cea de la contestatii.Anul trecut, nici un cadru didactic nu a fost sanctionat din aceste motive, insa au fost doua cazuri mai putin fericite. Este vorba despre tentativa de frauda de la Liceul Teoretic "Traian", unde s-au descoperit sase plicuri cu bani, ascunse in reviste si ziare. Un alt caz s-a petrecut in cea de-a doua sesiune de bacalaureat la Liceul de Arta, unde doi elevi, unul de la Grupul Scolar "Dimitrie Leonida" si celalalt de la Grupul Scolar Energetic, au fost surprinsi copiind. Cei doi candidati au fost eliminati din examen, iar opt cadre didactice care supravegheau au fost sanctionate. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean au declarat atunci ca profesorii nu au fost sanctionati pentru ca nu a fost vina lor, insa ei vor mai avea dreptul sa participe timp de trei ani la activitati de supraveghere a examenelor de capacitate si bacalaureat, iar in ziua respectiva nu au mai fost pontati.

Nici profesorii nu mai au voie cu telefoane mobile

Inspectorul scolar Virgil Dumitru a precizat ca profesorii supraveghetori nu vor mai avea dreptul sa aiba asupra lor telefoane mobile. Pana acum, doar elevii care participau la concursurile nationale nu aveau dreptul sa intre in sala de concurs cu telefoane mobile. In vederea desfasurarii unor examene cat mai corecte, profesorii supraveghetori si cei care vor corecta lucrarile vor fi cunoscuti cu 48 de ore inainte de inceperea examenului. "Directorii unitatilor scolare vor trimite o lista cu profesorii care doresc sa participe la examenele nationale Comisiei judetene, care, la randul ei, o va transmite Comisiei Nationale. Aceasta va valida profesorii care vor fi supraveghetori si evaluatori, precum si pe presedintii comisiei", a explicat inspectorul scolar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii