Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:58 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prof. univ. dr. Tasin Gemil, la 70 de ani, sărbătorit de UDTTMR Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR - „Este unul dintre puţinii tătari care au iubit tătarii necondiţionat” (galerie foto)

ro

23 Sep, 2013 00:00 4142 Marime text
Prilej de sărbătoare sâmbătă, 21 septembrie, în sânul comunităţii tătare. Prof. univ. dr. Tasin Gemil, primul preşedinte şi primul deputat al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, a împlinit vârsta de 70 de ani, conducerea actuală a uniunii organizând cu acest prilej o acţiune în cadrul căreia i s-au înmânat sărbătoritului o diplomă şi o plachetă cu însemnele uniunii. La acest moment festiv a luat parte şi Preşedintele Academiei de Ştiinţe din Tatarstan, Akhmet Mazgarov.

Este timpul să îi arătăm respectul pe care îl merită”

Iubit sau nu de tătari, de-a lungul timpului, prof. univ. dr. Tasin Gemil a rămas mereu alături de comunitate, iar atunci când i s-a solicitat sprijinul nu a dat niciodată înapoi. Prezenţa sa în mijlocul comunităţii în ziua în care a împlinit 70 de ani a fost, aşa cum a menţionat, în intervenţia sa, şi preşedintele actual al UDTTMR, Gelil Eserghep, o recunoaştere a meritelor prof. univ. dr. Tasin Gemil. „Este unul dintre puţinii tătari care au iubit tătarii necondiţionat. De multe ori nu a fost apreciat la adevărata sa valoare în mijlocul comunităţii. Acum este timpul să îi arătăm respectul pe care îl merită, să îi demonstrăm că uniunea a apucat pe un alt drum, un drum al recunoaşterii valorilor acestei comunităţi, al încurajării celor care au ceva de spus în comunitate”, a declarat Gelil Eserghep. „În viaţă nu este suficient să fii deştept, trebuie să ştii să dezvolţi şi o relaţionare socială, iar domnul profesor Tasin Gemil a ştiut să le îmbine pe amândouă. Domnia sa a reuşit singur în viaţă, iar asta contează enorm”, a mai adăugat actualul preşedinte an UDTTMR, făcând referire atât la cariera profesională, dar şi la cea diplomatică a sărbătoritului care a urmat celei de politician.

Preşedintele Academiei din Tatarstan, oaspete de seamă

Dincolo de toate, Tasin Gemil este cunoscut în ţară, dar şi peste hotare în primul rând ca istoric şi traducător de limbă turcă otomană, lucrările sale în acest domeniu, scrise atât în română, dar şi traduse în diverse limbi, făcând parte din bibliografia celor care studiază istoria, dar servind drept material de studiu şi celor pur şi simplu pasionaţi de acest domeniu. În semn de recunoaştere a valorii sale la nivel internaţional, la evenimentul de sâmbătă a fost prezent preşedintele Academiei de Ştiinţe din Tatarstan, academician Akhmet Mazgarov, care i-a înmânat sărbătoritului o medalie de argint reprezentând cea mai înaltă distincţie a Kazanului, o farfurie suflată cu aur pe care este inscripţionată o geamie din Kazan şi mai multe cărţi, printre care şi un jurnal de călătorie în limba tătară şi arabă.

Eu i-am iubit pe tătari aşa cum au fost ei şi m-am dedicat lor”

În intervenţia sa, prof. univ. dr. Tasin Gemil a mulţumit preşedintelui Gelil Eserghep pentru evenimentul organizat sâmbătă şi a reiterat ideea susţinută şi de liderul actual al comunităţii tătare, aceea de a se investi în tineri, de a-i susţine, de a li se da o şansă să reuşească în viaţă. Sărbătoritul a scos în evidenţă potenţialul intelectual al membrilor comunităţii demonstrat în decursul timpului prin funcţiile deţinute în diferite instituţii. De asemenea, prof. univ. dr. Tasin Gemil a vorbit despre importanţa stabilirii unor legături mult mai strânse cu tătarii din Tatarstan şi nu numai. „Există diferite lucrări despre tătari şi acelea ne aparţin şi nou, trebuie să le cunoaştem, să ştim de existenţa lor. Trebuie să ţinem pasul cu schimbarea mondială, nu trebuie să rămânem în afara acestei globalizări. Trebuie să ne unim ca să fim mai puternici”, a spus sărbătoritul, care a precizat că în ultimii 23 de ani nimic din toate cele câte s-au întâmplat nu l-a ţinut departe de comunitate: „Nu m-a interesat nimic, nu m-am dat la o parte, eu i-am iubit pe tătari aşa cum au fost ei şi m-am dedicat lor”, a mai spus cel care a condus pentru prima dată destinele UDTTMR.

Punţi de legătură cu tătarii din Kazan

La rândul său, oaspetele din Tatarstan l-a invitat pe preşedintele Gelil Eserghep la manifestările tătarilor şi Kazan şi i-a oferit acestuia o medalie, simbol al Kazan-ului. De asemenea, în spiritul consolidării relaţiilor dintre cele două comunităţi de tătari, academicianul Akhmet Mazgarov a anunţat că la viitoarele ediţii ale festivalului organizat de UDTTMR vor participa, negreşit, şi ansambluri ale tătarilor din Tatarstan.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii