Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Produce deja prejudicii operatorilor portuari“ „Operatorul Portuar“ şi FNSP cer revocarea Master Planului pentru Portul Constanţa

ro

11 Feb, 2015 00:00 1964 Marime text
Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar“ Constanţa şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP) critică din nou conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). Este vorba, şi de această dată, despre Master Planul Portului Constanţa, despre care, zilele trecute, CNCPMC a susţinut, într-un comunicat de presă, că ar fi fost discutat cu agenţii economici, dar şi cu factori de decizie din cadrul „Operatorului Portuar“.

Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar“ şi FNSP „îşi exprimă astfel indignarea privind încercarea brutală de manipulare folosită de CNAPM şi face următoarele clarificări: reprezentanţii Organizaţiei Patronale, în pofida numeroaselor solicitări adresate consultantului în vederea implicării sale în procesul de elaborare şi implementare a Master Planului, nu au fost invitaţi la niciuna dintre şedinţele de lucru ale acestuia; consultantul Ernst & Young - INROS LACKNER SE a avut consultări individuale cu un număr mic de operatori, în cadrul respectivelor întâlniri fiind doar colectate date primare, specifice propriilor activităţi ale agenţilor economici, fără a mai fi prezentată o versiune preliminară a Master Planului, document publicat ulterior, în data de 19.12.2014, pe site-ul ANPM în vederea avizării“. „Operatorul Portuar“ şi FNSP ţin să menţioneze că informaţiile colectate în contextul acestor întâlniri ai fi fost compilate cu cele oferite de către CNAPMC, „ajungându-se la o situaţie ireală şi un Master Plan abuziv şi deficitar conturat“.

 Conducerea CNAPMC, criticată pentru „lipsa de transparenţă“

În aceeaşi ordine de idei, contestatarii Master Plan-ului Portului Constanţa menţionează că anterior finalizării procedurii de mediu, între consultantul EY & INROS LACKNER AG şi companiile vizate de planurile de dezvoltare cuprinse în Master Planul Portului Constanţa nu a avut loc o întâlnire.

Divergenţele de opinie dintre „Operatorul Portuar“ şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare, pe de o parte, şi conducerea CNAPMC, pe de altă parte, pe marginea acestui Master Plan nu sunt noi. Ele s-au iscat spre finalul anului trecut şi, la momentul actual, acestea par departe de a fi stinse.

Totodată, „Operatorul Portuar“ şi FNSP privesc cu suspiciune informaţia dată publicităţii de conducerea Portului Constanţa, informaţie potrivit căreia compania ar fi transmis consultantului propuneri de modificare a versiunii de Master Plan supuse dezbaterii publice din partea comunităţii portuare. Mai mult, contestatarii Master Plan-ului spun că solicitările lor privind aşa-numitele inadvertenţe şi măsuri abuzive sesizate în proiect au rămas fără răspuns.
„Referitor la asociaţiile profesionale reprezentative, o dovadă a relei credinţe a CNAPM este faptul că a furnizat consultantului Ernst & Young - INROS LACKNER informaţii false referitoare la asociaţii, care ulterior apar în Master Plan ca fiind reprezentative pentru comunitatea portuară. Precizăm că, pe platforma portuară, singurele astfel de entităţi reprezentative la nivelul sectorului de activitate în condiţiile legii sunt Organizaţia Patronală «Operatorul Portuar» Constanţa şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare, solicitările ambelor privind participarea la dezbateri fiind refuzate“, atrag atenţia cele două organizaţii, într-un comunicat de presă.

Nu mai puţin important, ca şi cu alte ocazii, „Operatorul Portuar“ şi FNSP susţin că între Master Planul pentru Portul Constanţa şi Master Planul General de Transport al României ar există neconcordanţe. În baza acestor aspecte, cele două organizaţii solicită revocarea totală a Master Planului Portului Constanţa. „Operatorul Portuar“ şi FNSP critică lipsa de transparenţă în care a fost tratată problema acestui controversat Master Plan.
 
Citiţi şi
Versiunea preliminară a Master Planului Portului Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii