Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:57 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarii din Constanţa, instruiţi de Consiliul Concurenţei să desfăşoare achiziţiile publice

ro

24 Sep, 2016 00:00 2489 Marime text
Sala „Remus Opreanu” a Prefecturii Constanţa a găzduit, ieri, un seminar pe tema legislaţiei din domeniul Consiliului Concurenţei, la care au luat parte reprezentanţii autorităţilor locale din judeţ. Evenimentul a fost moderat de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, directorul CCINA, Dănuţ Jugănaru, şi prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu.
 
„Ne dorim ca localităţile să facă un salt calitativ când este vorba despre investiţii. Noi vom sprijini orice iniţiativă pentru dezvoltarea localităţilor“, a declarat prefectul Adrian Nicolaescu.
 
În cadrul evenimentului, reprezentanţii autorităţilor locale au discutat despre tipurile de ajutoare de stat care pot fi acordate, legalitatea actelor administrative care instituie măsuri de ajutor de stat, dar şi despre cele mai bune practici în acest domeniu. De asemenea, au fost prezentate mijloacele de identificare, de către autorităţile contractante, a înţelegerilor anticoncurenţiale între companiile participante la licitaţiile publice.
 
Reprezentanţii Consiliului Concurenţei spun că legislaţia din domeniul achiziţiilor publice s-a modificat, motiv pentru care autorităţile locale trebuie să se armonizeze cu aceste reguli. În acest context, Consiliul Concurenţei a elaborat un ghid privind detectarea şi descurajarea practicilor anticoncurenţiale în cadrul procedurilor de achiziţii publice. Ghidul se adresează, în primul rând, autorităţilor contractante. Seminarul a cuprins secţiuni teoretice şi practice (studii de caz, exerciţii), abordând aspecte importante întâlnite în practica achiziţiilor publice, precum: infracţiuni de corupţie şi de serviciu în domeniul achiziţiilor publice, criterii legale, administrative şi economice de evaluare, zonele vulnerabile la corupţie în achiziţiile publice, metode de gestionare a conflictelor de interese, etica în funcţia publică.
 
„Practicile anticoncurenţiale în cadrul procedurilor de achiziţie publică presupun o înţelegere secretă sau o practică concertată între doi sau mai mulţi ofertanţi, de fixare a preţului sau de împărţire a pieţei, în scopul influenţării rezultatelor licitaţiei; privează procesul de achiziţie publică de manifestarea concurenţei reale între ofertanţi; conduc la creşterea preţurilor de achiziţie şi la scăderea calităţii produselor sau serviciilor; au impact negativ asupra autorităţilor contractante şi, implicit, asupra consumatorilor; pot viza orice produse, servicii, lucrări“, se precizează în Ghidul privind detectarea şi descurajarea practicilor anticoncurenţiale în cadrul procedurilor de achiziţii publice.
 
La seminar s-a discutat şi despre bunele practici în domeniul ajutorului de stat. Primarilor li s-a explicat modul în care pot fi evitate incidentele ajutorului de stat. Practicile anticoncurenţiale în cadrul achiziţiilor publice reprezintă abateri grave, fiind considerate cartel, şi se sancţionează aspru de către autorităţile de concurenţă din toate ţările membre OECD. În unele ţări, această faptă este considerată infracţiune. În România, practicile anticoncurenţiale în cadrul achiziţiilor publice sunt sancţionate contravenţional, penal şi cu interdicţia de a participa la proceduri de achiziţii publice pentru trei ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii