Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Posturile vacante nu prezinta interes pentru someri

ro

24 Jan, 2004 00:00 1049 Marime text

Aproximativ 300 de salariati vor ramane fara serviciu

In viitor, se vor putea face programari pentru locuri de munca in strainatate * Anul acesta, AJOFM va organiza sapte burse ale locurilor de munca, cu una mai mult decat in anul precedent

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Constanta are, saptamanal, in baza de date cate 300-400 locuri de munca disponibile pentru cei aflati in cautarea unor posturi de munca. Desi numarul total al somerilor depaseste cifra de 20.000, foarte putine persoane sunt interesate de cautarea si gasirea unui loc de munca. Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii AJOFM ca urmare a solicitarilor extrem de mici venite din partea somerilor. Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al AJOFM, Mariana Serbanescu, prezentarea somerilor indemnizati sau neindemnizati la biroul de medierea muncii este foarte slaba, in comparatie cu numarul locurilor de munca disponibile. Totusi, agentia constanteana incearca sa vina in sprijinul celor fara loc de munca prin organizarea burselor. Astfel, daca anul trecut agentia a organizat sase burse pentru categoriile de someri defavorizati si absolventi, anul acesta va organiza cu una mai mult, respectiv sapte. Data fiind aceasta situatie, reprezentantii AJOFM tind sa creada ca doar cei care nu tin cu tot dinadinsul sa-si gaseasca un loc de munca pot ramane in continuare someri si vor trai pe banii statului. Potrivit statisticilor intocmite, rata somajului inregistrata in luna decembrie 2003 este de 6,9%, aproape la jumatate fata de aceeasi perioada a anului 2001, insa acest procent ar putea fi si mai mic daca somerii ar acorda mai mult interes procurarii unui loc de munca.

Circa 300 de disponibilizari

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a fost anuntata de un numar de zece agenti economici despre situatia salariatilor si a disponibilizarilor ce urmeaza sa fie efectuate in cursul anului 2004. Mai exact, 281 de actuali salariati vor ramane, pana cel tarziu in luna martie, fara loc de munca si vor ingrosa numarul somerilor. Cele mai multe disponibilizari urmeaza sa se efectueze la Regia Autonoma de Transport in Comun (RATC) Constanta, unde 80 de salariati vor deveni someri. Urmeaza apoi Agrias Castelu SA - cu 70 de disponibilizari, Servicii Constructii Maritime SA - 29, Romtextil SA - 24, Agroservice Constanta - 23, Confort Urban SRL si Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Valu lui Traian, cate 15 salariati, Green Seas International - 9, Ovidius SA si Hig Muntenia, cate opt muncitori. Purtatorul de cuvant al AJOFM, Mariana Serbanescu, este de parere ca numarul persoanelor ce urmeaza a fi disponibilizate este acceptabil, daca de gandim ca au fost momente cand cifra era de ordinul miilor.

Posturi in strainatate

De la mijlocul acestei luni, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca a demarat actiunea de programare a solicitantilor de locuri de munca in strainatate. Meseriile aflate pe lista sunt de zidari, dulgheri, macelari, sudori (experienta in sudura argon, CO2), lucratori forestieri, soferi (experienta in transport international, cunostinte de limbi straine, respectiv engleza, franceza, spaniola, germana etc.), ospatari (cunostinte limbi straine - spaniola, engleza, germana; varsta 18-35 de ani) si bucatari (cunostinte limbi straine - spaniola, engleza, germana; varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani). Solicitantii de locuri de munca in strainatate care indeplinesc conditiile mentionate mai sus se pot programa telefonic la numarul 021/315.91.55 sau la sediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca. Programarile se pot face doar in zilele de program cu publicul, respectiv marti, miercuri si joi intre orele 09.00-14.00. De asemenea, solicitantii trebuie sa prezinte un dosar care sa cuprinda copie legalizata dupa cartea de munca (toate paginile scrise) completata la zi, copie legalizata dupa certificatul de calificare profesionala, copie dupa buletinul sau cartea de identitate (cu o valabilitate de cel putin sase luni), copie dupa pasaport (cu o valabilitate de cel putin sase luni), adeverinta de la medicul de familie, care sa ateste ca cel in cauza este apt de munca din punct de vedere medical, cazier judiciar valabil, curriculum vitae (modelul se afla la sediul oficiului), fisa individuala (modelul se afla la sediul oficiului), recomandare de la ultimul loc de munca si trei fotografii tip pasaport.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii