Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pleaca virusul gripal, vine HIV-ul

ro

28 Feb, 2008 00:00 1098 Marime text

A trecut sezonul rece, s-au rarit si cazurile de infectii respiratorii sau viroze pulmonare. Vizitele gripatilor la Spitalul de Boli Infectioase Constanta s-au imputinat, insa, saloanele continua sa fie, in linii mari, suprasolicitate.

Rata virusului imunodeficientei umane urca vertiginos pe lista bolilor cu transmitere sexuala. Desi inexistenta informatiilor nu mai este o problema de actualitate, iar metodele contraceptive nu mai sunt considerate un subiect tabu, ca in timpul regimului comunist, SIDA urca cu pasi repezi in topul afectiunilor infecto-contagioase. "Situatia actuala ne face sa ne intoarcem cu 20 de ani", a declarat conf. univ. dr. Sorin Rugina, managerul Spitalului de Boli Infectioase. Iar datele statistice confirma declaratia acestuia. In prezent, saptamanal, circa doua persoane adulte seropozitive trec pragul unitatii sanitare. Demn de luat in consideratie este faptul ca, in cele mai multe cazuri, constantenii care au fost infectati cu virusul HIV provin din randul adolescentilor.

Inconstienta ucide

Nici tinerele nu stau mai bine la acest capitol. "In ultimele doua saptamani s-au inregistrat patru cazuri de femei insarcinate seropozitive". Printre ele este si o gravida in luna a noua", a adaugat Rugina. De cele mai multe ori, seropozitivele provin din familii dezorganizate si nu exista in evidenta unui medic de familie, care sa le monitorizeze evolutia sarcinii si sa le indrume sa realizeze testele. "Niciuna dintre persoanele infectate cu virusul HIV nu era casatorita in mod oficial", a explicat directorul. In concluzie, personalul medical este pus in dificultate, pentru ca, in astfel de situatii, nu primeste informatiile necesare pentru a depista sursa care a transmis virusul. Pentru ca riscul ca si fatul sa se nasca seropozitiv este crescut, medicilor le revine obligatia de a consilia viitoarele mamici sa intrerupa sarcina. "Este o problema care nu ne onoreaza foarte mult. In prezent, in Spitalul de Boli Infectioase sunt internate sapte femei si 15 barbati infectati cu HIV", a incheiat Rugina.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii